Балога: "Я делаю все, чтобы за стол переговоров сели Тимошенко, Ющенко, Яценюк, Гриценко, Кириленко"

Балога: "Я делаю все, чтобы за стол переговоров сели Тимошенко, Ющенко, Яценюк, Гриценко, Кириленко"

Стенограмма эфира последней программы "Черное и Белое" на канале ТВi, гостем которой был лидер Единого Центра и глава Секретариата Президента Ющенко Виктор Балога.

ВЕДУЩИЙ: Мустафа НАЙЕМ: Добрый вечер. В прямому ефірі телеканалу «ТВі» «Черне та біле». Каждое воскресенье мы приглашаем сюда гостей, готовых откровенно говорить о темной и светлой стороне украинской политики. В этом разговоре, не всегда буду получать прямые ответы, но всегда буду спрашивать то, что интересует вас. Все остальное зависит от наших гостей. Сегодняшний наш гость - лидер партии «Единый центр» Виктор Балога, бывший глава Секретариата Президента Виктора Ющенко. Секретариат Президента сейчас звучит уже как архаизм какой-то. Здравствуйте, Виктор Иванович. Спасибо, что вы к нам пришли. У меня сразу к вам вопрос по событиям последних дней, я о формулировке власти говорю, победному соглашению, которое Украина заключила с Россией по газу, и по Черноморскому флоту. Вы, как представитель, бывшей уже власти, и как человек, который были в курсе всех договоренностей между Украиной и Россией последние 5 лет. Вы можете сказать, действительно ли это договор победный? Если да, то в чем?

Виктор БАЛОГА, лидер партии «Единый центр»: Добрий вечір, Мустафа. Добрий вечір, телеглядачі. Потрібно сказати, що перше і основне, це те, що ми не повинні ставити претензії до керівництва Росії. Росія працює над розбудовою своїх буфера зон. В цьому питанні буфера зон – це Україна. І те, що питання по Чорноморському флоту було ув’язано за ціною на газ, це як раз говорить про те політичні інтереси Росії сьогодні зав’язані саме на Кримському півострові. І коли ми з вами говоримо про ціну на газ, то однозначно потрібно давати відповідь - ні в якому разі економіку не потрібно було ув’язувати з політикою, це різні сегменти. І в тому числі, якщо прив’язувати, що курс Віктора Федоровича Януковича налаштований на консолідацію стосунків з Росією, з нашим стратегічним партнером. Тому, скоріше всього, можна сказати, перші висновки, вони невтішні. Це висновки про те, що як попередня влада, так і сьогоднішня влада, не може вести переговори на користь України.

ВЕДУЩИЙ: Я вам приведу пример, аргументы власти. Они говорят, - мы заключили договор, по которому цена на газ упала на 100 долларов. Мы фактически получили себе партнера, который будет платить нам энную сумму – 40 миллиардов на 10 лет, и ничего не потеряно. Что мы потеряли?

Виктор БАЛОГА: Мустафа, ну, по-перше потрібно сказати, що ціна, яка була закладена попереднім урядом у договорі між Україною і Росією, вона не враховувала також українських інтересів. Ціна була вища на 100-150 доларів ніж в країн Західної Європи, ніж в країн Прибалтики. І тому говорити про те, що є поступ к нам від нашого стратегічного партнера – не правильно. По-друге – де ми бачимо ті 100 доларів, про які говорять, що кожен рік ми будемо мати по 4 мільярди. Це не економія, тому що ми рахуємо від 330 доларів. А фактично, ми повинні були вести розмову про те, що ціна на газ для України на цей рік повинна бути не вища ніж 260 доларів. Якщо буде 260, відняти 100 доларів, і компенсувати це Росії в коопераціях, у галузі економіки. Я розумію, що це були б партнерські стосунки. Це уступка політична.

ВЕДУЩИЙ: Подождите, ну давайте тогда разберемся. Если эта власть заключила договор, то они объясняют этот тем, что оказались в тупике, они оказались наследием вот этого договора, по которому мы газ покупаем по 330 долларов, то вы же были свидетелем действий той власти. Вы можете объяснить, почему Тимошенко заключила этот договор? Где эти 100-150 долларов, куда девались тогда?

