Експерти: Партія регіонів дискредитує вибір закарпатців

8 16

Останній тиждень в інформаційному просторі краю розгорнулася цілеспрямована кампанія з дискредитації місцевих виборів на Закарпатті. Її ініціатор – обласний осередок Партії регіонів на чолі з губернатором Олександром Ледидою. Про це свідчить дослідження медіа-простору області, яке провела закарпатська аналітична група «Вектор».

«Починаючи з вівторка, 2 листопада і включно до неділі, 6 листопада в медіа-просторі області розпочалася масована інформаційна атака на свідомість закарпатців з метою сформувати чітке та однобоке уявлення щодо перебігу місцевих виборів у краї та їхніх результатів, – йдеться у аналітичній записці дослідження. – Наразі кампанія розгорнути на всіх фронтах/типах медіа, однак найбільш динамічно – в Інтернеті».

Основними каналами інформаційної війни є:

  • Медіа – сайти та газети, прямо підпорядковані ПР та прес-службі губернатора;
  • Медіа – сайти та газети, прямо підпорядковані екс-міському голові Ужгорода С.Ратушняку;

За висновками експертів, на тлі поствиборчої пасивності, яка проявлялася у масовому оприлюдненні останніх результатів паралельних підрахунків виборів у містах, районах, області загалом, в медіа-просторі Закарпаття чітко прослідковувалися дві ангажовані інформаційні лінії.

Кожна з них пов’язана із загальною перемогою в області Єдиного Центру, або, як акцентується у звіті, – початок інформаційної війни пов’язаний, насамперед, з поразкою Партії регіонів.

«Перша інформаційна лінія пов’язана із збереженням позитивного іміджу Партії регіонів та її регіонального керівництва. Друга – з дискредитацію результатів виборів в області, зокрема щодо справедливості результатів Єдиного Центру», – зауважується в документі, переданому редакції порталу «Мукачево.нет».

Кожна з цих ліній, зауважують експерти ЗАГ «Вектор», взаємопов’язана та взаємообумовлена іншою, і обидві складають стрижень цілеспрямованої інформаційної кампанії з маніпуляції громадською думкою.

З одного боку (І лінія) керівництво та лідери Партії регіонів в Закарпатській області:

– не опротестовують результати виборів, тим самим визнаючи їх. Протест – означав би визнання поразки,

– висловлюють подяку виборцям за довіру (заяви О.Ледиди, І.Качура та інших);

З іншого боку (ІІ лінія), під егідою, а також інформаційною та матеріальною підтримкою Партії регіонів ведеться цілеспрямована кампанія з:

– дискредитації результатів виборів з натяком на можливі перевибори;

– створення інформаційного образу несправедливої/незаконної перемоги Єдиного Центру.

За висновками експертів ЗАГ «Вектор», з двох ліній, друга у період з 2 до 6 листопада є основною і має ряд особливостей:

– є значно більш масованою з точки зору кількості інформаційних повідомлень;

– експлуатує не членів Партії регіонів чи її лідерів, а представників інших політичних сил, зокрема ВО «Батьківщини». Ця політична сила, з огляду на попереднє представництво у владі, зараз отримала значно гірший результат, і її представники висловлюють чи не найбільше невдоволення;

 – має на меті створити ефект масового невдоволення результатами виборів більшістю політичних сил області. Знову ж таки, без участі Партії регіонів. Мова йде про начебто колективне звернення низки політичних сил про несправедливі результати виборів у Закарпатті; 

Крім інформаційного зомбування – нав’язування конкретного погляду на вибори та їхні результати в Закарпатті, піар-технологи Партії регіонів вдаються до прямого маніпулювання – представлення тільки найбільш вигідних та зручних для ПР епізодів, та відповідно незручних та компрометуючих для Єдиного Центру.

У якості прикладів, експерти наводять наступне:

І. Публікуючи інтерв’ю з представниками ВО «Батьківщини» про начебто несправедливу перемогу над ними кандидатів від Єдиного Центру (Солонтай – Каламуняк, ), ЗМІ лояльні до Партії регіонів жодним словом не згадують про «перемоги» над представниками тієї ж «Батьківщини» кандидатів від Партії регіонів:

З одного боку – розтиражовані повідомлення:

  • О.Солонтай (ВО «Батьківщина») про несправедливу перемогу М.Каламуняк (Єдиний Центр);
  • А.Шекета (ВО «Батьківщина») про несправедливу перемогу М.Кічковського (Єдиний Центр);

З іншого:

Жодної згадки про особливості перемоги В.Закуреного (заступник О.Ледиди, Партія регіонів) над М.Кокіш-Мельником (ВО «Батьківщина») на Рахівщині.

ІІ. Тенденційність публікацій та їхніх заголовків  на головних сторінках сайтів/газет, які належать чи лояльні до Партії регіонів.

З одного боку:

Нав’язування тези про масовий підкуп виборців з боку Єдиного Центру, тотальні порушення та несправедливість кінцевих результатів. Винесення даних повідомлень у «ТОП».

З іншого:

  • Відсутність конкретних повідомлень про відкриття справ, подання до суду, інформаційне ігнорування повідомлень МВС про відсутність масових порушень.
  • Ігнорування теми поганої організації виборів та порушень зафіксованих порушень у тих регіонах, де перемогу святкувала Партія регіонів.

