У семи районах Закарпаття підтоплено півтори тисячі будинків

2
0

Відселили 10 сімей.

Ганна Беца із села Ракошино вранці пішла на роботу, а тепер не може дійти до хати. На подвір’ї майже метр води. Жінка плаче: брудні потоки зайшли до оселі та в хлів із худобою.

Ганна Беца, жителька с. Ракошино: «Вона різко піднімалася, швиденько забрала найнеобхідніші речі, взула високі чоботи, і городами вийшла. Тепер я ночувати дома не буду, добратися до хати неможливо.»

У сусідніх Руських Комарівцях залито 113 хат. Вода почала прибувати ще вчора. Дощами залито тисячі гектарів землі, селяни бідкаються: урожаю не буде. У мокрому ґрунті все згниє. Шкоди завдають переповнені водою потічки, відсутність водовідводів і захаращені стоки та канави. Зараз постраждалі райони оглядає міжвідомча комісія.

Володимир Антонець, перший заступник міністра надзвичайних ситуацій України: «Ситуація складна… Ми ж були у вас тут два тижні тому. Чому все це трапляється – тому що не очищені канали. Зараз будемо думати, що робити.»

Закарпатські водогосподарники цілодобово відкачують воду з підтоплених територій. Працює 23 насосні станції. МНСники зміцнюють дамбу біля річки Веля. Зливи на Закарпатті прогнозують ще на два дні, тож вода  продовжує прибувати. Найкритичнішу ситуацію очікують завтра. Паводковими проблемами Закарпаття переймаються європейці. В Ужгороді презентували 4 проекти ЄС, спрямовані на порятунок області від підтоплень. За європейські гроші  тут вже запрацювали центр прогнозування паводків та автоматизовані станції, які контролюють рівень води у річках, кількість опадів і температуру повітря.

Наслідки вчорашньої стихії досі ліквідовують у Львові. Буревій завдав місту шкоди на 10 мільйонів гривень. П’ять районів, які теж постраждали від негоди, збитки ще підраховують. Рятувальники  продовжують розчищати дороги та сквери від повалених дерев. А енергетики відновлюють електропостачання.   У самому Львові негода повалила майже 500 дерев і пошкодила півсотні дахів у будинках, школах і садочках.

Ігор Говенко, рятувальник МНС: «Що природа накоїла, ми потім розбираємо, ріжимо, розтягуємо, розкидаємо, мусимо навести порядок. То тільки тут наш участок, а що далі — дахи позривала. Всюди люди працюють»

Уряд пообіцяв допомогти області, надавши компенсацію. Її розмір визначать наступного тижня.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також