Виктор БАЛОГА: Я коротко на це відповім. І позиція Президента, і позиція суспільства, і позиція сьогоднішньої влади, а тодішньої опозиції, однозначно було, що договір зроблений у невідкритий спосіб. Договір, який має під собою корупцію, договір, який не має під собою ніякої бази, з точки зору обрахування формули ціни на газ для України. Це потрібно визнати. І я розумію, що сьогоднішньому керівництву держави потрібно, однозначно, було сідати за стіл з керівництвом Росії, і говорити про зниження ціни. Але не в такий спосіб, в який ми говоримо. Ми розуміємо чітко, що, якщо ціна питання для Німеччини 260 доларів – це базова ціна, без транзиту, для України 330, то тут мабуть був все таки при заключенні контракту на газ на 2010 рік минулим урядом складовий чинник – політичний конфронтант між Україною і Росією. Цей чинник потрібно було також бігмінусувати, і тоді рахувати про те, яка повинна бути ціна для України. Ціна для Білорусії – 170. Є багато чинників, які можуть Росії компенсувати ці питання. В такому уразі, чому ціна для Німеччини – 260, а для України, для стратегічного партнера – 330.

ВЕДУЩИЙ: Хорошо. Слово «коррупция» означает только одно, что кто-то на этой схеме зарабатывал вне прямых договоренностей. Если у нас заключал «Накнафтогаз», «Газпром», с одной стороны правительство Украина, с другой стороны правительство Россия, значит где-то, с этой стороны кто-то получал деньги. Вы можете сказать, кто получал? Правительство Украины, правительство России, или обе стороны получали какие-то откаты? Я не знаю, как это назвать.

Виктор БАЛОГА: Ми з вами в форматі цієї передачі не вирішимо питання, і мабуть не докажемо про те, що хтось на цьому наживався. І я не думаю, що ми повинні цю тему розвивати. Але те, що ціна в 330 доларів на 2010 рік для України є неекономічною, а саме, має складову корупції, тут я думаю, ні в кого не виникає абсолютного сумніву, але розвивати цю теми ми з вами не зможемо, і доказової бази також не будемо мати.

ВЕДУЩИЙ: На самом деле это грустно. Потому что получается вот какая ситуація. Мы сейчас возмущаемся, что вот этот договор, который сейчас заключен, он создает национальный интерес, вот это клише, которое сейчас использует оппозиция. Раньше оппозиция использовала, что это был - коррупционный договор. Получается, что от смены власти ничего не меняется. Мы должны с вами признать сейчас одну вещь – ну, ребята заключили, ну, что делать? Бог с ними, давайте, ждать новую власть, может она сделает лучше. Но, кто-то ж ведь должен понести наказание за то, что мы оказались в такой ситуации?

Виктор БАЛОГА: Ми маємо історію за останні 5 років, коли кожен рік, та чи інша урядова делегація їздить в Москву на заключення контрактів по газу. І кожен рік, та, чи інша опозиція говорить про те, що ці контракти неправильні. Ми повинні з вами говорити про другу складову. Якщо сьогодні ми маємо середню ціну для Західноєвропейської країни – 260-280, а для України вона 330, то ми чітко розуміємо, що тут щось не те. Якщо сьогоднішня влада вважає перемогою, що ми будемо ціни мати на рівні Західноєвропейських країн, то я вважаю, що це не перемога. Потрібно вести переговори виключно в інтересах України, а не вести переговори в інтересах тих, чи інших політичних груп, тих, чи інших промисловиків, а в інтересах України. І тоді не буде питання стояти – кого наказувати, кого не наказувати. Питання стоїть в тому, що нічого не є стабільним, все міняється. Якщо сьогоднішня влада буде визивати до прокуратури, то нова влада завтра буде цих визивати до прокуратури. Це не вихід з положення. Вихід з положення один – не залежно від того, що сьогоднішня влада, чи завтрашня влада, чи опозиція повинні думати про те, що їх об’єднує. Якщо їх об’єднають цінності України, тоді в нас не буде питань, як вести переговори по газу. Якщо нас це не буде об’єднувати, опозиція кожен раз буде ставити шпильки владі в підписанні контракту, тоді в нас будуть кожен раз виникати проблеми. На цьому нас будуть використовувати в інтересах, в даному випадку Росія. Я знову хочу сказати, абсолютно не повинно бути претензій до керівництва Росії, Росія веде переговори в інтересах своєї країни. Ми повинні вести переговори в інтересах країни, не залежно від того, чи це є влада, чи це є опозиція. Тоді ми будемо розуміти, що нація працює над стабілізацією суспільної позиції.

