Види секвої і мамонтові дерева Закарпаття

14

Вперше ступивши на землю Північної Америки, мореплавці були вражені і захоплені значними розмірами і незвичайним видом дерева, що росте в цьому регіоні.

Так як ареал поширення секвої - це високогірна місцевість Каліфорнії, то вони отримали назву каліфорнійські сосни або мамонтові дерева.

Секвойя - дерево-велетень

Вчені припускають, що колись в давнину гігантські сосни можна було зустріти в будь-якому регіоні Північної півкулі. Однак сьогодні в природному середовищі вони добре себе почувають тільки на північноамериканському узбережжі Тихого океану. Гіганти, які ростуть в заповіднику Мьюрскій ліс, національному парку Redwood (Каліфорнія), а також на невеликих площах в штаті Техас (США), на сході Канади, знаходяться під державним захистом.

Дерева-велетні належать до сімейства кипарисових, яке включає три види секвой:

  • Sequoia sempervirens, її ще називають прибережною або червоним деревом (Redwood);
  • Sequoiadendron giganteum, секвоядендрон, це саме той вид дерев, який всі ми знаємо як секвойю;
  • Metasequoia, що росте на території Китаю, і не має великих розмірів, вічнозелена метасеквойя.

До найбільших дерев, що відрізняються висотою і товщиною стовбура, відносяться тільки два перших виду. Звичайна, середня висота Redwood перевищує 60 м при діаметрі стовбура близько 6 м. Але серед них зустрічаються і такі гіганти, висота яких становить 100 - 115 м, а товщина більше 18 м. Гігантський секвойядендрон значно нижче, «всього» 70-90 м, у той час як діаметр його стовбура може перевищувати 37 м. Вага деревини, одержуваної з однієї рослини, може становити 1000-2000 т. Дерева відносяться до довгожителів, доживаючи до 2-3,5 тисяч років. Але серед відомих на сьогодні гігантів є екземпляри, вік яких перевищує 6000 років.

Дерево метасеквойя можна посадити і в наших регіонах, воно добре приживається. Придбати саджанці на Україні можна в розпліднику https://greensad.ua.

Таємниця закарпатських секвой

На території Великобичківського лісомисливського господарства ростуть 4 секвої. Рівно 100 років тому на цьому місці був створений тимчасовий розплідник, де висіяли насіння різних порід дерев. Випадково серед них виявилися насіння секвої.

Дерева-гіганти Закарпаття порівняно молоді і невисокі. Зростають на висоті 520 метрів над рівнем моря. Висота дерев трохи більше 50 метрів.

Всі українські мамонтові дерева відносяться до сімейства секвоядендрон. Діаметр їх від 30 до 130 см. Рослини перебувають під охороною Лужанського лісництва, але до них прокладено туристичний маршрут.

Коментарі

Читайте також