Підсумовуючи, експерти ЗАГ «Вектор» констатують, що за допомогою масованої інформаційної протягом 2.11-6.11 Партія регіонів ставила за мету реабілітуватися за поразку на виборах у Закарпатті через:

  • дискредитацію результатів волевиявлення та переможця виборів Єдиного Центру за допомогою інших політичних сил (використання їх у ролі маріонеток);
  • створення інформаційного фону, на якому Партія регіонів зайняла хоч і друге місце, проте на відміну від Єдиного Центру – справедливо/заслужено.

Як приклад, експерти наводять головні тези з інтерв’ю заступника голови ПР Дмитра Шенцева, який у суботу відвідав Закарпаття.

З одного боку, політик заявив про демократичність виборів та вдалий результат на виборах в області Партії регіонів, з іншого – жорстко відреагував на діяльність та результат Єдиного Центру, зокрема щодо чуток про підкуп виборців та «аморальність» присутності членів ЄЦ у державній владі.

У якості прогнозу експерти ЗАГ «Вектор» припускають, що інформаційна активність ПР не знижуватиметься і наступного тижня. Однак, зміниться тематика. Партія регіонів почне створювати необхідне інформаційне тло для створення про губернаторської більшості в обласній та районних рад.

Саме таке завдання, наголошують експерти, отримав О.Ледида під час візиту до Києва (3-4 листопада). Інформація про це була оприлюднена в ряді ЗМІ області.

Несподіваний візит заступника голови Партії регіонів Д.Шенцева у Закарпаття є додатковим підтвердженням цього. Головна мета візиту, припускають експерти, – допомогти команді О.Ледиди у втіленні поставленого завдання, «натиснути» на потенційних партнерів та залякати опонентів.

Коментарі

  • М
    МАКС

    Миколі - ну, а що це секрет, що це за експерти? Якщо такий поважний сайт друкує цей аналіз, то хочеться знати, хто входить в це ЗАГ? Коли було створено? Які ще праці вони видали на "гора"? Треба марку тримати :))))

  • М
    Микола

    пр - чо ся меригуєш. Дискусія сися не йде тобі в зачьот зарплати.

  • П
    пр

    лютий я написав, бо там була помилка, а ай-пі можна поміняти, але кому то треба, умний ти проплачений і проінструктований балогами холуй. У вас видно у неділю двойна оплата, раз так стараєшся

  • ЭН
    Эксперт. не работаю в Векторе

    Участникам дисскусии: Профессиональный отчет. очевидно неполный. такое делают нормальные аналитические конторы. есть название. можно дискутировать по поводу фактов и выводов. те кто собираеться перевести все на личное явно хочет заболтать дисскусию

  • М
    Микола

    Макс. Якщо все це, що є написано, для тебе це сміття, то що тоді є в твоїй голові.

  • М
    МАКС

    ЗАГ "ВЕКТОР" - це що? Закрита акціонерна група?Назвіть прізвища цих "експертів", щоб можна було з ними апелювати. Бо в іншому випадку - цей аналіз просто сміття

  • С
    сметанковий

    ачинь чуєте там у пр, а де бов ледида у 2002 році, ге? ачинь не управляв штабом Нашої України на Ужгородщині ге? Понятно, тоди вун у партію не вступав, бо партії не боло, бов рух, блок. Про се ваш бос забуває уповісти, коли ушитким розказує, що нигде не бов у ниякій партії кроме ПР

  • .
    ...

    І ще: лютий: 3-4 лютого це коли? Для особо понятлівих - зімою.

  • .
    ...

    А ви, йолопи, не проходили, спецкурс по коментуванню. Там би вас мали научити, шо на цому сайті стоїть такий захист від дибілів, які люблять під різними ніками писати? Ану ану полистай там посадову інструкцію. Там має бути написано, шо не мож з одної айпішки писати тут під різними ніками, бо зразу поймуть шо ти проплачений ПРдунячий коментатор. І я так і думала, шо вас там у штаті 1, максимум 2 штуки, і шо той хто пише під ніком пр і всі другі коменти за ригіаналів - пише одна людина. Тільки на других сайтах то не видно. А тут ти дружок спалився. Айкюшечки трошки не хватило. Хоча за таку роботу напевно мало платять. То туда дуже розумні і не підуть.

  • П
    пр

    Якщо тобі єци платять і запусто ти не напишеш і одну букву, то не всі такі, не суди всіх по собі, балоговський холуй

  • .
    ...

    Ох як активызувались ПРдунячі коментатори по всіх сайтах закарпатських. Шо вже штаб зробили проплачених? Рібята відпочиньте. Неділя - вихідний.

  • Л
    лютий

    А які там особливості перемоги Закуреного? Кокіш облажався, закурений виграв, от і все.

  • Л
    лютий

    3-4 лютого це коли?

  • К
    кока

    дійсно відсутня інформація про "велику" перемогу із фальсифікатом Закуреного

  • О
    Опа

    Я не думаю, що вони в себе там так ділили, Бо там працюють в основному не дуже розумні і кваліфіковані люди, але впринципі все правильно розписано. Солонтайчик - підстилка, резкудкудахтався як пітушок по заказу ПР.

  • О
    Опа

    Прям такий аналіз офіційний.

Читайте також