Блог Степана Сікори

Як Кремль і Орбан розганяють нову антиукраїнську дезу

Сікора Степан

Перед тим, як організовувати та брати участь у "брифінгу" активістів та депутатів Закарпатської обласної ради від КМКС, а фактично діючи в унісон антиукраїнської пропагандистської компанії провладних угорських та російських ЗМІ, я б рекомендував голові Закарпатської ОВА, полковнику СБУ Віктору Микиті дуже уважно і декілька раз прочитати дану аналітичну публікацію.

*******

ЯК КРЕМЛЬ І ОРБАН РОЗГАНЯЮТЬ НОВУ АНТИУКРАЇНСЬКУ ДЕЗУ

Після провалу ГРУ з мітингом в Стокгольмі біля посольства Туреччини, і цей провал з тієї простої причини, що був виявлений слід в найкоротші терміни від автора «перформансу» – лідера данської антиісламської партії Stram Kurs Расмуса Палудона – до Кремля через Чан Фріка, який співпрацює з RT, російські спецслужби провертають нове гібридне шахрайство в Європі.

Цього разу в більш комфортних умовах – в Угорщині, глава уряду якої, як відомо, вперто лояльний до Кремля Віктора Орбана.

Зокрема, російські спецслужби через руки громадської організації “Угорська громада за мир” планували об 11 годині ранку суботи, 28 січня, провести акцію протесту під стінами українського посольства в Будапешті з перевезенням на автобусах проти використання “київського режиму” угорців Закарпаття як “гарматного м’яса” у війні проти України.

Ця громадська організація в анонсі акції стверджує, що Київ, мовляв, “тисячами відправляє їх на вірну смерть” і вони “хочуть захистити антиугорську українську неонацистську владу”. Організатори називають акції, приписувані українській владі, нічим іншим, як “розправою над Закарпаттям і всім угорським народом”.

Що це за громадська організація така?

Так, «Угорська громада за мир» (ось її сайт) заявляє про свою місію не допустити втручання Угорщини у війну України проти Росії … Зверніть увагу: війна України проти Росії. Тобто повномасштабне вторгнення 24 лютого зранку здійснила не Росія, а Україна, яка напала на Росію. Залишимо питання про те, звідки це взялося, так як це одна з центральних міфологій російського агітпропу. В даному випадку це, скоріше, токен – ідентифікатор даного ГО.

Громадська організація була заснована у 2015 році шляхом злиття інших громадських організацій: Угорського соціального форуму, Народного фронту, Всесвітньої федерації угорців та Угорської автономної народної партії.

Кількість учасників організації точно не відомо, але виходячи з її дій, можна зробити висновок, що кілька десятків чоловік.

Організацією керує якийсь доктор Ендре Сімо, один із засновників Угорського соціального форуму (MSZF). Які «хвороби» він лікує, цей 76-річний чоловік (тобто точно знає, що москва робила в Будапешті в 1956 році) не уточнює, а називає себе журналістом, економістом і експертом з міжнародних відносин.

Виходячи зі змісту сайту ГО, є сенс припустити, що ці «хвороби» безпосередньо пов’язані з імперським синдромом Кремля, спровокованим прагненням України та інших пострадянських країн бути незалежними і демократичними.

Крім оголошення ГО про те, як «київський режим» ховається за угорцями Закарпаття, можна додати ще й заяву Сімо від 26 січня 2023 року, яка абсолютно не підтверджена фактами, про те, що в Запорізькій області, де, до речі, Росія зараз безуспішно намагається розвинути наступ, було вбито «10 тисяч українських солдатів», в тому числі «сотні угорців».

Закарпатські казки

Однак акція «громадської організації» і її зміст – це лише верхівка айсберга чергової медійної операції в Росії. Ця операція набагато різноманітніша, ніж провокація біля посольства Туреччини в Стокгольмі, оскільки в ній задіяно відразу кілька механізмів, скажімо таких, що спотворюють реальність.

По-перше, так, це акція протесту, запланована на суботу, 28 січня.

По-друге, це використання угорських ЗМІ за класичною для Кремля схемою: просування необхідних наративів у ЗМІ країни-реципієнта з подальшим їх тиражуванням на російських пропагандистських ресурсах під виглядом «незалежної» точки зору.

