Вибух у Мукачеві: хто подбає про постраждалих?

2 17

Досі ніхто не перерахував і гривні на допомогу жертвам вибуху в Мукачеві – на благодійному рахунку нулі.

У минулу середу, пізно ввечері, коли вже більшість мукачівців збиралися до сну, в одному з будинків мікрорайону Черемшина стався вибух.

«Ми вже з сім'єю лягли спати і тут … вибух, – розповіла домогосподарка Еріка з будинку № 28 по вул. Окружна. – Ми з молодшою дочкою сильно перелякалися. Спершу навіть подумали, що це у нас на кухні щось трапилося».

Насправді, епіцентром вибуху була квартира №33 у п’ятиповерховому цегляному будинку за адресою Першотравнева Набережна, 4 – у трьох хвилинах пішки від будинку пані Еріки. Як стало відомо порталу «Мукачево.нет», в одній зі зруйнованих квартир рятувальники знайшли годинник, на якому стрілка зупинилася на 23.17. Хоча за офіційними даними вибух стався о 23.22.

За 5 хвилин, разом з першими підрозділами міліції, швидкої та пожежної, на місце прибув й міський голова Золтан Ленд’єл: «Вибух стався о 23:22. Я був на місці вибуху вже за 5 хвилин, так як живу поруч». За лічені хвилини подвір’я заполонили жителі сусідніх під’їздів та будинків.

В результаті вибуху – повністю зруйновано 4 квартири, ще стільки – серйозно пошкоджені. Крім того, зруйновані плити перекриття крівлі п’ятого поверху, у багатьох квартирах повибивало шибки. Досі незрозуміло, як обійшлося без загиблих.

За годину фахівцями було встановлено попередню причину вибуху – витік газу у квартирі, де проводилися ремонтні роботи. На щастя, у момент аварії у помешканні нікого не було.

Станом на вечір понеділка, 18 жовтня в МНС ще не було офіційної позиції щодо причин вибуху. «Причина встановлюється у термін до 10-ти діб», – зазначив у коментарі порталу «Мукачево.нет» помічник начальника ГУМНС в Закарпатській області Федір Філіп.

За його словами, у три під’їзди вже повернулися люди: «У суботу повернули 3-й і 4-й під’їзди, сьогодні частину 1-го під’їзду. Туди вже подана вода, газ, світло. По решті будинку поки вирішується питання, бо ще не завершене до кінця комісійне обстеження. Тільки тоді, коли будемо бачити, що там і як, тоді вже можна буде і по збитках, і по причині говорити». Між тим, у понеділок ввечері журналісту порталу «Мукачево.нет» вдалося без жодних перешкод потрапити у під’їзд, де стався вибух. Напівзруйнований будинок виявився без належного нагляду, хоча поруч гуляють діти.

«Ой жах, який був вибух! В мене квартира на третьому поверсі. Я встала, це страшно було. Я у вікно виглянула – все якесь голубе. Дякувати богу наша квартира не постраждала, але довелося виїхати. Поселили нас, нагодували, кімнати чистенькі все добре, але дещо прохолодно в номерах», – розповіла порталу «Мукачево.нет» одна із мешканок будинку наступного дня після вибуху.

Як вдалося дізнатися, ситуацію з відселенням мешканців будинку та стан, у якому перебувають постраждалі на особистому контролі тримає заступник міського голови Мукачева Михайло Лабош.

«Наразі, на проживання в готелі компактно розміщено 35 чоловік, так щоб людям було і комфортно в побутовому та психологічному плані, – зазначив у коментарі порталу «Мукачево.нет» заступник міського голови. – У номерах є всі умови для комфортного проживання, зокрема, гаряча вода, опалення, триразове харчування, яке постояльці разом з власниками готелів можуть коригувати на свій смак».

Та постраждалі не перестають бідкатися: «Хто буде відшкодовувати збитки? В мене телевізор за 8 тисяч «накрило». Слава Богу, що на вдома не було, уявляєте, як дитина злякалася би», – наголосив у коментарі порталу «Мукачево.нет» молодий чоловік на подвір’ї будинку, де стався вибух, поколихуючи доньку.

«Постраждалі уже обрали з поміж себе тих, хто представлятиме їхні інтереси перед органами місцевого самоврядування, – повідомив Михайло Лабош. – Уже готується проектно-кошторисна документація на відновлювальні роботи. Наразі роботи проводяться за рахунок державного бюджету».

