Золтан Ленд’єл: Нам з дружиною – дуже просто разом (ФОТО)

7 37

Історія людини, яка усе життя служить громаді.

Цю розповідь редакція порталу «Мукачево.нет» була готова публікувати ще у вересні. Втім, аби уникнути спекуляцій, ми вирішили зачекати, коли пройдуть вибори.

І ось Золтана Ленд’єла вже вдруге обрали міським головою Мукачева. Це було прогнозовано, адже він досвідчений політик, вправний господарник.

Усе своє життя Золтан Золтанович – у всіх на очах. Керуючи містом, – він постійно серед мукачівців, мало чим вирізняється від них. Як рівний серед рівних. Європеєць.

Та мало хто знає, яким був Золтан Золтанович в дитинстві, як танцював чардаш, ким були його батьки, які предмет любив у школі, де познайомився з дружиною.

Про все це – у ексклюзивній розповіді Золтана Ленд’єла порталу «Мукачево.нет» від першої особи.


– Я народився у Сваляві – за 30 км від вже рідного мені Мукачева. Батько все життя пропрацював головним бухгалтером на меблевому комбінаті. Мати працювала там обліковцем. Нас було троє дітей: Я – найстарший, брат і сестра.

У садочку майбутній мер Мукачева вправно танцював чардаш. Костюм йому мати шила спеціально для виступу

З дитинства Золтан Ленд’єл був дуже самостійним.

– Батьки завжди були впевнені, що в мене все гаразд у школі, тому рідко перевіряли домашні завдання, слідкували за успішністю.

Майбутній міський голова Мукачева вчився добре, обожнював математику.

– У  другій мукачівській школі працювали сильні вчителі-математики. Це зіграло свою роль. А от гуманітарні предмети не надто любив. Тому і вибір був на користь мехмату Львівського державного університету ім.І.Франка – спеціальність «кібернетика». В Ужгородському університеті тоді програмування не викладали.

Золтан Ленд’єл з колегами в машинному залі обчислювального центру заводу «Мукачівприлад». «Це накопичувачі на магнітних стрічках, найбільш розповсюджені в той час ЕОМ «Мінськ-32». Раніше кібернетику називали лженаукою, а коли «прозріли», то вже значно відстали від Західних країн», – зауважує міський голова Мукачева.

Переддипломну практику Золтан Ленд’єл проходив у Києві в одному з кращих науково-дослідних інститутів країни.

– Після отримання освіти працював спершу інженером Львівського обчислювального центру, згодом начальником обчислювального бюро на Мукачівському АТП. Далі – служба в армії, а вже опісля – прийшов на «Мукачівприлад», де пропрацював 17 років. Був старшим інженером-програмістом, начальником бюро алгоритмізації програмування, начальником обчислювального центру. До слова, моє покоління пройшло від першої лампової машини Урал-1, яка обробляла 100 операцій в секунду, до найновіших електронно-обчислювальних машин з мільйоном операцій в секунду. У другій половині 80-их мене запросили на партійну роботу. Можливо, якби не вона, то я й далі був програмістом (замислюється).

Ось такий кар’єрний поступ – від інженера до першого секретаря міському партії. А тепер вже й міський голова.

– Отримавши диплом, я ні разу не просився нікуди на роботу…

Золтан Ленд'єл працював на різних посадах: начальник відділу субсидії управління праці і соцзахисту населення, начальник відділу економіки Мукачівського міськвиконкому, перший заступник голови Берегівської райдержадміністрації, начальник управління економіки ОДА, заступник міського голови Мукачева, голова Тячівської районної державної адміністрації, секретар міської ради Мукачева, виконуючий обов’язки міського голови, і врешті-решт – мер Мукачева. Уже двічі.

– Я трудоголік. Ніколи на роботі штани не просиджую. Коли я за щось беруся, то важко відірвати. Дружина часом через це сердилась. Досі сердиться (посміхається).

Золтан Ленд’єл переконаний, що чоловік, який пройшов армію, більш відповідальний. Сам же два роки служив вітчизні, двічі був на військових навчаннях

З пані Людмилою вони разом працював на «Мукачівприладі». Побралися, коли Золтану Золтановичу було всього лише 23 роки.

– Тепер це вважається рано, тоді було нормально. Разом ходили на роботу. Люда працювала інженером-технологом у відділі головного технолога. Тепер – в Управлінні праці та соціального захисту населення міськвиконкому.

Золтан Золтанович – зразковий сім’янин.

