Антипролежневі матраци: види та особливості застосування

4

Пролежні вважаються поширеним явищем, яке спостерігається при неповноцінному догляді за лежачими важкими пацієнтами. Така проблема виникає після тривалої взаємодії на якісь конкретні ділянки тіла: лопатки, крижів, п'яти, хребет, сідничну область та ін.

Щоб пролежнів не було, слід якнайчастіше змінювати положення пацієнта в ліжку, але зробити це не так легко, як може здатися на перший погляд. Прекрасна альтернатива в ситуації, що склалася - протипролежневий матрац, який вважається надійним профілактичним засобом проти виникнення пролежнів.

Головний принцип дії матраців такого типу – рівномірний розподіл навантаження на м'які тканини, шкірний покрив у місцях, які максимально зазнають поразки. Антипролежневий матрац має комірки та балони, які заповнюються повітрям за допомогою спеціального компресора. У різних зонах тиск постійно змінюється. Деякі ділянки набувають м'якості, інші – щільність.

Застосування протипролежневого матраца

  • скорочення навантаження на ділянки тіла, які є проблемними;
  • оптимізація мікроциркуляції крові;
  • масажуючий ефект.

Типи протипролежневих матраців

Вироби такого типу бувають балонними, комірчастими. Останні – це матраци з окремих осередків, кожна з яких заповнена повітрям. Вироби приєднані до компресора, який працює від електричної мережі. Представлена продукція рекомендується пацієнтам, які мають масу тіла трохи більше 100-130 кг. Різні моделі відрізняються характеристиками, ознайомитись з якими можна на сайті Медтехніка.

Види пористих виробів:

  • Статичні матраци, які є незалежними від електричного живлення. Принцип роботи ґрунтується на зміні рівня тиску в осередках у тих місцях, де спостерігається дія тяжкості лежачої людини. Під час застосування матрац буквально обтікає тулуб. Також збільшується площа зіткнення і, звичайно ж, пом'якшується навантаження на будь-які частини людського тіла, що виступають.
  • З обдуванням – комфорт таких моделей полягає у присутності ефекту вентиляції шкірного покриву. Повітря під тяжкістю пацієнта виходить через мікропори у матеріалі. З цієї причини усуваються ризики надмірної пітливості.

Балонні моделі містять секції, що мають трубчасту форму. Вироби оснащуються блоками живлення. У балонах тиск повітряної маси постійно змінюється, через що забезпечується масажна дія. Ризики появи пролежнів усуваються. Вироби підходять для людей, маса тіла яких не перевищує 100 кг.

Матеріали, що застосовуються для виробництва

  • Пінополіуретан – продукція з нього має властивості ортопедичних матраців. Матеріал чудово пропускає повітря. При використанні матраца або пінополіуретану скорочується відділення поту у пацієнта.
  • ПВХ – матеріал чудово миється, має ефект відштовхування води, відрізняється практичністю в експлуатації.

Перед вибором матраца від пролежнів, оснащеного компресором, обов'язково необхідно уточнювати, яке припустиме навантаження він витримуватиме при експлуатації. Якщо виріб розрахований на меншу вагу тіла, ніж у пацієнта, він стане продавлюватися і не матиме необхідного впливу.

Багато виробників рекомендують використовувати компресор цілодобово з відсутністю пауз. Завдяки такій експлуатації вдасться досягти максимально терапевтичного ефекту. Виріб споживає електрику в мінімальній кількості, при цьому на здоров'я пацієнта впливатиме виключно позитивним чином.

Коментарі

Читайте також