ВЕДУЩИЙ: Виктор Иванович, смотрите, я надеюсь на откровенный разговор. Объясните мне, вы же были во главе Секретариата, когда подписывалась вот эта договоренность, которая сейчас обсуждается – Тимошенко и Путина. И тогда, если я не ошибаюсь, Тимошенко обвиняла Ющенко в том, что он поддерживал Дмитрия Фирташа, посредника между Украиной и Россией. И все эти годы мы не видели нападок со стороны Ющенко в сторону посредника. Более того, люди, которые были лояльны к Фирташу, они назначались на какие-то должности. Могу ли я говорить со своей стороны, что Виктор Ющенко тоже вложил свою лепту, и вы, как глава секретариата, именно в том, что нас использовали, в том, что мы были не едины в этой позиции?

Виктор БАЛОГА: Хочу ще раз сказати, що ті контракти, які підписував тодішній Прем'єр уряду, пані Тимошенко, ні Ющенко, ні секретар Президента в очі не бачили. І дуже було тяжко витягнути контракти. Президент усе запрошував тодішнього голову «Нафтогазу» пана Дубину, і він не міг надати контракти голові держави.

ВЕДУЩИЙ: Потому что у него их не было?

Виктор БАЛОГА: Тому що вони також в нього не знаходились. Це говорить про ту відкритість, і про ті стосунки, і рівень стосунків між Президентом і Прем’єром. Якщо Прем'єр іде з командою на переговори підписувати контракт, і їх не бачить Президент, про які стосунки, і про який розвиток можна говорити? Друге питання, відносно Фірташа, я думаю, що не правильно звинувачувати Ющенка в тому … І які преференції зробив Фірташ для України по ціні газу. Фірташ робить або робив поставки з Західної Європи, і нормальні, стабільні поставки. До нього нормально відносилися. І коли ув’язувати Ющенка до Фірташа, я вважаю, що це і не щіро, і не правильно, тому що економічної ніякої складової в стосунках цих двох людей не було ніколи.

ВЕДУЩИЙ: А попытки были? Договориться…

Виктор БАЛОГА: Відносно чого?

ВЕДУЩИЙ: По вот таким вот вопросам, по газовым вопросам, по присутствию посредников между Россией и Украиной.

Виктор БАЛОГА: Питання газових контрактів, коли в уряді була пані Тимошенко, вона його очолювала, Ющенко до цих питань не торкався. Ющенко тільки хотів одне. Щоб ціна на газ для України була якнайнижчою, тому що від цього залежить розвиток багатьох галузей економіки України. Це не компетенція Президента, і він ніколи до цього рівня не опускався, коли працювала Прем’єром Тимошенко.

ВЕДУЩИЙ: Понял. Вот по проводу цены на газ. И тот Президент, и этот Президент говорит – нам нужна самая низкая цена. Вы говорите, что сейчас мы поплатились политическими позициями. Вот какими политическими позициями, давайте об этом поговорим после маленькой паузы. Оставайтесь с нами на телеканале ТВі.

РЕКЛАМА

ВЕДУЩИЙ: Мы продолжаем наш эфир. У нас в гостях Виктор Балога. Если мы не выиграем ничего экономически, вы утверждаете, а наоборот – то-то проиграем, вы говорите, что мы политически уступили. В чем мы политически уступили? Ну, фактически у нас есть некий город Севастополь, да. Мы отдали нашему соседу эту территорию для аренды, они нам платят за это деньги, больше, чем платили раньше. Ну чуть-чуть там продлили, да, на 25 лет… В чем потери?

Виктор БАЛОГА: Втрата в тому, що… я знову хочу повторитися, що абсолютно нема ніяких претензій, і ні в кого не повинно бути претензій до Росії, до кризисного уряду. Це інтереси Росії, аполітичні. Ми бачили, що відбувалося на протязі останніх років в Абхазії, як була порушена територіальні цілостність Грузії. Ми бачили, що відбувається в Південній Осетії… Якщо хтось може подумати, що у нас стабільна ситуація в Криму, то глибоко помиляється. В такому разі можна було підписувати договір не на 25 років, а до 2 тисячі... 3046 року підписати або до 3050 року підписати договір. Для чого? Завтра знову прийдуть нові керівники держав і будуть доповнювати, робити , вносити зміни до базової угоди, яка була підписана в свій час між Президентом Кучмою та Президентом Єльциним. В чому причина, і невже, коли сьогоднішня влада говорить про те, що ми хочемо сформувати позаблоковий статус, невже це нам додає? По перше. По друге. Сьогоднішня влада говорить про те, що ми повинні інтегруватись в структури, інститути Євросоюзу. Як мінімум, питання повинне стояти на порядку денному відносно асоціаційного членства в Євросоюзі. Невже після цієї угоди нам буде легше це робити? Ні. По друге. Всі чудово розуміють, що російський флот не оперативного, тактичного, не стратегічного значення в військовому сенсі, ніякого не представляє в Чорному морі.

