Що закарпатці кладуть у Великодній кошик (ФОТО)

Цими передсвятковими днями часто виникає бажання винайти машину часу.

Хтось помандрував би до Гете, хтось поспілкувався з Платоном. Ну а я б хотіла повернутися у своє дитинство. Там, у недалекому минулому, я обов’язково відшукала б передпасхальні дні.

 
 Кожну хвилину підготовки до Великодня я б фільмувала зором крізь призму свого теперішнього світогляду, аби змогти у майбутньому бодай на словах  розповісти своїм дітям, що таке справжня закарпатська Пасха.
 
Я ніколи не забуду, як моя бабуся місила велике корито тіста, аби спекти домашню паску кожному із восьми дітей, як виробленими руками вона викладала його у форми, прикрашала паску хрестиком з тіста і виліпленими візерунками. Далі  усі паски несли до великого дворового пецу, хрестили їх трьома пальцями, і клали до вогню.  За усім цим процесом я спостерігала, будучи ще дитиною, але ніколи не зможу забути таємничості цієї атмосфери.
 
  Сьогодні часи змінилися, паску я купила, однак грудка і шовдарь  - домашні.  Складати кошик я починаю звісно з паски, тобто ангельського хлібу, який є символом духовної поживи. 
 
Згодом до кошика потрапляють шовдарь і ковбаси. Саме ці продукти вважають символами душевної радості.  Існує легенда,  що коли переслідували Христа, він сховався у сіні. Але кури розгребли сіно, відкривши Спасителя. Його схопили, але він зумів утекти і сховався у соломі. Підбігли свині й почали рити солому, зариваючи Христа ще глибше. З того часу Бог благословив свинину у їжу людям. Тому й існує традиція освячувати на Великдень сало та поросят.   
 
Наступними до кошика я кладу закарпатський пасхальний сир – солодку грудку, зварену напередодні з молока і яєць. Поряд з нею ми ставимо масло. Так, як мати годує свою дитину молоком, так сир і масло є символами жертовності та ніжності Бога.
 
Доповнюємо кошик вином, як символом крові Спасителя. Воно має чітку визначену біблійну символіку (Христос називає себе виноградною лозою, а своїх учеників — віттям. Перше чудо, яке зробив Господь — під час весільного свята перетворив воду у вино).
 
Останніми на найвидніше місце потрапляють яйця и писанки- символи зародження життя, сіль – як символ достатку і хрін, як міцного коріння. 
 
Останній штрих – свічка, яка горітиме під час освячення.
 
Зі святом!
Якщо ви знайшли помилку, виділіть текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Коментарі -
Зачекайте...