У цьому конкретному випадку, якщо проаналізувати угорські ЗМІ, була розкрита інформаційна кампанія про утиски національних меншин з боку «уконсулазів», а конкретно угорців Закарпаття. Причому мова йде про нібито порушення не просто прав і свобод, а про замах на найважливіше з них – священне право на життя.

Кажуть, що горезвісні «уроказіси», прикриваючись війною, намагаються вирішити внутрішні проблеми, а конкретно проблему угорської національної меншини, а ще конкретніше, спираючись на публікації в ЗМІ, відправити їх на смерть і розібратися до кінця.

Фактично Кремль віддзеркалює власну політику щодо народів, національностей та етнічних груп в Україні в рамках «часткової» мобілізації.

Зараз у російському інформаційному просторі активно розганяється черговий фейк про «злочинну» мобілізацію угорців Закарпаття. І, звичайно, вона розосереджена на основі повідомлень від «тієї – інформованої – партії», а саме місцевих, угорських, ЗМІ.

Так, 24 січня ТАСС публікує замітку про те, що українська влада проводить «масову військову мобілізацію етнічних угорців у Закарпатській області з метою заповнити великі втрати на полі бою», а саме, нібито, поповнити втрати 128-ї гірської бригади «Мукачево», яка, знову ж таки, нібито втратила половину особового складу під Соледаром.

Насправді бригади з такою назвою немає. Так, у Мукачеві дислокується 128-а окрема гірсько-штурмова Закарпатська (!) бригада. Ну, гаразд, скажімо, тут ми маємо недолік журналістів, які не знають, що таке збір інформації та фактчекінг.

Сама стаття ТАСС написана з посиланням на звіт угорського інтернет-видання PestiSracok.

Гаразд, ми знаходимо звіт. Дійсно, є один – знятий у Мукачеві та Страбічеві. Відкрийте його і подивіться… І ми бачимо на перший погляд стандартний, добре виконаний журналістський репортаж, і навіть несамовитий.

Придивляємося уважніше і помічаємо, що все не так гладко, якщо проявити скрупульозність і, в принципі, знати, як побудовані ті чи інші види журналістських матеріалів і якими повинні бути (замітки, статті, коментарі, інтерв’ю, фейлетони, колонки і т.д.).

Наприклад, журналісти видання цитують деяких місцевих жителів, які розповідають шокуючі подробиці про те, як українські військові і поліція проводять рейди по всьому місту і хапають всіх підряд.

Також є відеоверсія репортажу з гучним заголовком «Гнати чоловіків, як худобу на Підкарпатті» (угорці називають Закарпаттям), яка покликана переконати нас у правдивості сюжету.

Журналісти PestiSracok подаючи репортаж не показують свого співрозмовника. Його просто “замалювали”, і голос його змінили, на його ж прохання. Але сумнівів ні у кого не виникне: сюжет про жахи життя угорців Закарпаття під гнітом київського режиму.

До речі, про структуру самої звітності. Він написаний і знятий таким чином, що емоційна складова взагалі переважає над фактами.

Ну і дійсно, якщо проаналізувати весь матеріал, то він рясніє оціночними судженнями, заснованими на словах «замальованих» людей, які не є обов’язково тими, як їх називає видання.

Для більшої достовірності публікуються фотографії, які повинні служити доказами, але нічого не доводять.

Отже, давайте розберемося:

Люди в українській формі на вул. Один тримає або обіймає шию іншого. Це нібито рейд у ромському районі.

Якщо подивитися відеорепортаж, то є кадри затримання двома поліцейськими якогось літнього чоловіка. Причина затримання, звичайно, подається журналістами як мобілізація. Основна частина аудіодоріжки кадрів затримання – це фон спілкування угорських журналістів з «джерелами». Що ж насправді сталося, неясно.

Далі по картинках.