ВЕДУЩИЙ: Для Украины или для России?

Виктор БАЛОГА: Для Росії. Тому щоб пройти Босфор або Дарданелли, для цього потрібно дозвіл країни, яка входить в НАТО, - Турції. І ми чудово розуміємо, що Турція і НАТО контролюють кількість кораблів у Чорному морі. І говорити про якесь значення сьогодні, у ХХІ столітті, саме в басейні Чорного моря ми не можемо говорити. А от находження військових в Криму і постійне розжигання ворожнечі до всього українського, і ми це чітко розуміємо, я це підкреслюю, я вважаю, що не російська влада буде вести мову через 10, 15 або 20 років про те, який статус буде в Криму. Не російська влада буде піднімати питання про те, чи Крим повинен бути українським чи російським. Я думаю, що все буде підготовлено до

ВЕДУЩИЙ: Что б сам Крым…

Виктор БАЛОГА: …щоб сам Крим провів волевиявлення так само, як це робилося в Абхазії або Південній Осетії. В кінці кінців, вже на обрії, однозначно, виходячи з цього принципу, … України. Це 45 рік після війни, які стосунки були у Радянського Союзу з Фінляндією. От у нас зараз виникають ідентичні стосунки з Росією. Невже м и будемо пов’язуватися… Ми незалежна держава. Ми маємо право на інтеграцію в світові європейські інститути. Чому ми себе самі починаємо обмежувати?

ВЕДУЩИЙ: От у меня к вам вопрос, вот смотрите. Мы пять лет слышали про НАТО, про Евросоюз, про то, что мы должны туда поменять вектор… Возможно, вы правы. ... Хотя была более горячая точка, там была горячая ситуация. Это первое. Второе. Почему так плохо - позаблоковый статус Украины, внеблоковый? Если Украина может действительно найти, как говорит Виктор Янукович, вот в этом треугольнике Россия-Европа и США, свое место, почему должны к кому-то примыкать?

Виктор БАЛОГА: Мабуть, ви від мене не почули того, щоб ми примикали до когось. Основна задача України – м ати інтерес і в Росії, і в Брюсселі, і в Вашингтоні. Питання в другому. Ми не повинні бути не від кого залежні – ні від Росії, ні від Брюсселя, ні від Вашингтону. І тут ви праві в чому? Що попередня влада в особі Президента Ющенка багато говорила про НАТО. Я також не палкий прихильник того, щоб багато говорили і нічого не робили. Бо якщо згадати примір свого… сьогоднішнього Президента пана Януковича, 2002-2004 рік, то ми чудово знаємо, що він провів велику роботу, і багато законопроектів було прийнято, відносно майбутнього України. І в питаннях Євроінтеграції, і в питаннях НАТО…І це було прийнято за часів Прем’єра Віктора Федоровича. Тому з одного боку ми повинні підняти питання про послідовність курсу, але це питання сьогодні стоїть на порядку денному, питання одне. Ми повинні бути незалежними не тільки від Заходу, а незалежні і від Росії. Ми повинні самостійно приймати рішення. Таку логіку повинно приймати і таку логіку потрібно відстоювати.

ВЕДУЩИЙ: Мы сейчас продолжим разговор, но я хочу, чтобы просто… просто искренности от вас. Скажите, вы признаете, что… та ситуация, в которой отказалась Украина, львиная доля вот именно такой реакции нынешней власти, нынешнего населения в вопросах НАТО, Евросоюза, лежит вина на той власти. Именно потому что она много говорила, ничего не делала. Более того, общество настолько уже не переносит это слово – евроинтеграция, НАТО, для них это настолько ассоциируется с чем-то пустым, а еще больше – с ссорой между Тимошенко и Ющенко, что сейчас говорить об этом, мне кажется, даже опасно.

