Місцевих виборів у цьому році не буде?

1248

Вибори до місцевих рад, які за планами президента України Віктора Януковича і Партії регіонів повинні відбудуться 31 жовтня, виявилися під загрозою зриву, оскільки фракції коаліції розійшлися в думках про способи їх проведення.

Про це пише «Коммесантъ-Украина».

Проти переходу від пропорційної виборчої системи до мажоритарної, що передбачає скасування голосування за партійні списки, виступив народний депутат від КПУ Олександр Голуб.

«Ми не боїмося бути непопулярними і, напевно, єдині, хто говорить, що в сьогоднішніх умовах мажоритарна система виборів неприйнятна», - сказав він. На думку комуністів, в країні, де ефективно працюють технології фальсифікації виборів, «мажоритарна система перетворилася на фарс».

У Блоці Литвина, який раніше активно виступав за повернення мажоритарної системи, сьогодні вже не такі категоричні. «Я зараз працюю над різними варіантами проведення виборів, тому нічого певного вам сказати поки не зможу», - сказав виданню литвинівець Олег Зарубінський.

Змінили свою позицію і в БЮТ. «З огляду на відсутність демократії в країні, сьогодні немає кращого варіанту для України, ніж пропорційна система виборів», - заявила нардеп від БЮТ Ольга Боднар. За її словами, Раді не слід вносити зміни до виборчого законодавства напередодні виборів, які правляча коаліція збирається призначити на 31 жовтня.

Опитані виданням депутати фракцій НУ-НС і КПУ вважають, що парламент ухвалить компромісне рішення. «Швидше за все, вибори пройдуть за змішаною системою: у селищах і селах - за мажоритарною, а в обласні, районні та міські ради - і за мажоритарною системою, і за партійними списками», - заявив Голуб. «Я реаліст, тому вважаю, що цілком можливий варіант 50/50», - сказав заступник голови фракції НУ-НС Тарас Стецьків.

Втім, заступник голови парламентського комітету з питань державного будівництва регіонал Олександр Черноморов впевнений, що «провести вибори 31 жовтня за новим законодавством не вдасться, і саме тому їх не буде». «Немає сенсу проводити вибори 31 жовтня за старим законом. Сьогодні підкомітет розглядав кілька проектів постанов, що передбачають різні дати, але всі вони були відхилені», - заявив він.

Коментарі

Читайте також