Ні для кого не таємниця, що Золтан Ленд’єл завжди подобався жінкам. Досі подобається. Ще б пак: високий, імпозантний, вихований, інтелігентний, з гарним почуттям гумору… Та попри все, Золтан Золтанович – зразковий сім’янин.

– Нам з дружиною – дуже просто разом. Немає практично нічого такого, у чому в нас були б радикальні розбіжності. Люда завжди підтримує мене, а я – її. У нас повне взаємопорозуміння. Можливо тому, що обоє виховувалися у скромності, за християнськими моральними принципами.

«Взяв бика за рога»: Золтан Ленд’єл на стажуванні в США, Нью-Йорк, Бродвей.

У подружжя Ленд’єлів – двоє дорослих дітей: син та донька. І вони мріють про онуків.

– Син Олександр закінчив медичний факультет Ужгородського університету. Працював лікарем у Закарпатті, але коли одружився на австрійці у третьому поколінні, переїхав туди. За рік вивчив німецьку та здав кваліфікаційний екзамен у Віденському університеті, аби підтвердити диплом. Зараз працює у клініці «Велс»: більше 3 тисяч персоналу, зовсім інші підходи до лікування. Син з невістко уже громадяни Австрії.

Донька Ірина теж закінчувала УжНУ, але не медичний, а філологічний факультет – вивчала англійську мову. Потім переїхала до Києва, її на роботу туди запросили з американського банку. Але вже там згодом знайшла ще кращу роботу – у посольстві Лівану. Донька ще не заміжня.

Часом Золтан Золтанович з дружиною їздить до сина в Австрію. Значно частіше донька приїздить до батьків у Мукачево. Так, 31 жовтня вони разом з мамою підтримували батька на виборчій дільниці.

У цій сім’ї шанують закарпатські традиції. Так, як виховували їх батьки, Золтан та Людмила Ленд’єли – виховали власних дітей також у шані до батьківських традицій.

– На Закарпатті дуже уважно дотримуються традицій. З дитячих роки усі на Новий рік вінчують, на Різдво – колядують. І не важливо, якою мовою – угорською чи українською. Колядки всі знають.

На Великдень у нас прийнято поливатися. Коли я вчився у Львові, то там ніхто про такий звичай і не чув. Коли були ще зовсім малі, то, чесно кажучи, так ходили колядувати чи поливатися на Пасху, щоб заробити грошей. Потім ще й хвалилися, хто скільки. Але коли подорослішали, то вже ходили вітати дівчат з парфумами. Вони нас за це пригощали.

Дуже шкода, що усією сім’ю зібратися виходить не так часто, як хотілося б.

Подружжя Ленд’єлів мріє про рідних онуків

Ззовні, Золтану Золтановичу не даш 64 роки. А це тому, що усе своє життя він йде у ногу зі спортом.

– Ще в школі після уроків я активно баскетболом займався: грав за збірну міста, області. Під час навчання у Львові також грав за збірну університету. Так само брав участь у змаганнях з інших видів спорту і коли вже працював на «Мукачівприладі».

Правду кажучи, ніколи не ставив за мету стати професійним спортсменом, але все життя йду в ногу зі спортом. Дотепер люблю побігати. Так само люблю повболівати за наших на стадіоні.

У Мукачеві щороку проходять різноманітні спортивні змагання, у тому числі десятки крупних міжнародних.

А ще, зізнався Золтан Золтанович, він не може жити без води. Особливо влітку.

– Рак за гороскопом, я дуже люблю воду, плавання. Мені чим ближче до водойми, тим краще (посміхається). Влітку без води, без плавання взагалі жити не можу.

За радянських часів майже щороку їздили на море в Крим. Зараз набагато рідше. Робота...

Усе життя Золтан Ленд’єл – у ногу зі спортом

І результати цієї роботи оцінили не тільки мукачівці на виборах. Як вже повідомлялося не раз, у рейтингу кращих міст країни за версією журналу «Фокус», Мукачево – у п’ятірці. А секрет, насправді, простий:

 – По-перше, потрібно мати команду, бо один в полі не воїн. По-друге, якісну систему управління. Свого часу ми на заводі будували автоматизовану систему управління, я був начальником інформаційного центру. Крім того, стажувався в школі менеджменту, де засвоїв основи сучасного управління.

Хоча Золтан Золтанович не цурається і традиційних методів господарювання – залюбки власноруч підмітає місто.

