Що вибрати: реєстрацію ФОП чи відкриття ТзОВ?

256

Перед реєстрацією бізнесу майбутній підприємець має визначитися з багатьма важливими питаннями. Наприклад, вибрати правильний вид економічної діяльності, врахувати перспективи розширення чи продажу бізнесу, потребу у партнерах чи інвестиціях.

Часто майбутнім бізнесменам складно вирішити, що краще: зареєструвати ФОП чи відкрити ТзОВ? Кожна форма підприємництва має свої плюси та мінуси.

Переваги та недоліки ТОВ

ТОВ може бути оформлено як на одну особу, так і на кількох. Кожен із засновників робить внесок у статутний капітал. Внески можна робити грошима або майном. Основна перевага цієї форми підприємництва в тому, що засновники у спірних ситуаціях ризикують лише тими активами, які вказані у власності ТОВ. На відміну від ФОП засновники ТОВ не ризикують майном, зареєстрованим на них. Ще одним плюсом є можливість залучати інвесторів.

Реєструвати ТОВ складніше, ніж ФОП. Крім заяви, потрібно буде надати статут, протокол зборів засновників та інші документи. Під час реєстрації необхідно вказувати юридичну адресу. Це може бути адреса офісу або одного із засновників.

Плюси та мінуси ФОП

Основною перевагою ФОП є простота у реєстрації. Достатньо надати паспорт громадянина України та ідентифікаційний номер, щоб стати підприємцем.

ФОП спрощує отримання прибутку готівкою, а весь дохід, що надходить на підприємницький рахунок, можна витрачати на власний розсуд. Головне — вчасно сплачувати податки та подавати звітність.

Ще одна перевага – простота у веденні бухгалтерії. За бажання підприємець може впоратися з цим без допомоги професійного бухгалтера.

Якщо виникне потреба припинити діяльність, то достатньо подати одну заяву. У випадку з ТОВ це буде складніше.

Щоб зареєструвати ФОП, не потрібний офіс. До реєстру вноситься місце проживання фізичної особи.

Реєструючи ФОП, бізнесмен ризикує власним майном, коли виникають неприємні ситуації із боргами. Якщо починається судовий процес та ФОП зобов'язують компенсувати клієнтам кошти, підприємець може втратити майно, яке на нього зареєстроване.

І ФОП, і ТОВ мають переваги та недоліки. Щоб визначитися, як зареєструвати свою підприємницьку діяльність, важливо розставити пріоритети в бізнесі.

Коментарі

Читайте також