Берегову все ж бути Берегсасом

3
11

Жителі Берегового Закарпатської області на місцевому референдумі 31 жовтня проголосували за перейменування міста на Берегсас.

Про це сьогодні повідомив керівник Карпатського центру полінгових досліджень, кандидат соціологічних наук, викладач Ужгородського національного університету Федір Шандор.

За його інформацією, ідею перейменування міста Берегового підтримали 4 тис. 688 осіб, «проти» висловилася 4 тис. 358. Ще 332 бюлетені визнані недійсними.

Участь у референдумі взяли 47,76 % виборців.

Ініціатором референдуму, за словами Ф.Шандора, був міський голова Берегового, голова Демократичної партії угорців України Іштван Гайдош.

«Люди мають право повернути історичну назву своєму населеному пункту», – вважає Ф.Шандор.

Він також додав, що факт проведення референдуму свідчить, що в Україні дійсно є демократія.

«Як на Сході, так і на Заході країни людям надається право волевиявлення стосовно регіональних позицій (російськомовних - на Сході і, відповідно, угорськомовних позицій - на Заході країни)», - зауважив соціолог.

Як повідомлялося, у Береговому 31 жовтня разом місцевим референдумом проходили також місцеві вибори.

Довідка. Місто Берегове називалось Берегсас, коли входило до складу Угорської держави (Австрійської та Австро-Угорської імперії).

1920 року, коли за рішенням Тріанонського договору місто увійшло до складу новоствореної Чехословацької держави, Берегсас перейменували на Берегове.

2 листопада 1938 року за рішенням Віденського арбітражного суду Берегове знову відійшло до Угорщини, і угорська влада повернула йому назву Берегсас.

1945 року Берегсас разом із усією територію нинішнього Закарпаття стає частиною Української РСР у складі Радянського Союзу, і місту знову повернули назву Берегове.

Перші згадки про Берегсас датуються 1063 роком.

Коментарі

L
Laszlo

Нижньоворітець: IP: 68.199.49. Йдеться про саме ставлення мадярів до українців на Закарпатті- найчастіше зневажливе і з погордою. Брак мінімалної пошани до країни в якій живуть і її нації. Знущанням з наших Сіцових стрільців які там розстріляні мадярами на Верецькому перевалі і ше один приклад- турул на Паланку. Тобі йолопе, як представнику "великої галицької "нації" слід поїхати до Львова. Там отримаєте пошану. Навіть дуже можливо і пам"ятник. Прикладом цьому можуть бути пам"ятники дикарям-ізуверам, керівникам "Січових смільців" : бендері та шухевичу.

ФН
Федя не знає законів про референдум !

http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1286-12&p=1288346232654817 ЗАКОН УКРАЇНИ Про всеукраїнський та місцеві референдуми ... Стаття 41. Встановлення результатів референдуму ... Проект закону, рішення вважається ухваленим громадянами, якщо за нього було подано більшість голосів громадян від числа тих, хто взяв участь у референдумі. ==================================== 4688 - За 4358- Проти 332- недійсних бюлетня ---------------------- 9378 - всього голосів. 49,98% За - рішення не ухвалене.

В
Володимир

Складна тема. Але мусимо визнати - пошана буде, коли буде держава. Поки що, нажаль, маємо лиш певну територію. Замість держави - страх втрати тої таки території, з якою, до речі, як нерадивий господар і самі то не знаємо що робити, але про всяк випадок грізно гаркаєм "не пущать". Цей страх і є фундаментом "не пущать" щодо берегсасів, турулів і т.п. Адже весь цей референдум, як кажуть вилами по воді писаний. Є закони, які кажуть нібито "держави". А насправді, ставляться до них як до якихось "понятій" певної території. Звідси й страх, бо самі ж насправді у свою державу то не віримо. Віримо, що перйменування вул. якось там партзїзду чи пятирічки на якусь історико-культурну назву 100% пряма дорога до сепаратизму. Смішно. Й сумно, бо людина ТЕ у що вона ВІРИТЬ...

СД
Староста Дмитро

Нижньоворітець правий на 100% Є друзі угорці, їм цікаво з нами українцями допоки вони не зустрінуть знайомого угорця. Приклад другий - об'яви - вони ніколи не дають об'яв на українській/російській, а завжди на угорській. Цікаве те, що орел взагалі символ австро-угорської влади, а здіймається він тепер не де інде, а над мукачівським Паланком - в найвищій точці міста. Про це неодноразово йшла мова. На додаток орел є також символом Росії, Польщі, Німеччини, аже аж ніяк не України. Сьогодні перейменування міста, завтра - вулиці, післязавтра - незалежність. Я аж ніяк не виступаю проти угорців, у нас демократична країна. Але ця зневага до українців занадто відкрито виражена.

У
Ужгород

Федя -- лох! Як завжди говорить херню

Н
Нижньоворітець

так воно ніби й нічо, хай собі мають той берегсас. Йдеться про саме ставлення мадярів до українців на Закарпатті- найчастіше зневажливе і з погордою. брак мінімалної пошани до країни в якій живуть і її нації. дозволити перейменувати це ще раз визнати себе слабим і безпомічним на нашій землі. так як то з пам'ятником на Верецькому перевалі, шо є знущанням з наших Сіцових стрільці які там розстріляні мадярами і ше один приклад- турул на Паланку. хоча проблема мабуть таки в нас-не поважаємо самі себе-важко очікувати пошани від інших націй...

.
....

Згоден - не наше діло як Берегово має називатися, якщо мають велике бажання бути Берегсазом то так тому і бути, і ніякий житель Ужгороду , Мукачева чи Львова не має право їм в цьому перечити.

*
***

А якщо Київ захоче стати Кієвом, теж треба підтримати? Ну херня ж, нащо Федя таке говорить?(

Р
Рут

Ну хочуть собі люди, то хай буде берегсас, чи берегсаз, як там правильно. Навіть якась екзотика додаткова.

СД
Староста Дмитро

Странно, ведь за переименование проголосовало ТОЛЬКО 25% (50% из 50% принявших участие) населения.

Y
Yri

Да уже столько лет -БЕРЕГОВО и уто дал вам свободу... Лучше вспомните погибших евреев со всего Закарпатья,которых собирали в БЕРЕГОВО. Городок -класс-здравница мировая.

Читайте також