Міський голова Мукачева впорядковує територію навколо пам’ятника Богородиці в рамках флеш-мобу «Чисте Мукачево», який ініціювала редакція порталу «Мукачево.нет» 

 

 

Коментарі

  • .
    .......?

    Гвоздьо, ти завжди був клоуном?

  • ГВ
    Гвоздьо Володимир

    Юрію: У штабі? -) Я хоч і військовозобов'язаний, та про оголошення війни нічого не чув. Насмішили. Дякую. Ви мабуть вирішили що я завзятий симпатик мера? То Ваші висновки, але реалії дещо інші... Щодо іншого - так, звітував. І не лише сектретар міському КП(секретар КПРС, це якось дуже круто для Мукачева, нє?), а й секретарі парткомів підприємств, комомольські секретарі шкіл, училищ, піонерські вожаті та навіть жовтенятські "начальники"-) Тоді звітували про обовязкове виконання і перевиконання ВСІ! Ттому итема така була - показушна. Тому й звітували не про якіть, а про кількість - як завдання поставили, так і звітували. Чи Ви не в курсі, що результат ЗАВЖДИ залежить від поставлених завдань?-) Зараз завдання інші. І результати інші. Різниця лише у тому, що у одних вони є, а у інших ні. Їх якість - тема для обговорення. А наявність засвідчили вибори. Це факт, а факти річ вперта і з ними хоч-не хоч мусиш рахуватися. Якщо, звісно, є контруктив, а не емоції...

  • Ю
    Юрій

    Програма, то і є проект. Читайте. ПОЗАМИНУЛОГО РОКУ ЧИТАВ. ПРОЧИТАЙТЕ І ВИ, ПОКАЖІТЬ ДЕ ТУТ ПРОЕКТ? І ЯКА РОЛЬ САМЕ КЕРІВНИКА МІСТА? Основні свої зусилля спрямовуватиму на: - збереженні та примноженні досягнутих темпів соціально-економічного зростання міста; - подальшому сприянню залученню інвестицій для розвитку міста як основного промислово-траспортного центра області; - ефективній підтримці підприємництва, малого та середнього бізнесу; - завершення надання європейського вигляду міста в цілому; - максимальній соціальній увазі незахищених верств населення; - удосконалення системи підтримки талановитої молоді міста; - забезпечення усіх мукачівців доступною та якісною медичною допомогою та сприяння їхньому здоровому образу життя; - збереження і розвитку духовності, міжконфесійної злагоди, яку ми отримали в спадщину від наших дідів і прадідів. Моїм принципом є : вирішення масштабних завдань тільки через єдність суспільства!

  • Ю
    Юрій

    Володю, таке враження що ви у штабі мера працюєте... Судіть самі - хто як не секретар КПРС звітував про "построєно столько-то млн. кв.мєтров жилья!", "виплавлєно столько-то млн. тон чугуна/стали!", "вирощєно столько-то млн.тон зєрнових!" (при цьому чогось раз-у-раз "вирощєно" і "собрано" ніколи не співпадало) і т.п. А люди роками у чергах на квартири стояли, о 6-й ранку за молоком вставали" ???? а зараз звітує так само але це ви вже називаєте "багатьма показниками, 2/3 яких "неозброїним оком" не видно, але фіксуються кожним окремим мешканцем особисто, та громадою в цілою". ?

  • .
    .......?

    Ґабріель Лендєл на початку цього року у стані полковника вийшов на пенсію. До того працював у Мукачеві начальником серед "своїх" людей, тобто в органах(КДБ). Може пан Золтан захоче про "співпрацю" з п. Ґабріелем розказати? Син п.Золтана, Олександер, у Австрії попросив політичного притулку, який він і отримав, бо був, по його словам, дисидентом. Це дало йому відразу приступити до навчання, защо не потрібно було платити. Хто його на Україні переслідував, п.Ґабріель чи батько, п. Золтан?

  • ГВ
    Гвоздьо Володимир

    Юрію: "...АЛЕ ДЕ ТОЙ ПРОЕКТ? ЯК ПЕРЕВІРИТИ ЧИ ВІН ВИКОНУЄТЬСЯ???"... Програма, то і є проект. Читайте. Вона може подобатись, може не подобатись. Але на те й вибори, щоб висловити свою підтримку/ не підтримку програмі й команді, що її пропонує. Коли б "розрив" складав 5-7% (ну нехай 10-15%), а програми опонентів мали прагматичну складову, то можна було б казати про змагання програм. Наразі ж, на жаль, про це не йдеться. І це звісно погано, бо, знову ж на жаль, відбувається вибір без вибору. Десь тут я раніше зауважував - не стільки чинний мер виграв, скільки опоненти виявились неспроможними перемагати. Але ж це їх "мінус", а не його...