У той же час, як вже повідомлялося, відкрито рахунок для перерахунку коштів постраждалим:

Р/Р 35422012000515 в ГУ ДКУ
В Закарпатській обл.. м.Ужгород
МФО 812016
Ідентифікаційний код 04053743
Призначення платежу: для відновлювальних робіт та матеріальної допомоги потерпілим від вибуху 13.10.2010 р. по вул. П.Набережна, 4

 

Як не прикро це констатувати, але станом на 19 жовтня на вказаному банківському рахунку нулі. Досі ніхто не перерахував і гривні на допомогу жертвам вибуху в Мукачеві.

Як повідомили порталу «Мукачево.нет» у міськвиконкомі, представники міської влади збираються особистим прикладом закликати громадян міста відгукнутися та допомогти постраждалим.

Коментарі

  • П
    пострадавший

    прошло 3 месяца -из гостиницы выгнали,а квартира до сих пор не пригодна для жилья.Материальную помощь так и не дали-практически больше половины материалов на ремонт моей квартиры покупаю за свои кровные,так-как строители говорят:"у нас денег на материал нет-купите мы вам сделаем за небольшую плату".Забыли про нас или просто Забили.

  • П
    пострадавший

    прошло 2 месяца,а материальной помощи не видать!!!

  • П
    пострадавший

    вот и прошло 2 недели,а воз и ныне там.

  • ЖД
    жильцы дома №4

    Хотим сообщить, что стали появляться люди, которые в нашем доме не живут много лет, а теперь требуют материальной помощи как пострадавшие. В частности, некто Зарецкий Сергей Александрович проживает около 10 лет в частном доме у своей жены, половина наших жильцов никогда его не видели,теперь он тоже якобы пострадал.

  • Ю
    Юрій

    справу б кримінальну по факту нанесення збитків відкрити. вияснити хто застрахував майно за останній місяць-два... дізнатись до кого власник "прібліжонний"... перевірити хто кому телефонував... А то казково необгорілі стіни...

  • Я
    я

    экспертиза молчит-виновник пока неизвестен

  • Д
    д

    а власник квартири що вибухла щось буде платити?

  • І
    І.Лендьєл

    Станом на 22.1010 р. 5 тис. грн. перарахував Об'єднаний комітет профспілки ТОВ "Барва", 2 тис. грн. перерахував ПП Кампов В.І., іде збір коштів працівниками Мукачівського міськвиконкому.

  • ЖД
    жильцы дома №4

    Сегодня уже 22 октября,мы получили гигиенические пакеты и пока больше ничего.Живем в гостинице у замечательных людей,они очень хорошо о нас заботятся.Материальную помощь нам пока только обещают.

  • Ю
    юрий

    А где наше государство, почему сами депутаты НЕ вносят деньги на счете, а ждут когда народ в которых денег нет положат Счет?

  • П
    пострадавший

    спасибо за статью

  • ТД
    Тужанський Дмитро

    Я завтра збираюся відправити на рахунок 100-200 грн. Ваша бабця може їх вимагати. Рідні та друзі також казали, що перерахують. Якщо контролювати кошти на рахунку, то ніхто їх не забере. Між іншим, у міськвиконкомі нам повідомили, що працівники Ратуші збираються також перерахувати кошти. Тому, сподіваюся, людям допоможуть

  • Н
    Ника

    Да,говорить всегда легко чем делать,да люди не перечисляют по одной простой причине,что эти перечисленные деньги пойдут потом не пострадавшим людям,а кому-то из депутатов на ремонт ихнего жилья,потому-что уже стока людей лохарят что просто слов нет,а людей очень-очень жаль,вот у меня живёт моя тётя которая жила в этом подьезде,и досих-пор ничего конкретного не сказали,счёт в банке сразу открыли,а вот реально дать хотябы по 200 грн.на нужды,то конечно таких денег у державы нет.Да мусолят они там свои дела и всё,а до пострадавших им дела нет никакого,ПОВЕРЬТЕ.....

  • РМ
    Редакція Мукачево.net

    Нема різниці, хто перший внесе пожертву. Редакція "Мукачево.нет" це обов'язково зробить - без зайвих афіш. А ця стаття - є першим нематеріальним внеском, допомогою, щоб якомога більше людей прочитало і можливо зробило пожертву також.

  • Ч
    ЧИСТИЛЬЩИК

    ЧОГО Ж МОВЧАТЬ " Н А Ш і " СРАНІ ДЕПУТАТИ-БІЗНЕСМЕНИ ТИПУ ПЕТЬОВКА,БАЛОГИ ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????

  • П
    прохожий

    а може портал самий перший внесе гроші а не буде казати які всі погані

  • ВГ
    Василий Галас

    Взрыв в Мукачево системный - новая трагедия в феодальном царстве преступников под названием "украина".

Читайте також