Виктор БАЛОГА: Мустафа, дуже коротко. Я повністю визнаю те питання, яке ви підіймаєте.

ВЕДУЩИЙ: А тогда, когда вы были при власти, вы понимали?

Виктор БАЛОГА: І тоді я розумів. Я при владі не був ніколи. При владі був Ющенко і Тимошенко. Ющенко-Янукович, Ющенко-Єхонуров. Балога займався питаннями забезпечення Президента України.

ВЕДУЩИЙ: Не прибідняйтесь

Виктор БАЛОГА: Це по перше. По друге, ви кажете, що ця влада багато говорила. Ну, мабуть вона говорила, що була більш щиріша. Треба по другому казати. А хто сьогодні з нинішньої влади лікується в Білорусії, Росії або Казахстані? Хто сьогодні ходить на курорти в Казахстан або Росію? Хто сьогодні дітей своїх направляє вчитися в Москву? Хочу зробити виняток для однієї людини в сьогоднішньому уряді. Це пан Колесніков ... То я буду там, де мої колеги, в тому числі і депутати. Я буду робити те, що і як будуть приймати рішення.

ВЕДУЩИЙ: Учитывая сегодняшние договоренности, которые с Россией есть, та власть, которую вы видите, вы бы все равно настаивали на том, чтобы Янукович стал Президентом? Представьте себе такую возможность вид…

Виктор БАЛОГА: Відкрутити декілька місяців… Ні, давайте ми ширше на це питання поглянемо. Я вам сказав, чому дуже не хотілось, щоб виграла Тимошенко. Тому що вона…

ВЕДУЩИЙ: А можете об этом после маленькой паузы. Да?

Виктор БАЛОГА: Будь ласка

ВЕДУЩИЙ: Оставайтесь с нами на телеканале ТВі.

РЕКЛАМА

ВЕДУЩИЙ: Мы продолжаем наш эфир. У нас в гостях лидер партии «Единый центр» Виктор Балога. Виктор Иванович, вы начали объяснять, почему вы не хотели, чтобы Тимошенко стала Президентом. Я не понимаю: вы были со стороны демократов, вы сейчас против того, что делает Янукович по этим соглашениям. Почему же вы не хотели, чтоб Тимошенко стала Президентом?

Виктор БАЛОГА: Тому що було дуже багато помилок. І дуже було прикро, коли два рази ставши Президентом за каденцією Президента вони так і не змогли знайти точок, які б могли їх об’єднати. Я вважаю, що і для Президента Ющенко і для Прем’єра Тимошенко повинні були на першому місці стояти світоглядні речі – Україна. Цього не було зроблено. І я вважаю, що вона ні разу не сказала, що вона ті, чи інші речі вона робить на правильно. Тому, її потрібно було зупинити. Зупинити на певний час, щоб все таки, людина оглянулась, що відбувається в суспільстві, як розвивається світова економіка. Як розвивається в цілому, як економіка України, так і світу, що все ув’язано. Що все таки, от той популізм і та «лівизна», яка була в риториці тодішнього Прем’єра, було нею самою оцінено. Я думаю, що це прийде з часом. Якщо ми з вами будемо говорити про те, що як би я голосував завтра – я скажу коротко - я буду голосувати тільки за цінності того кандидата, який буде думати в першу чергу за Україну.

ВЕДУЩИЙ: Вы знаете таких людей сейчас?

Виктор БАЛОГА: Хорошим кандидатом може бути і Тимошенко, і Яценюк і багато політиків. Нічого на місці не стоїть. Ще років п’ять тому всі думали, що Україна їде одним шляхом, а громада дала шанс Ющенку. Не Ющенко став Президентом, а громада дала шанс українська Ющенку очолити українську громаду. Так само, Україна дала шанс стати, в тому числі і на кризі економічній, Януковичу очолити державу. Це шанс. І з цим шансом потрібно справлятись і доказувати громаді українській, що він буде об’єднувачем і Сходу і Заходу. Але на практиці, що ми з вами бачимо? Ющенко об’єднував Україну теоретично. Він хотів цього. Я в це вірив. Він дійсно цього хотів. Але він цього не зробив.

ВЕДУЩИЙ: Указом про ідеалізацію Бандери?