  • ГВ
    Гвоздьо Володимир

    Юрію: Таке враження, ніби Ви й досі у школі... Так, ОДИН день все буде прекрасно фунуціонувати. Навіть два і три, і навіть, тиждень. Особливо якщо мер толковий. Але є два моменти: 1. Місто, це НЕ ОДИН ДЕНЬ. На "один день" розраховують ті що за 1,5-2 тижні до часу "Ч" здогадуються про місто. 2. Їздитимуть, виплачуватимуть і т.д. вже проходили. 45 років їздили, виплачували і т.д. Це показники "совкові", тобто суто кількісні. Не знаю Вашого віку, але за свій памятаю - "построєно столько-то млн. кв.мєтров жилья!", "виплавлєно столько-то млн. тон чугуна/стали!", "вирощєно столько-то млн.тон зєрнових!" (при цьому чогось раз-у-раз "вирощєно" і "собрано" ніколи не співпадало) і т.п. А люди роками у чергах на квартири стояли, о 6-й ранку за молоком вставали, 2-3 години у черзі за мясом 2 рази на тиждень, за чобітками черга від "обувного" до Латоричного, а "Жигулі" (старий "фіат") і "лівайси" - вершина мєчтаній строітєля комунізма... Нам би якості, а не кількості -)

  • Ю
    Юрій

    Товни: Володимир: колись у школі/вузі проводився "день самоврядування". На один день учні працювали на місці вчителів/викладачів. Так от, НОРМАЛЬНО ПРОХОДИВ ДЕНЬ! І без мера та система, про яку Володю Ви говорите - прекрасно функціонуватими. Їздитимуть маршрутки, виплачуватимуть зарплати вчителям і т.д. Тобто на ті показники наш мер ніяк не впливає. А про проект МІСТО 2020 (наприклад) - погоджуюсь. АЛЕ ДЕ ТОЙ ПРОЕКТ? ЯК ПЕРЕВІРИТИ ЧИ ВІН ВИКОНУЄТЬСЯ???

  • Т
    Товни

    А як бы каждый из вас виглядав на ций посади? Не думали? Попробуйте! Лиш би язиком потрепати...Ганьба...

  • ГВ
    Гвоздьо Володимир

    "...Тому важливо вияснити причетність пана Золтана до структур КДБ..." Все давно відомо. "17 митєвостей" з Штірліцом пам'ятаєте? Радистку Кет з двома малюками згадуєте? Ну от один з них - то наш мер. Думаєте просто так його син у Австрії живе? Він до бабки, мами радиста Ервіна Кіна виїхав. Після війни, особливим наказом Берії таємно ввезений із Швейцарії у Сваляву для оформлення церковної метрики на імя "Золтан. Лендєл" у звязку з приєднанням П.Русі до УРСР. Часи тоді таки були, що хочете. КДБ, то не дєтский сад, вони вже тоді наперед думали - от здобуде Україна незалежність, хто у Мукачеві ситуацію контролюватиме?! Одним словом - контора! То не вам не "мєлочь по карманам тирити"...

  • .
    .......?

    Перебувати на посаді під червоним прапором зла з його серпом і молотом - тоталітарно-диктаторського режиму, чи за часів незалежної України бути мером, Золтану Золтановичу все одне - він завжди на "передньому фронті". Саме це і є причиною байдужості населення по відношенню до виборів. Низька участь у виборах - менше за 30% він вважає загально-європейським явищем. Однак Лендєла & С° таке явище не лякає, вони голоси купують. Кількість створених робочих місць - є слабким еквивалентом здатності політика. Треба приймати до відома рівень зарплат. Чому зараз професія вчителя т.і. стала бути такою непривабливою? А це із-за таких "менеджерів" в суспільстві. Тому важливо вияснити причетність пана Золтана до структур КДБ і чи "ненасолив" він комусь із непокірних-підневільних. Питання це дуже серьозне.

  • .
    .......?

