92 % закарпатських донорів здають кров безкоштовно

1041
0

На Закарпатті понад 20 тисяч місцевих мешканців хоч раз у житті здавали кров. Офіційно тут зареєстровано трохи більше 2 тисяч почесних донорів, але переважна більшість з них – люди, які здобули це звання ще за часів Радянського союзу. Останніми ж роками кількість тих, хто бажає здати кров, постійно зменшується, розповідає кореспондентка Радіо Свобода на Закарпатті.

92 % закарпатських донорів здають кров безкоштовно. Так кажуть закарпатські медики і уточнюють: у більшості випадків люди йдуть на станцію переливання крові лише тоді, коли з їхніми рідними чи близькими трапляється лихо. Це може бути автомобільна чи будь-яка інша аварія, хвороба, яка вимагає оновлення крові, складні пологи, оперативне втручання тощо. Родичі та сусіди або допомагають конкретному хворому з рідкісною групою чи резус-фактором, або поповнюють запас станції переливання після того, як та надала пацієнтові потрібну кількість крові.

Так зробила й тридцятирічна ужгородка Тамара - віддала кров родичці. Каже, це був поки що перший і останній раз, коли вона проходила подібну процедуру. «Так сталося якось, у мене сестра була в пологовому будинку, а чоловік не міг допомогти їй кров’ю, бо був хворий. Тому ми вирішили в родинному колі, що піду здавати кров я, тим більше, що для сестри – це свята справа», - говорить вона.

Допомагав вагітній дружині власною кров’ю і Віталій. Він запевняє, що може б і став донором, якби його до цього краще агітували. «Я розумію, що це досить важливо, і потрібно багатьом. Але, якщо чесно, я рідко над цим замислювався. Мені здається, що люди не здають кров, бо немає пропаганди. Мені просто ніхто не нагадує, що я зробив би хорошу справу, здавши кров».

Головний лікар Обласної станції переливання крові Олег Щадей каже, легко агітувати було за часів Радянського союзу: тоді працювали великі підприємства, медики виїжджали до них, люди здавали кров охоче, бо такою була загальноприйнята практика. Нині ж приватні підприємства не задоволені тим, що мусять надати своїм працівникам законний відгул. Тому питання забезпечення медичних закладів кров’ю завжди актуальне, каже Олег Щадей. «На щастя, поки служба крові справляється і забезпечує наші медичні заклади . Але працюємо практично з коліс. Великих запасів, великих резервів немає, і насамперед, це стосується рідкісних груп крові».

У той же час спеціалісти тішаться з того, що в Закарпатській області за всю історію існування станції переливання крові не було жодного випадку зараження СНІДом, хоча серед донорів таких хворих виявляють, - каже Олег Щадей. «Тим не менше, ми цього року виявили серед донорів – тобто серед тих людей, котрі фактично вважають себе здоровими, і пройшли певні медичні обстеження, - ми виявили трьох хворих на СНІД».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також