Виктор БАЛОГА: Я вибачаюсь, указами нічого не робиться. Це робиться справами. Янукович на практиці почав роз’єднувати Україну. Тому, що ті кроки, які сьогодні Президент зробив з точки зору легалізації коаліції і те, що був підписаний договір вчора в Харкові… Я вважаю, що це два порушення Конституції. І не думаю, що якщо Президент збирається об’єднувати Україну, то це йому додасть на Заході і в центрі України. До тих пір, поки не буде об’єднана Україна, до тих пір ми не зможемо великими кроками розвивати себе економічно.

ВЕДУЩИЙ: Вот, давайте… Мы все время говорим про идеологические вещи. Вот, конкретно, про экономические. Все-таки, это правительство пришло действительно на волне кризиса. Они декларировали о том, что они приходят для того, чтоб проводить реформы. Вы видели этот состав Кабинета Министров. Вы, как опытный аппаратчик, как вы видите вот сейчас ситуацию в Правительстве, в Секретариате Президента, в Парламенте? Вот, то, что они делают сейчас – это реформы, или для чего этот аппарат строился? Как вы думаете?

Виктор БАЛОГА: Я щиро хотів би, щоб всі заяви, які робить Президент України, відносно реформування економіки, відносно економічної стабілізації, відносно бюджетної політики тому, що вона в нас на порядку денному стоїть, щоб вони були прийняті. Я хочу успіху нинішній владі. Тому, що успіх, те, що декларує влада – це успіх не президента Януковича – це успіх громади. Але, ті перші кроки, які робляться, вказують, що слова розходяться з практичними діями. Перше, 29 членів Уряду. Ну, скільки ще країн в Європі є, щоб було більше? Ми, мабуть, майже на першому місці і відносно кількості членів Уряду. З моєї точки зору, максимум 15. Для прикладу, для чого нам Міністерство промислової політики? Для чого нам Міністерство аграрної політики? Для чого нам Міністерство з надзвичайних ситуацій? Для прикладу, ми його спокійно можемо об’єднати з МВС. Ключовим моментом в Уряді повинно бути Міністерство економіки і Міністерство фінансів. Для чого нам потрібно Міністерство ОПК і до того ще віце-прем’єр-міністр по аграрній політиці? Тому, оці всі дубляжі і це все роздавання портфелів, я вважаю, що до реформ не приведе. Бо, для того, щоб робити реформи в економіці, для того потрібно показати приклад в адмініструванні. В будуванні вертикалі під «ручний режим», я вважаю, що ніколи користі не принесе.

ВЕДУЩИЙ: У вас есть такое. Вы тоже примерно тоже самое делали.

Виктор БАЛОГА: Так,будь ласка, приклади.

ВЕДУЩИЙ: Вы в Секретариате Президента – губернаторская вертикаль подстраивалась под Ющенко.

Виктор БАЛОГА: Ми з вами не говоримо… Я вважаю, що всі губернатори, згідно діючої Конституції, повинні бути під Президентом. Сьогодні. Під Президентом Януковичем. Це в його компетенції. Вибачте, це його квота по Конституції і на це ніхто не має права зазіхати і претендувати.

ВЕДУЩИЙ: Вы считаете это правильно?

Виктор БАЛОГА: Я вибачаюсь, глави Адміністрацій призначаються Президентом України. Це його вуха, очі, пальці, які дивляться за процесом, за встановленням…

ВЕДУЩИЙ: А исполнительную власть кто представляет на местах?

Виктор БАЛОГА: Глави Адміністрацій.

ВЕДУЩИЙ: Ну, а Президент же не относится к исполнительной власти.

Виктор БАЛОГА: Так, не відноситься, але Кабінет Міністрів робить приставляння Президенту, ви це чудово знаєте, не гірше ніж я.

ВЕДУЩИЙ: Я должен…

Виктор БАЛОГА: Ви це знаєте. І вони це роблять. В який спосіб… Вибачте мене, яка б не було конфронтація між Ющенко Президентом і Прем’єром Януковичем, вони находили спільну мову з точки зору призначення глав Адміністрації. яка б не було конфронтація між Президентом Ющенко і Прем’єром Тимошенко…

ВЕДУЩИЙ: Она всё равно не влияла на эти назначения.