    Бізнесмен з Мукачева: 15-11-2010 22:07 IP: 92.113.80.XXX Галас постоянно туйки галас подимать. То, що нам розказує Золтан Лендєл про те, як він у минулому займався рішенням канонічних задач лінейного програмування, де розробляв алгоритми з допомогою рядів Фур"є побудованих на сімплекс-методах за використанням програм Algol W, FORTRAN, PASKAL IV, і.т.д. нікому не цікаво, бо диплом програміста для нього був тільки "вхідним квитком" на завод "Мукачівприлад", щоб розпочати кар"єру партійного мудреця. Як відомо, основою ЕВМ є дискретно-континульні дії. Дискретні дії можуть бути і такі, до яких доступ простим смертним заборонений, тобто секретні. Тому існує невідкладна потреба вияснити, якими діями займався Золтан Золтанович перебуваючи на посаді першого секретаря райкому партії, де у кожного активіста в кабінеті була "вертушка" - прямий дріт до органів КДБ.

  • A
    alexsafox

    Ламинирование волос это вредно? Подскажите пожалуйста, если кто знает.

  • С
    суд

    Да, Юрку, як то кажуть, завантажили тебе. Володимир правий у всьому. Реально нема нікого кращого за те шо у нас є. І точка. Буде хтось - будемо говорити. А то шо зараз є - шавки, яким би лиш до корита добратись або руками після драки помахати.

  • ГВ
    Гвоздьо Володимир

    Юрію: Щодо запропонованого формату. Вибачте, але він дещо... невдалий. Мер міста, то є не "регулювальник" проектів у межах цього міста, а куди більше - менеджер проекту "місто - 20...- 20...". Потрібні дати ставте самі. Так особисто я бачу цю фігуру. Його головний біль не фонтан, вулиця, фонарь, пісочниця, магазин, дерево чи парк як окремі проекти "щоб було дітям показати/сказати". Це Ви можете зорганізувати фонд, спілку чи просто актив і реалізувати окремий проект, що Вам до душі і громаді користь. А мер міста повинен реалізувати головний проект "МІСТО". З багатьма показниками, 2/3 яких "неозброїним оком" не видно, але фіксуються кожним окремим мешканцем особисто, та громадою в цілою. От така от фішка -)

  • ГВ
    Гвоздьо Володимир

    Юрію: На конкретику? Вибачте, мабуть прогавив десь, то вкажіть де до попереднього запису була конкретика -) Щодо загальщини - так, не сперечаюсь. Матеріал бо ж геть не про те. Та навіть при такій загальщині, іншій стороні немає, на жаль, чого виставити як контраргумент. Власне, саме у цьому контексті й слід розглядати фразу про "старого коня" - не монархізм, а банальна відсутність адекватної (авторитетної) альтернативи. Сьогодні. Тому, аби говорити про "завтра", потрібно, як на мене, для початку знайти "мінуси" у потенційної альтернативи (31.10 їх, альтернатив, було щось біля 6-7). Це аби зрозуміти сам факт нещодавного результату, т.ск. тверезий аналіз. Потім, було б непогано мати (створити) яку-не-яку стратегію на найближчі 4-5 років, а не 1,5-2 місячні "маневри". Ну і працювати, працювати, працювати -). А не чекати, ДЕ і КОЛИ опонент оступиться аби зграєю його клювати. Грифи у природі величні й хищі, але ж назву мають все таки "падальщики"...

  • Ю
    Юрій

    Володю, чесно кажучи я з Вами у всьому згоден. Але на конкретику Ви відповідаєте поверхневою загальщиною. А про старого коня - змахує на монархізм... Назвіть мені мегапроект рівня мера, про який ми зможемо сказати дітям : оце і оце зроблено балогою, оце і оце пітьовкою а от оце - лендєлом. (передвиборче латання доріг і відкриття памятників не рахуємо) пропоную формат - 1. Назва : гіпермаркет 2. Ініціатор: фпг БАРВА 3. Результат: збудовано, працює.

  • ГВ
    Гвоздьо Володимир

    Юрію: Дещо памятаю... От наприклад, памятаю, що людина/команда, що у 98-му мала бажання виграти заснувала власний медіа-ресурс ще ДО 98-го, створила не одну сотню робочих місць з "фантастичною" на той час з/п, знову ж ДО 98-го, відкрила сучасні (на той час) підприємства, цехи, склади, магазини, знову ж ДО 98-го і т.д. До 2010 претензійних питань назбиралося, звичайно, чимало, бо ж немає таких виключно до тих, хто нічого не робить. Але, зважте, навряд людина захоче міняти, як кажуть "шило на мило". Старий кінь борони не портить, а новий, поки що, не проглядається. І це його, а не їх проблема...