Ось люди в уніформі в кафе. Версія PestiSracok: поліція і військові кошмарять людей в одному з закладів Берегово під назвою «Куб». Правда, в Берегово такого закладу немає, але є піцерія «Куб» в Ужгороді з дизайном дуже і дуже схожим на той, який видно на фото PestiSracok (в чому можна переконатися, подивившись фото в Google, а також на сторінці в Facebook і інстаграмі закладу). Питання: Навіщо йти на таку маленьку брехню? Може, тому, що Берегово – саме, так би мовити, «угорське» місто Закарпаття? Тобто там проживає найбільша кількість українських угорців, які, за задумом авторів ІПо, зараз масово утискаються «київським режимом»?

Повернемося до фото.

Бачимо, що ще один чоловік у формі, який спілкується на вулиці з двома людьми в цивільному одязі.

Видання ілюструє повідомлення про “жереб” військових на вулицях Виноградова. Спочатку на фотографіях, опублікованих виданням, ми побачили 8 осіб у військовій формі і двох поліцейських. По-друге, в Україні як би йде війна, розв’язана Росією, що б не думав собі «доктор» Сімо. У населених пунктах цієї країни зараз, в принципі, дуже багато військовослужбовців.

Але має бути якась логіка, чи не так? Це був наочний розрахунок цього видання, яке, до речі, за останні дні опублікувало не один такий план з сумнівним текстом.

Вони навіть розмірковували про рішення Європи і США відправити до Києва сучасні танки з головним меседжем, що це загроза спровокувати ядерну війну, зумівши подати заяву спікера Держдуми В’ячеслава Володіна, прихильника війни проти України; “британський публіцист” Пітер Гітченс, нинішня хвиля звільнення в Києві в рамках антикорупційної кампанії і фейки про капітуляцію українських військових перед росіянами.

Медіа-сітка

В цілому PestiSracok, схоже, займає одне з центральних місць в нинішній антиукраїнській інформаційній кампанії, оскільки не тільки ТАСС та інші російські ЗМІ поширюють цейзвіт, а й інші угорські видання.

Ось кілька прикладів: Оріго, Сонлайн в свою чергу відноситься до Оріго; КарпатГір, Променад24, Мадярський Немзет, Мандінер.

До речі, звичайно, під цими публікаціями збираються полчища ботів. Ось, будь ласка, кілька їхніх коментарів, наприклад, під матеріалом останньої редакції.

Ці ЗМІ та низка інших одночасно «прокачують» тему втрат 128-ї бригади – тієї самої, що, мовляв, що “Мукачево”, та їх компенсації за рахунок етнічних угорців.

Ключова цифра – ті ж 10 000, нібито, загиблих, про які говорили і Сімо, і журналісти. Мадяр Немзет у своїй суботній публікації стверджує, що морги Мукачева вже заповнені і українська влада нібито змушена зберігати тіла кілька тижнів або навіть місяць у холодильниках поблизу угорського кордону. Правда, журналісти зізнаються, що не змогли знайти холодильники, але дуже суперечливо заявили: ймовірно, їх перевезли на територію військової частини. Справа вирішена.

І тому маємо «протести» закарпатців. “Променад24” також пише, що на Закарпатті, мовляв, хочуть мобілізувати 10 тисяч людей із Закарпаття.

Зрозуміло, що кампанія не базується на жодному звіті PestiSracok. Трейлер – це коментарі “експертів” і “аналітиків”. Наприклад, коментар старшого аналітика Інституту Зазада XXI Даніеля Діка, присвяченого «Євразії», «Кошутському радіо», про те, що сотні і тисячі угорців загинуть у війні з Росією, тому що… Ну, тому що «київський режим», «нацисти», репресії тощо.

Орбан тут!

А тепер, нарешті, перейдемо до третього вищезгаданого механізму спотворення дійсності.

Нагадаємо: вуличні вистави (мітинг громадської організації), публікації в ЗМІ з використанням корисних ідіотів і “консервів”, і – безпосередня причетність до цього багаторівневого IPSO угорського керівництва.

Здавалося б, ЗМІ дізналися, що прем’єр-міністр Віктор Орбан розблокував виділення Україні 500 млн євро військової допомоги. Оскільки це сталося на тлі шквалу дійсно сенсаційних подій (Німеччина і США віддають танки Києву, Рамштайн посилає багато просто зброї для наступу, ганебно нейтральна Швейцарія раптом дозволяє реекспорт своєї зброї в Україну), так, схоже, що «друг» Кремля Александар Вучич, президент Сербії, вчасно відреагував на тверду рішучість США забити ПВК Вагнера політичною і санкційною кувалдою і набіг на Пригожина з вимогою припинити вербування сербів … Так, на цьому тлі може здатися, що Орбан прислухався до голосу розуму і теж вирішив відправити путінський режим слідом за кораблем.

