Безпека в Інтернеті: правила надійного пароля

195

З часом абсолютно кожен інтернет-користувач обростає все новими та новими сервісами, де йому доводиться реєструватися.

Незважаючи на те, що ця процедура спрощується з кожним роком, завжди актуальним залишається питання надійного пароля, який дозволить захистити персональні дані, акаунти, платіжні дані або банально сторінку в соціальній мережі.

Поширені помилки

Ні для кого не секрет, що чим складніший пароль, тим він надійніший. Деякі сервіси під час реєстрації навіть прямо вказують низку вимог, яких необхідно дотримуватись, щоб система прийняла введений пароль. Інші йдуть шляхом спрощення, дозволяючи авторизуватися на платформі за допомогою інших паролів або акаунтів. Наприклад, нещодавно подібну практику почали використовувати в галузі азартних розваг, коли деякі онлайн казино ввели авторизацію за допомогою додатку “Дія”, який містить всю необхідну інформацію. Інші часто використовують кнопку "Увійти за допомогою соцмереж" - Ельслотс дозволяє реєстрацію за допомогою Google-акаунту.

Втім, так звана єдина авторизація далеко не завжди може вважатися безпечним методом, хоч і заощаджує час користувача. З іншого боку, користувач і сам іноді нехтує важливістю такої процедури, встановлюючи найпростіші паролі. Найбільш вразливими вважаються такі комбінації:

  • Послідовність цифр - 12345 один із найпопулярніших паролів у всьому світі;
  • Дата народження;
  • Символи, що повторюються;
  • Символи розташовані поруч на клавіатурі.

Використання подібних паролів загрожує тим, що вони можуть бути вкрадені методом простого підбору.

Також не рекомендується використовувати паролі повторно. Так, згодом це змусить завести чи не цілий окремий файл, в якому зберігатимуться всі ваші паролі, проте допоможе убезпечити себе в інтернеті. Такий список рекомендується зберігати не у формі тексту, а у вигляді підказок для самого себе. Ще один варіант - скористатися спеціальними програмами, які зберігають всі ваші паролі в одному місці.

Безпрограшна комбінація

Порада щодо створення надійного пароля може бути універсальною для будь-якої платформи. Сьогодні такий шифр обов'язково повинен включатися не менше 12 символів, серед яких:

  • Велика та мала літери;
  • Спеціальні знаки;
  • Цифри.

Багато платформ пропонують автоматично згенерувати унікальний пароль з урахуванням усіх вимог, але шансів його запам'ятати практично немає.

Як додатковий шар захисту фахівці радять використовувати двофакторну аутентифікацію. Вона полягає в тому, що після введення основного пароля система вимагатиме ще й код підтвердження, який буде висланий обраним способом.

Крім того, не варто забувати стежити за станом своїх паролів. Відмінним способом може стати перевірка вкладки "Безпека" в інтернет-браузері. Очевидно, що ряд колись збережених у системі паролів значиться в списку вкрадених. Але й міняти їх слід з розумом – недостатньо буде просто додати один символ. Річ у тім, що якщо вихідний пароль вже одного разу був викрадений, його мінімальна зміна анітрохи не ускладнить завдання для зловмисника зробити це ще раз.

Коментарі

Читайте також