Садоводы: Закарпатские огурцы в этом году мягче

Садоводы: Закарпатские огурцы в этом году мягче

Последний месяц лета уже хорошо видно, что в этом году уродилось хорошо, а уберечь не удалось. Все, кто работает в сельском хозяйстве, почти в один голос говорят: все росло как на дрожжах, но урожай не самый лучший.

Незважаючи на досить прохолодну весну, на диво, добре вродили ягоди: полуниця, малина, смородина, аґрус. Садівник із Виноградова Наталія Мартишинець-Бабота каже: полуниця цьогоріч дозріла чудово, урожай був багатий у всіх, хто вирощує її на продаж чи для себе. А от абрикоси, ранні черешні й персики у Виноградові померзли. «Пам’ятаєте, у березні погода спершу була дуже теплою й сонячною, а потім, коли фруктові дерева вже майже дали цвіт, на дві доби вдарили морози до – 8–12 градусів? Цвіт змерз,  я вже тоді зрозуміла, що врожаю не буде», пише Тетяна Літераті. Старий Замок.

Сливи у пані Наталії цього літа теж не порадували рясністю, зате яблука й груші вродили досить добре. Волога весна, спекотний початок літа, повторні зливи й теперішня спека не були комфортними для екзотів, які садівниця вирощує на Чорній горі. «Інжир і хурма скинули весь урожай, плодів ківі набереться всього піввідра, гранат хоч і цвів дуже гарно, та результатів не дав. Цього року спостерігаю, що рослини ростуть дуже інтенсивно. Може, тому й урожаю менше. А от колеги з Центральної України нарадуватися не можуть: кажуть, що за 50 років стільки фруктів на деревах не бачили».

Дачник з Ужгорода пан Микола скаржиться на урожай овочів. Каже: помідори в нього загинули через засуху, цибуля погнила через надмірну вологу, коли падали рясні дощі, картопля теж досить слаба, а огірки в усіх його сусідів по дачі чомусь вродили м’якими, наче гумовими. «Хоч як ми їх поливали, хай як старалися, вони вологи не набирають – і все тут. Кінчики усихають, а всередині якась вата. От якби була в нас така служба, як за кордоном, що можна подзвонити й телефоном проконсультуватися з професіоналом, як краще допомогти культурі при певних погодних умовах...» – мріє дачник.

А от відомий виноградар і винороб із Великих Берегів на Берегівщині Іван Урста лише чекає врожаю, причому непоганого. Каже: якщо не буде граду, вже через три тижні почнеться збір винограду. «Маю 28 тисяч кущів. Тепер займаємося тим, що зрізаємо слабші грона, аби сильніші набрали якнайбільше сонця й вологи. Спека добра для винограду, але не кожен сорт любить сонце – деякі від нього втрачають притаманний їм унікальний аромат. Минулого літа ми 100 днів без дощу прожили – було важко. Сподіваємося, хоч невеличкі опади незабаром підуть, бо виноград уже дуже потребує вологи», – розповів виноградар.

Якщо ви знайшли помилку, виділіть текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Коментарі -
Зачекайте...