Закарпаття: грип наступає поволі

1 8

У той час, як столичні медики радять уже тепер носити маски і обіцяють, що кожний сьомий українець таки захворіє, закарпатські фахівці заспокоюють: поки ситуація стабільна – через гарну погоду. Хоча не виключають, що епідемія грипу в області може спалахнути в будь-який момент.

За прогнозами завідувача епідеміологічним відділенням Центральної СЕС МОЗ України Марія Ємець, цьогорічної осені застуда вразить близько 6-7 мільйонів українців, з них кожен шостий або сьомий – перехворіє грипом.

Медики стверджують, що головний сплекс активності вірусу припаде на жовтень-листопад. У цей період очікується, що кількість хворих перевищить показники перших холодних тижнів вересня в кілька разів.

Натомість у Закарпатті, зазвичай, грип «тероризує» область у грудні. «У нас епідемія традиційно починається з грудня-січня, – зазначила у коментарі порталу «Мукачево.нет» лікар-епідеміолог Закарпатської обласної санепідеміологічної станції Любов Данич. – Те, що минулого року вона спалахнула восени – є нехарактерним для області. Таке зміщення може призвести і до ранньої епідемії цього року, проте поки погода сприяє стабільній ситуації».

За данини обласної СЕС минулого тижня в області зафіксовано 2200 хворих на ГРВІ. З них 1471 особа – це діти до 17 років, що становить 64 % від загальної кількості. Госпіталізовано 125 чоловік, з них – 102 дитини (81,6 %).

«Порівняно з попереднім тижнем кількість випадків захворювання зменшилася на 2 %. В аналогічний період минулого року кількість хворих була на 1,5 % більшою», – повідомили порталу «Мукачево.нет» в обласній СЕС.

Наразі поширення захворювань респіраторно-вірусної групи серед закарпатців рівномірне – без спалахів в окремих частинах області. Переважним чином циркулюють віруси парагрипу та риносинцитіальні віруси.

«Прогнозувати щось сьогодні – марно. До прикладу, минулоріч, прогноз МОЗ щодо кількості хворих був завищений на 3 млн. осіб. Тому стверджувати, що захворіє кожен 6-7 – не можна. Виходячи хоча б з того, що минулого року багато закарпатців перехворіло – це  близько 130 тисяч, з яких 50 % – діти, –  і у них виробився імунітет. Якщо вони хворітимуть, то це буде легка форма», – пояснила порталу «Мукачево.нет» пані Любов. За її словами, серйозна епідемія стається раз у 3-4 роки, тому цього року навряд чи варто її очікувати.

Поза тим, лікарі так чи інакше радять бути обережними та дбати про здоров’я восени. Гарантія не захворіти – не у повсякчасному ковтанні розрекламовані імуностимуляторів, а у нормальному харчуванні. «Це не означає, що воно має бути дорогим, адже не обов’язково їсти багато м’яса. Можна також овочі, фрукти, зелень, рослинний білок, горіхи, бобові, каші різноманітні. А головне – вести здоровий спосіб життя: не палити, не вживати алкоголь, бо все це знижує імунітет. Слід більше гуляти на свіжому повітрі, менше сидіти у закритих приміщеннях. Необхідно вести рухомий, активний спосіб життя», – поділився з читачами порталу «Мукачево.нет» колишній очільник МОЗ України Микола Поліщук.

І, звичайно, не забувайте про часник, теплий одяг, гарячий чай та каву.

Коментарі

  • ЧЩ
    Читач, що добре знає Миколу Єфремовича

    Ага... Ох фантаія у ваш, шановні... Вас в дитинстві батьки не вчили, що говорити неправду це не порядно?

  • РМ
    Редакція Мукачево.net

    Ми не зобовязані щось пояснювати, але заради того, аби розставити усі крапки над "і": Даний матеріал є редакційним, тобто готувався в редакції порталу "Мукачево.нет". Його автором є Маріанна Савицька, але це не означає, що інші члени редакції не могли брати участь у підготовці цього матеріалу. Тому інформуємо, що коментар Миколи Поліщука брав представник редакції порталу "Мукачево.нет" у Києві. Фантазувати - це вже інша професія. Ми займаємося журналістикою.

  • Ч
    Читач

    І все ж таки де і коли Поліщук дав коментар порталу? ("Коментар Миколи Поліщука був даний у тому числі порталу "Мукачево.нет"). Ви були в Києві чи Поліщук в Мукачево? І не треба ображатися, шановна редакторка. Такі фантазії не додають солідності вашому сайту... А щодо жаби, то це виключно журналістська тваринка. Принаймні таких висновки робиш, коли спілкуєшся з нашою "пишучою" публікою.

  • РМ
    Редакція Мукачево.net

    Коментар Миколи Поліщука був даний у тому числі порталу "Мукачево.нет". Він не є ексклюзивним, оскільки присутні були й інші журналісти. На це ми і не претендуємо як у випадку з коментарем пані Любов Данич. Редакція відповідає за те, що публікується на сайті, і не бавиться у псевдоджерельність, чи псевдо-власних-кореспондентів, чим без зайвих докорів зловживають інші регіональні видання.

  • Ж
    журналіст

    дусить-дусить. так завжди було

  • ОН
    охотнік на жаб

    когось жаба дусить страшно

  • Ч
    Читач

    Народ, в СЕС є не "підвідділ", а "епідвідділ". І навіщо так безбожно фантазувати: "поділився з читачами порталу «Мукачево.нет» колишній очільник МОЗ України Микола Поліщук". Пані авторко, Ви бачились чи телефонували Поліщуку, щоб він "поділився з читачами"? У вас поважний портал, але не треба так "псевдоексклюзувати"...

  • Е
    Евеліна

    ось про каву ми й не забуваємо)))

Читайте також