Але ні. Існує зв’язок між медійною кампанією та одіозним угорським прем’єром.

Почнемо з того, що, як колись повідомила група моніторингу медіа Mertek, близько 80% всіх видань в Угорщині знаходяться під контролем або держави, або наближених до Орбана людей.

З усіх представників оточення Орбана найщасливішим виявився його друг дитинства Лерінц Месшарос, який прямо говорить про те, що перетворився в головного медіамагната країни з власника невеликої компанії з монтажу газового обладнання в Фельчуті завдяки прем’єр-міністру Угорщини. Сходження на Олімп, а точніше стрімке сходження ліфтом, почалося в 2010 році і до кінця 2018 року Мешарос вже був гордим власником 476 видань..

Не перебільшуючи, можемо сказати, що угорські журналісти і листка не надрукують / не напишуть без узгодження або прямого наказу зверху.

Однак ще більш переконливим доказом є вся хвиля коментарів представників Кабміну Орбана в останні дні, які, аналогічно, широко тиражуються в угорських і російських ЗМІ. І ці коментарі є частиною одного ланцюжка з «публіцистичними» матеріалами про жахи мобілізації в Україні.

Так, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, давній соратник Орбана у тиску на Київ, заявив, що закарпатських угорців «жорстко» мобілізують до Збройних сил України і багато з них гинуть, зокрема через великі втрати у вже відомій 128-й бригаді. І це відбувається, за словами Сійярто, тому що, мовляв, Будапешт наполягає на мирних переговорах, але Києву огидна ця пропозиція.

Паралельно державний секретар Угорщини з питань національної політики Тамаш Ментцер, розвиваючи наратив про мобілізацію, звинуватив українську владу в тому, що вона нібито не припиняє антиугорських акцій на Закарпатті, що, за його словами, не дозволить Україні стати членом Євросоюзу.

І, звичайно ж, заяви Сійярто і Ментцера широко поширювалися не тільки в угорських ЗМІ, але і в підконтрольних Кремлю інформаційних ресурсах.

І, власне, навіщо все це?

… Навіщо Кремлю та Орбану знадобився цей IPSO? Які цілі вони переслідують при її реалізації? І чи може вона бути ефективною, враховуючи, що рівень довіри в Європі до всього, що викидається зі смердючих ям Кремля, сьогодні критично низький? Стільки, скільки заяви новоспеченого європейського самодержця?

ККД буде невеликим, але він буде. Знайдуться ті, хто із задоволенням приміряє на себе цей медіа-ширвжиток. Перш за все, це електорат Орбана, прихильники «Великої Угорщини» і тріалонського реваншизму. Це одна з причин, чому Орбан діє.

Гра на утиски українцями закарпатських угорців є однією з ключових карт Орбана в цілому. Вона постійно мобілізує електорат, і дозволяє, коли це необхідно, тиснути на Київ. А зараз це ще більш актуально, адже як і Росія в Радбезі ООН, Орбан може блокувати рішення ЄС і НАТО в інтересах України.

Правда, угорському прем’єру доводиться бути більш вигадливим у своїх діях, адже коли він востаннє блокував фінансову допомогу України в розмірі 18 млрд євро, Брюссель, у свою чергу, заблокував Будапешту доступ до «постковідних грошей» (кілька мільярдів з фонду відновлення після пандемії). В результаті Орбан був змушений відступити.

Що стосується Росії, то Медведєву все зрозуміло: стандартна, нехай і дуже дорога, медійна кампанія, спрямована на дестабілізацію Європи і підрив її зусиль з підтримки України. І, що там є, очевидний жест відчаю після рішення про танки, які незабаром розчавлять на полі бою «чмобікі» і «аналогетку» Т-72.

Автор: Олександр Шимберєв, політичний оглядач.

Джерело

Коментарі -
Зачекайте...