Мукачівський єпископ Антал Майнек закликав поститися за мир в Україні

Мукачівський єпископ Антал Майнек закликав поститися за мир в Україні

Єпископ-ординарій мукачівської дієцезії римо-католицької церкви Антал Майнек звернувся до віруючих із зверненням стосовно подій на сході України.

Зокрема у ньому закликав молитися та поститися за мир в нашій державі. Лист надруковано на церковному сайті на українській та угорській мовах.

Дорогі брати і сестри!

Єпископська конференція вже не перший раз просить, щоб ми молились за мир в Україні. Тепер також звертається з проханням, щоб ми почали постити. І дійсно, ми добре знаємо, що до молитви духа корисним є додати молитву тіла: самозречення і піст, особливо у великій біді.

Як я вже згадував минулого разу, наша молитва, молитва людей буде ефективною не від того, що молимося багато і постимо, а тоді, якщо до молитви за мир ми докладаємо свій мир – мир серця нашого.

Бо нічого не варта молитва за мир тієї людини, у серці якої присутній гнів. Даремно постить за мир той, хто ненавидить хоча б одну людину. Знаємо, що з обох сторін моляться все більше й більше християн, і хвала Богу, все більше й більше політиків виступають за мир. Але цього замало.

Ми повинні виступити проти війни, проти вбивства людей, особливо невинних, мирян, які бажають жити в мирі.

У тому, що хочуть війни ті або інші політичні сили їхня власна провина – кричущий до неба гріх. Нашим же завданням є не тільки пасивна молитва, а й боротьба за мир.

Бо Ісус сказав, що блаженними є миротворці. Ми, християни  свою розлюченість можемо і маємо використати проти гріха, сатани та інших злих духів.

Він, а не інша людина, і не інший народ є справжнім ворогом людства (див. 1 письмо Петра 5,8). Про нього Ісус сказав, що він є князем цього світу. І всім, хто обирає злого духа  своїм паном і слухається його, тим він пропонує те ж саме, що й Ісусові, спокушаючи Його в пустелі: багатство, славу й панування над світом. Все це віддасть їм, якщо будуть поклонятися йому.

Сьогодні ми є свідками цього. Те, на що Ісус відповів «ні», багато лідерів світу відповідають «так». Сатана пропонує їм цілий світ, але сам не може це надати, адже він не володіє світом, а є тільки князем світу. Володарем і Царем всесвіту є Бог, і лише Він володіє ним, Він створив і підтримує його, отже сам володіє ним. Тому прошу вас: створіть мир у ваших серцях. Відречіться і виженіть з себе всі думки, які пов'язані з огидою, ненавистю, зневагою, презирством іншої людини, народу.

З історії про Авраама нам відомо, що Господь Бог був готовий спасти Содому від заслуженого покарання, якщо знайде десять праведних. Скільки осіб, які моляться чистим серцем, потребує Господь для спасіння міст та населення на Сході України? Безперечно набагато більше.

Петрус Павліцек, брат ордену францисканців після Другої Світової війни переконав австрійське населення, щоб знайшлося хоча б мільйон осіб, які моляться, і тоді Бог певно спасе їх від радянської окупації. І дійсно: за короткий час зібралися люди для молитви: від найпростіших людей аж до політиків. І на превелике здивування світу у 1955-му році радянські війська справді покинули Австрію. Зараз нашу країну, а можливо й Європу зможе врятувати від ще більш руйнівної війни лише зростаюча кількість чистих і мирних сердець.

Місто Ніневія почуло Божий голос і всі покаялися і Бог скасував покарання, отож місто врятувалося.

Мукачево, 8 лютого 2015 р.

Єпископ Антал Майнек,

Ординарій Мукачівської дієцезії

Якщо ви знайшли помилку, виділіть текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Коментарі -
Зачекайте...