Автомобільні диски: що про них потрібно знати?

444

Сучасні колеса, до яких ми всі давно звикли, стали встановлюватися на транспортні засоби тільки в кінці 19-го століття. Саме в цей час англійці Данлоп і Томпсон спільно розробили перші в світі пневматичні покришки.

З тих пір властивості і характеристики гуми регулярно удосконалилася, а ось еволюція самих дисків практично завмерла на місці. На сьогоднішній день компанії-виробники намагаються впроваджувати інноваційні технології - створення повних компонентів конструкції, обробка матеріалів за допомогою видавлювання і так далі. До недавнього часу сталь вважалася базовим матеріалом, який використовувався при виробництві коліс. Познайомитися з сучасним асортиментом колісних виробів можна перейшовши за посиланням - koleso2000.ua/diski, а ми тим часом розглянемо особливості вибору автомобільних дисків.

Особливості вибору колісних дисків

Сучасний вибір колісних дисків підрозділяється на три основні категорії:

  • сталеві;
  • литі;
  • ковані.

Сталеві або штамповані колеса прийшли на заміну варіантів виробів, які були розповсюджені до початку 20-го століття. Колеса, виконані зі сталі мають ряд характерних переваг - такі вироби міцні і володіють невисокою ціною. Потрапивши в яму або отримавши удар об бордюр, таке колесо можна буде полагодити самостійно за допомогою кувалди або за невеликі гроші у фахівців.

Ближче до середини минулого століття на зміну сталевим аналогам стали з'являтися литі вироби, які спочатку встановлювалися виключно на престижні і дорогі автомобілі. На сьогоднішній день лиття поступово витісняє своїх конкурентів і активно завойовує світові ринки збуту. Литі колеса володіють великою різноманітністю забарвлень і різних дизайнів, що надає водіям величезний вибір. Крім того, такі диски набагато легше своїх сталевих аналогів, що позитивним чином позначається на економії палива і навантаженні всіх вузлів.

Ковані диски з'явилися в якості спроби розробників згенерувати ідеальний варіант продукції, який буде поєднувати в собі переваги сталевих і литих коліс. Інженерам вдалося поєднати в єдиному продукті високу міцність і легку вагу. На жаль, особливості технологічного процесу призвели до того, що ковані колеса стали істотно дорожче своїх більш доступних за вартістю аналогів.

Що необхідно враховувати при виборі автодисків?

Для того щоб вірним чином підібрати автомобільний диск, необхідно враховувати ряд параметрів. До них відноситься: кількість кріпильних отворів і відстань між ними, посадковий діаметр і ширина диска, виліт і діаметр автомобільної маточини.

Фахівці рекомендують приміряти диск на автомобілі, перед тим як зробити покупку. При цьому слід звернути увагу, щоб ніякі конструкційні частини виробу не зачіпали гальмівні елементи автомобіля. Додатковим чином слід уточнити чи його функції відповідають вашим стандартним кріплення під отвори в диску. Врахуйте, що різні колісні диски можуть мати рівні параметри, але відрізнятися формою кріпильних отворів.

По ходу монтажу слід перевірити правильність виконаної центрівки колеса на автомобільній ступиці. У тому випадку, якщо в ході заміни один з болтів входить з помітним перекосом, то ви ризикуєте деформувати новий диск.

Новий комплект колісних дисків вимагає до себе дбайливого й уважного ставлення, тому навіть незначні пошкодження не повинні залишатися без уваги. У випадку з литими і штампованими колесами краще уникати послуг по прокатці, яка може завдати шкоди структурі матеріалу.

Коментарі

Читайте також