Виктор БАЛОГА: Ми говоримо сьогодні з вами про макрорівень. А макрорівень – це економічний блок в першу чергу Уряду. Це питання, пов’язані з реформуванням, які сьогодні започаткував, або задекларував Кабінет Міністрів на чолі з Президентом Януковичем. Ми повинні сьогодні з вами чітко сказати: будуть реформи, чи не будуть. Якщо сьогодні ми кажемо, що ціну по факту ми маємо вже 230 з квітня місяця на газ і нам не потрібно підіймати ціну на ЖКГ, я вражаю, що це не ринок. Я вважаю, що сьогоднішній Уряд продовжує політику, ліву політику , популістську політику пані Тимошенко. Нема ніяких різниць абсолютно. Якщо ми сьогодні говоримо про те, що всі – і багаті і бідні – повинні купувати газ по дешевій ціні в Європі, і набагато дешевше ніж в Росії, то я вибачаюсь. Ми тоді будуємо не ринкову економіку, ми з вами будуємо сьогодні соціалістичну Українську республіку. Ми це чітко повинні визнати. Якщо ми кажемо з вами про те, що і Партія регіонів, і БЮТ тримають мораторій на землю і далі… Ви знаєте, скільки раз Президент Ющенко робив подавання і не разу не проводило. І поки ми не зробимо вільним ринок землі…

ВЕДУЩИЙ: Я слышал, что Партия регионов собирается инициировать этот вопрос…

Виктор БАЛОГА: …і чим скоріше це зробить – хвала і честь. Хвала і честь, якщо на кінець то, вони дійшли до того, що це надо робити. Але коли стояло питання землі, то у них була спільна позиція. Ми мали 350-330 чоловік. Як ми сьогодні зможемо підняти село? Ми повинні зняти мораторій на землю. Чому сьогодні ми говоримо з вами про енергозбереження? Чому ми маємо тільки говорити постійно, по якій ціні ми дістанемо газ?

ВЕДУЩИЙ: Если мы для населения не поднимаем тарифы, то мы, соответственно не получаем этих денег. Это не популярные меры. Этим не пользовались ни при Ющенко, ни при Тимошенко. Это традиция.

Виктор БАЛОГА: Я скажу вам так – цю традицію ми повинні порушити. Як політик, не мав би за ці речі говорити. Але я змушений говорити. Якщо Президент Янукович звернеться до української громади і скаже – у нас нема грошей, у нас нема за що жити, ми не можемо далі позичати, як попередні Уряди, попередня влада кошти МВФ на проїдання. Ми мусимо зробити пенсійну реформу, ми мусимо провести реформування економіки. Ми мусимо підняти ціну на житлово-комунальні послуги. В тому ж напрямку ми повинні створити орган, який буде робить, який буде встановлювати тарифи на всі житлово-комунальні послуги на території України, а ні місцева рада. Місцева рада так а сама популістична, як і вчорашній і сьогоднішній Уряд. Ми не повинні жити популізмом. Ми повинні думати над тим, як начати розвивати житлово-комунальний сектор. Не секрет, що сьогодні одиниця послуг в Європі у 2,5 – 3,5 рази дешевша, ніж в Україні. Ми повинні робити адресом допомогу кожному громадянину, а не тримати ціни на газ, не тримати ціни на житлово-комунальні послуги. Далі, ми повинні розібратись з пенсіями. Ми повинні провести пенсійну реформу і сказати чітко, ну чому людина в 40-45 років повинна йти на пенсію? В світі є три країни, які так швидко випускають людей на пенсію. Це Білорусь, Росія і Україна. Ну, від тої совокупності треба виходити. Я не думаю, що сьогодні в Уряді люди цього не розуміють. Потрібна політична воля для прийняття цього рішення. Вибачте, але коли говорять, що щось треба робити – треба вийти до народу і сказати: у нас нема грошей, а гроші, які ми будемо з вами залучати, то вони підуть в першу чергу в економіку. Сьогодні економіка в стагнації.

ВЕДУЩИЙ: А вот скажите, вы же были достаточно близки к Ющенко в том плане, что по решениям, которые он принимал – вы были министром МЧС. Вы приблизительно понимаете психологию людей, которые при власти. Вот где тот перелом, когда политик может выйти и говорить такие вещи? Ведь вы же понимаете, что выходя и говоря такие вещи, ты зарываешь собственный рейтинг. Правильно я понимаю? Вот сейчас исполнилось 50 дней нынешнего Президента. Первые 50 дней. И не вам говорить Януковичу, что нужно делать, если учитывая, что Ющенко не сделал ничего из этого. И ваша команда из этого ничего не сделала. А было намного больше поддержки. У него 49%, там было 70. Вот почему это не было сделано? Давайте об этом после маленькой паузы. Оставайтесь с нами.

