Очі Землі у Всесвіт – порівняння телескопів Джеймс Вебб та Хаббл

5
0

Перші зображення, представлені космічним телескопом James Webb, є результатом тривалої праці дослідницької програми, яка запрацювала на початку 1990 року. Раніше головним інструментом для вивчення Всесвіту був космічний телескоп Hubble.

Джеймс Вебб, зробив значні відкриття, що являють собою новий погляд на Всесвіт. Він здатний спостерігати в інфрачервоному діапазоні, що дає змогу досліджувати глибокі куточки далекого космосу, розкривати таємниці, приховані від звичайних оптичних телескопів.

Порівняння двох космічних телескопів

Космічний модуль Джеймс Вебб планує перевершити попередника Хаббл у низці аспектів. Перший має більший діаметр дзеркала. Нововведення забезпечує більш високу роздільну здатність зображень, чутливість. Інструменти здатні працювати у ширшому спектральному діапазоні, що розширює ділянку дослідницьких можливостей. Якщо гемблер бажає долучитися до нових відкриттів, він може зробити ельслотс вхід і вибрати розвагу на космічну тематику, благо казино має такі достатньо.

Говорячи про космічну станцію Хаббл, слід згадати, що об'єкт продовжує працювати на орбіті, радує вчених новими відомостями. Таке триватиме до 2040 року. Однак обсерваторія Webb є найбільшим оптичним телескопом, орієнтований на інфрачервону відео- і фотозйомку. Характеристика дозволяє виявляти, вивчати об'єкти, які є надто старими, далекими та слабкими для звичайного космічного апарату Хаббл. Перший є більш сучасним, потужним пристроєм, здатним працювати в оптимальному спектральному діапазоні для подолання непрозорості Всесвіту.

Космічний телескоп Hubble обладнаний п'ятьма ключовими інструментами, що дозволяють проводити спостереження в ультрафіолетовому, видимому та ближніх інфрачервоних діапазонах електромагнітного спектру. Модуль є універсальним інструментом, що надає найбільш детальні зображення у видимому світлі. Саме Хабл зіграв ключову роль у визначенні віку Всесвіту – майже 14 млрд років, раніше вважалося 20.

Також Хаббл представив вченим:

  • картографічні зображення поверхні однієї з далеких планет – Плутона;
  • полярне сяйво на космічних об'єктах Сатурн та Юпітер;
  • електромагнітний спектр різних екзопланет;
  • процес утворення планет зірками Чумацького Шляху;
  • знімки протогалактик – первинної матерії;
  • відкрив майже 2000 нових галактик.
  • Загалом Хабл передав на Землю близько 1 млн фотографій.
  • Телескоп James Webb

Перша фотографія з Вебба була опублікована президентом США Джо Байденом влітку 2022 р. Знімок відображав галактики на відстані майже 5 млрд св. років від нашої планети.

Також NASA представило такі знімки:

  • туманність Кіля – молодої області зіркоутворення – відстань 9 тис. св. років;
  • аналіз атмосфери газової екзопланети WASP – 1120 років;
  • туманності Південне Кільце - газопилової оболонки зірки, що загасає, - 3000 св. років;
  • квінтету Стефана – п'яти галактичних утворень, що зіштовхуються, з формуванням нових зірок – 300 млн років.

За допомогою космічних обсерваторій вчені дізнаються про аспекти утворення Землі, Всесвіту. Деякі зображення передають картини утворення галактик, сигнали яких летіли майже 13 млрд років, коли нашої планети ще не було й близько.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також