  • М
    мадяр

    Юркови http://www.mukachevo.net/ua/news/view/33134-золтан-ленд’єл-у-«місті»-про-перспективи-рідного-міста-(відео)

  • Ю
    Юрій

    напрошується висновок, що так як раніше без КПСС і КГБ нічого не можна було досягти, так і зараз без ЄЦ і $. Плохо інше - найняли мера, а ні звіту про зроблене ні плану роботи надалі не знаємо... (мегаоткатпроект фонтан "нєфсчёт")

  • БЗ
    Бізнесмен з Мукачева

    Галас постоянно туйки галас подимать

  • .
    .......?

    Василий Галас: IP: 92.113.20.XXX По табели о рангах СССР первый секретарь Мукачевского горкома КПУ - подполковник\полковник КГБ... Дальше без комментариев... Питання дуже цікаве: Чи може редакція дізнатися від пана Лендєла, які у нього, як партійного секретаря (за часів КПСС), були стосунки з КГБ, яке звання кагебіста він мав, і все інше стосовно цієї теми.

  • Ю
    Юрій

    Володю, хто, як, і звідки у 1998 році випригнув, мабуть Ви й самі памятаєте. Хоча, погоджусь із Вами - у нас лідерів роблять. І , мабуть, щоб у нас кудись продертись - треба не одне кіло вазеліну прийняти... Тому і задав вам запитання, відповідь на яке не отримав.

  • І
    історик

    Ще зовсім недавно казали, що цар у Закарпатті не має такої підтримки, про яку говорить. Тепер кажуть немов цар купив область. Але і те і інше кажуть люди, а точніше політики, які постійно царю програють. Ці люди хотіли би зайняти його місце, але не можуть, не годні, не берують. А цар не дурак. Не лише вихваляється довірою і любов'ю людей, а постійно щось відкриває, будує, спонсорує. Бібліотеку яку в Ужгороді відкрив.

  • )
    )

    Володимир, солідарний з вами!)

  • ГВ
    Гвоздьо Володимир

    Юрію: Ані "команда", ані "цар" вчора (тобто 31.10.2010) з неба раптом не звалились. Не можна нічого виграти, випригнувши, вибачте, немов чорт з табакерки за 1,5-2 місяці до часу "Ч". Лідерами не народжуються. Ними стають. У крайньому разі - їх роблять. Але не за 1,5-2 місяці...

  • Ю
    Юрій

    Володю, а як по вашому у майбутньому можна буде виграти від дружньої команди сотень хабарників-фальсифікаторів, за котрих тягне мазу місцевий царь?

  • ВГ
    Василий Галас

    По табели о рангах СССР первый секретарь Мукачевского горкома КПУ - подполковник\полковник КГБ... Дальше без комментариев...

  • Р
    рататуй

    Володимир, як завжди розклав все по своїх місцях. Рескепт.

  • ГВ
    Гвоздьо Володимир

    "...Абсолютно несамостійна людина. Найнятий Балогою менеджер, котрий не вирішує в місті жодного серйозного питання..." В принципі, у цьому і є суть посади мера міста - найнятий громадою ефективний менеджер, а не "сам собі режисер". Інше питання як найнятий. Але й тут є факт - далеко за 60% підтримки це аргумент вартий поваги щонайменше. Недавні вибори це підтвердили - ну не виріс/ не зростили у нас ще іншої достойної кандедатури на посаду мера. І тим, що програли ("самостійним") не сперечатись би зараз, а серйозно задуматись чому саме так є, і робити висновки. Не емоційні, а прагматичні. Час є до 2014 року -)

  • С
    сімянин

    Лендєл файний чоловік!

  • У
    Ужгород

    Ужгород еще помнит очень самостоятельного Ратушняка. Радуйтесь мукачевцы

  • П
    Повар

    А якщо поглянути з такого боку Золтан Ленд'єл - досвідчений організатор, інтелектуальною працею все життя займався, інтелігент, міщанин, не має свого бізнесу, а тому не паразитує на місті. Щодо самостійності - то дуже вже самостійний у нас губернатор, чи прем'єр?

  • З
    Зігфрід

    Абсолютно несамостійна людина. Найнятий Балогою менеджер, котрий не вирішує в місті жодного серйозного питання. Якщо спробує стати самим собою, за п"ять хвилин депкорпус висловить йому недовіру. Але він ніколи не спробує...

  • ВГ
    Василий Галас

    Типичный партфункционер: КПСС, а дальше - пошло-поехало...

  • БЗ
    Бізнесмен з Мукачева

    Дайте Золтану почесного громадяна Мукачева!

  • !
    !

    Я поважаю цю людину. Він дійсно старається!

Читайте також