РЕКЛАМА

ВЕДУЩИЙ: Мы продолжаем наш эфир. У нас в гостях Виктор Балога. Виктор Иванович, вы были главой Секретариата Президента и сейчас наверняка многие на вас смотрят и думают, вот как это было. Человек, который действительно, если не держал в руках власть, то по крайней мере был у власти, рядом. Вот вы можете подсказать тем, кто сейчас у власти? Вот что нужно сделать в психологическом плане, какую нужно планку перешагнуть, чтобы что-0то сделать. Ведь вы тоже ничего не сделали фактически, да. Не было этих волевых шагов. Почему их не было? Что мешает?

Виктор БАЛОГА: Одне серйозне, що було це те, що коли уряд говорив, що не буде піднімати ціну на енергоносії, то мої підлеглі про це постійно говорили. Тому що Президент цього ніколи не цурався і це правда. Шлапак, другий заступник, спікери про це говорили

ВЕДУЩИЙ: В рамках войны с Тимошенко

Виктор БАЛОГА: Ні. Вони говорили про те, що можна допомагати багато, якщо є що. Якщо нема звідки, то допомогу неможна надавати. Але не в тому питання. Я вважаю, що психологічно через це треба перейти в той же день, коли ти прийшов на ту чи іншу посаду. Тому що перший день знаходження твого на посаді - це пік. Далі йде відлік або підтримки, або не підтримки суспільством. Як і влада, так і гроші, так і визнання в них з людьми роблять погані речі. Дуже погані речі. І тому я ще раз хочу повторити, що якщо ми говоримо про реформи, то ми повинні займатися не популізмом, а реальними речами. І якщо в переліку реформ 4-5 блоків, то їх можна вирішити за 1 тиждень. Я впевнений, якщо будуть реальні пропозиції по блоку питань, пов’язаних з реформами, то голосує і влада, проголосує і опозиція. Я в цьому впевнений. Хай не голосують комуністи, хай не голосують декілька десятків депутатів, які не розуміють, що якщо ми в ринковій економіці, то ми повинні діяти так. Хай дехто не зрозуміє в суспільстві, але в цілому, якщо це правильно представить, презентує Президент, всі порозуміються. Тому що він сказав правду. Но цю правду потрібно сказати сьогодні, бо через пів року цю правду вже ніхто не визнає. Суспільство сьогодні в очікуванні дій від Президента, що він буде робити зміни. Він сьогодні має довіру. І щоб оправдати цю довіру, йому потрібно сказати реальний стан речей в економіці.

Виктор БАЛОГА: Парламентських, так однозначно.

ВЕДУЩИЙ: Вы понимаете, что вы не наберете 226 голосов и вам придется пойти с кем-то в коалицию для сотрудничества. Вы видите, сейчас каких-то людей, партий, новых или старых с кем вы будите сотрудничать.

Виктор БАЛОГА: Сьогодні я бачу тільки одне, все дуже добре те, що забуте старе, я зупиняюся тільки на одному. Маючий старий ресурс в особі тих політичних сил, які були при владі 5 років, потрібно все-таки думати про консолідацію, про модернізацію і про спільну позицію цих політичних сил, які є на правому і центральному фланзі.

ВЕДУЩИЙ: Ваши прогнозы Тимошенко и Янукович имеют ли еще перспективы во власти или Тимошенко и Ющенко, имеют перспективы вернуться во власть или это уже прошлый этап и нужно выбирать новых лиц, возможно из этого же круга?

Виктор БАЛОГА: Тут дуже коротко, або вони сідають за стіл і це буде фурор для демократичних сил, в першу чергу для центу та заходу, або потрібно чітко зрозуміти їм в першу чергу проте, що їм потрібно уходити на конфронтації ми нічого не побудуємо тоді тут потрібне нове обличчя.

ВЕДУЩИЙ: Спасибо вам большое за то, что приняли участие в нашем эфире, я надеюсь, что мы с вами еще увидимся, у вас будет чуть-чуть лучше настроение. А с вами мы увидимся через неделю в 21:00 на телеканале ТВІ. До свидания.

Виктор БАЛОГА: До побачення.

Стенограмма предоставлена компанией InfoPoint

Якщо ви знайшли помилку, виділіть текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Коментарі -
Зачекайте...