Блог Володимира Тарасюка

Стрибки через терни

Тарасюк Володимир Кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики Ужгородського національного університету, член Асоціації спортивних журналістів України, член Національної спілки журналістів України.


Здавалося, невдача на минулій Олімпіаді, часті травми, солідний, як за спортивними мірками, вік і, як наслідок, немилість столичних функціонерів поставили хрест на продовженні кар’єри в збірній України акробатичного фристайла Станіслава Кравчука. Однак яку потрібно мати силу волі й бажання довести, що все повинно вирішуватися тільки на змагальних схилах, а не за чиєїсь примхи чи прихильного бачення, щоб за короткий період не лише пробити чиновницьку байдужість, потрапити до головної команди країни знову й у рекордні терміни відновитися після операції та довести свій рівень майстерності на головних стартах року.

 

Справді, тільки в серпні 32-річний Стас отримав дозвіл від лікарів стрибати, у грудні лише розпочав відновлювати стрибкову програму, а вже в лютому записав до свого активу чотири «медалеві» перемоги. Та ще й які! Спочатку в канадському Монт Габріелі було «срібло» на Кубку Північної Америки та «бронза» на 7 етапі Кубка світу. Окремі з фахівців сприйняли це як випадковість, щасливий збіг обставин. Проте С.Кравчук не зважав на подібні думки й продовжував готуватись. Тренувався стратегічно виважено. Пропускав ті змагання (або не ставив у них за мету перемогти), на яких через процес відновлення чи не до кінця відпрацьовану програму ще не повністю був готовим. І навпаки: ризикував навіть тоді, коли відчував у собі впевненість та готовність поборотися за найвищі нагороди. Показовими в цьому відношенні стали два завершальні старти сезону — етапи Кубка світу в Москві та Мінську.

У Росії взагалі склалася непередбачувана ситуація. До морозу додалися вітер і сніг. Щоб виконати потрійні сальто, для розгону бракувало швидкості. Все це призвело до того, що фристайлісти повинні були знаходитися на схилі десять годин, а суддям довелося змінити формат змагань, зокрема фінальний результат оголошувати за підсумками однієї спроби. Отож права на помилку С.Кравчук не мав, і... посів друге місце!

У Білорусі на якісь преференції теж розраховувати не доводилося. Як зазначив у розмові зі мною Стас, якщо в Москві програму виступів через негоду спростили, то в Мінську навпаки, потрібно було показати все, на що фристайлісти здатні. І це при температурі в майже 20 градусів морозу!  Через холод навіть глядачів прийшло не так багато, як очікувалося. Утім господарі добре підготували спорткомплекс «Раубичі» до стартів. Спортсмени ж не підвели. Особливо вдало виступили білоруси: екс-українець Антон Кушнір (якого в нас вважали свого часу неперспективним) посів перше місце, а молодий Денис Осипов уперше в кар’єрі піднявся на п’єдестал — фінішував третім. І саме між двох господарів із 24 фінальних учасників із Білорусі, Росії, Швейцарії, Японії, Китаю, Канади, США, Австралії та України «вписався» С.Кравчук! Переможцю він програв менше 12 балів.

У цьому році вражає загальна статистика виступів Стаса. Він мав 5 важливих міжнародних стартів, чотири з них принесли призові місця (три — на етапах Кубка світу), а всі загалом — у межах першої десятки. Що стосується ще одного нашого земляка — Енвера Аблаєва, то йому дещо не пощастило. У 8 цьогорічних стартах він посідав місця з 3 (на Кубку Північної Америки) й до 22. Проте 5 змагань завершив у першій десятці, зокрема показав високий, сьомий результат у Білорусі. Причому в першому стрибку мав 12 результат, але після другої спроби таки піднявся в першу десятку. До слова, інші два українці — Олександр Авраменко та Микола Пуздерко — так само виступили у фіналі, здобувши відповідно 16 і 20 результати. Серед дівчат найкраще зарекомендувала себе Ольга Волкова. У неї четверте місце. Нагороди ж призерам, у тому числі й нашому С.Кравчуку вручав сам президент Білорусі Олександр Лукашенко.

У підсумковому заліку Кубка світу С.Кравчук сезон завершив на 6 місці. Це найкращий результат серед українців. Е.Аблаєв посів 13 місце. Залишається тільки побажати, щоб набутий закарпатським фристайлом цьогорічний досвід перемог накопичувався до самісінької Олімпіади в Сочі-2014.

Стартувати ж наші хлопці можуть уже досить скоро. 4 — 5 березня пройде «домашній» Кубок Європи на ТК «Буковель».

Коментарі -
Зачекайте...