Блог Степана Сікори

Чому не збирається сесія Закарпатської обласної ради?

Сікора Степан

На мою думку, на це є ряд причин:

Представники ОПЗЖ, які давали голоси для страхування провладної коаліції у складі “Слуг Народу”, “Рідного Закарпаття” , “Батьківщини” та “Європейської Солідарності”, після відставки їх однопартійця з посади начальника Управління ДСНС в Закарпатській області Мирослава Щербея, більше не голосуватимуть в унісон з владою. Влада Мирослава Щербея цинічно використала, а потім викинула з посади. Зрадництво позиції фракції не допомогло. Думаю, що депутати від ОПЗЖ добре освоїли цей урок.

Цікава поведінка колишнього голови обласної ради Володимира Чубірки, який напередодні сесії, на якій вибирали голову обласної ради мав «сто відсоткову» домовленість, що його підтримають свої однопартійці від «Рідного Закарпаття» та представники «опозиційних» фракцій, які дотримувались позиції: головою обласної ради має бути корінний закарпатець, як це завжди було, починаючи з 1946 року. Але лідери «Рідного Закарпаття» цинічно кинули свого однопартійця Чубірку, зробивши ставку на генерала СБУ Олексія Петрова. Дуже хотілося «насолити» Віктору Балозі, неформальному політичному лідеру Закарпаття та й отримати «зелену вулицю» на контрабандні потоки, забуваючи одну просту житейську істину – колишніх офіцерів спецслужб не буває. Останні події з санкціями проти 5 мукачівських фірм «політиків» від «Рідного Закарпаття» тільки ще раз підтвердили цю істину.

Чи буде перенаправлення контрабандних потоків цигарок до країн Європейського Союзу від “Рідного Закарпаття” до «Слуг народу» – час покаже. Але те що сьогодні єдності між названими партіями в обласній раді немає, то це точно.

Сьогодні, враховуючи останні події з санкціями проти контрабандистів, Володимир Чубірко дуже надіється, на мою думку, що «Рідне Закарпаття», частина депутатів від «Слуга народу» та й «опозиція» змістять з посади Олексія Петрова і виберуть його головою обласної ради.

Тут є декілька цікавих моментів. Згідно з законодавством, змістити головою обласної ради можна тільки висловивши йому недовіру. А це можливо тільки через рік з дня обрання голови обласної ради, після його річного звіту. А за цей час багато, що може змінитися в політичних розкладах на Закарпатті. Можливий варіант, що Петров сам піде у відставку, що мало ймовірно в ситуації, коли Президент об’явив тотальну війну контрабанді по всій Україні.

Зрозуміло, що в даній ситуації Володимир Чубірко та і його соратники в обласній раді навряд чи будуть підтримувати Олексія Петрова, хоча, навряд, чи Чубірку, в майбутньому «світить» крісло голови обласної ради. Правда, Геннадій Москаль вважає Володимира Чубірка оптимальним варіантом для згуртування депутатського корпусу облради. Але це вже тема окремої статті.

Дещо незрозуміла політична ситуація в обласній організації «Батьківщини», в якій помінялось керівництво: замість депутата обласної ради та керівника фракції Олександра Каменяша, керівником «Батьківщини» став депутат Верховної Ради Іван Крулько. В даній ситуації, скоріше всього, фракція «Батьківщини» в обласній раді не буде підтримувати Петрова, а отже під питанням перший заступник Андрій Шекета, який є депутатом обласної ради від БЮТ.

Ще один парадокс «провладної більшості» в обласної ради – це обласна організація ПП «Слуга народу», яка в обласній раді, в інтелектуальному плані, в плані державного керівництва є самою слабою політичною структурою в області, за деякими винятками. Коли фракцією «Слуг народу» в обласній раді керує Едгар Токар, який ні в бізнесовому, ні політичному, ні організаторському плані не проявив себе ніяк, то це факт сам по собі є достатньо наочним. Єдина його «заслуга» це участь в виборах у Верховну Раду, коли його опонентом був Віктор Балога. Його високий результат – це не його результат, це результат Володимира Зеленського. Тоді багато людей готові були голосувати, навіть, за «зелену табуретку». Крім, того у депутата від “Слуг Народу” Олексія Іванча особистий конфлікт з головою облради Олексієм Петровим.

Чи зможе у цій ситуації Олексій Петров утриматись у кріслі голови Закарпатської облради – час покаже. Але те що «Рідне Закарпаття» стало політичним банкротом, то тут немає ніяких сумнівів.
Хто зараз буде підтримувати дану партію та її лідерів, якщо їхній партійний бренд асоціюється з контрабандою?

Рекомендую переглянути на останок відеоролик Геннадія Москаля, в якій він озвучив свою версію політичної ситуації в обласній раді:


Коментарі -
Зачекайте...