Партія регіонів "підім'яла під себе" три чверті країни

2

За результатами місцевих виборів ПР одержала владу у 18 областях країни. Голоси регіоналам віддали навіть ті області, які раніше підтримували БЮТ.

Партія регіонів за результатами місцевих виборів взяла під контроль 18 з 25 обласних рад. Є шанс у регіоналів взяти ще три області на заході.

Вже відомо, що регіонали повністю взяли під контроль 11 облрад і парламент Криму (там вони по партспискам і по "мажоритарці" провели більше 50% депутатів). Причому 9 з цих 12 областей - це регіони південного Сходу, які традиційно голосують за ПР. Тепер до цієї компанії додалися ще нещодавно бютівські Кіровоградська, Черкаська і Сумська області. До вказаної дюжини можна сміливо додавати Київську область, в якій усі дані ще не відомі, але вже оголошено, що ПР бере 100 зі 148 мандатів, пише газета "Сегодня".

Крім того, явна перевага над конкурентами у партії влади ще в п'яти областях - Житомирській, Полтавській, Чернігівській, Вінницькій і Чернівецькій; тут регіоналам досить буде одного, навіть незначного, союзника, щоб поповнити список узятих ПР регіонів. Таким чином, вже зараз можна констатувати, що 18 з 25 регіонів країни увійшли до вертикалі влади Віктора Януковича.

З іншого боку, говорити у зв'язку з цим про тотальну підтримку ПР в 3/4 областей країни не варто. Такі результати отримані в центральній Україні переважно за рахунок мажоритарників (більшість впливових людей на місцях йшли в депутати від партії влади). Та й по партсписках у Центрі ПР набрала відносну більшість голосів, але відрив від БЮТ не дуже значний.

У підсумку, проте, регіонів, підконтрольних ПР, може виявитися більше 18 - ще в трьох областях мають відбутися великі торги з тими, хто може скласти коаліцію з ПР. Приміром, на Закарпатті регіоналам потрібно домовитися з "Єдиним центром" Віктора Балоги, зазначає видання.

Попрацювати належить волинським регіоналам - тут у "Батьківщини" більше депутатів, але водночас до облради пройшло досить представників від партій, з якими треба домовлятися, ЄЦ, Народної партії Литвина, "Фронту змін", КПУ, "Сильної України" тощо. Схожа картина в Хмельницькій області - там, передусім, треба домовлятися з людьми від партії Яценюка.

Щодо виборів мерів, ситуація також на користь Партії регіонів. Представники ПР, за даними її прес-служби, були обрані мерами 118 міст обласного значення в Україні (66,66% від загального числа), зокрема 11 - мерами обласних центрів.

Коментарі

Читайте також