3 ознаки, що сигналізують про те, що турбіна скоро вийде з ладу

8

Їзда зі зламаною турбіною може нашкодити автомобілю і спровокувати інші поломки. Ще є ризик залишитися без машини в самий невідповідний момент. Мотор може затихнути і доведеться залишити всі свої справи, щоб вирішувати проблему зі строкової транспортуванням авто на СТО.

А якщо машина зламається далеко від інфраструктури, то організувати це буде непросто. Тому краще заздалегідь відремонтувати турбіну, якщо є підозра, що вона виходить з ладу.

Сторонні звуки

Турбіну, яка найближчим часом може зламатися, видають сторонні звуки з-під капота. Якщо при додаванні газу замість ледве помітного шипіння чути свист та інші незвичайні звуки, то це тривожний сигнал.

Такі симптоми проявляються, коли закоксовуються опорні підшипники. Порушення герметичності впуску, тріщини в корпусі, зламані лопаті компресора також провокують сторонній шум.

У таких випадках ремонт турбін варто проводити якомога швидше, оскільки потрапляння металевих частинок в двигун може привести до появи задирок в камерах згоряння.

Масляні патьоки

Про проблеми з турбіною свідчать масляні патьоки, які можна виявити при її огляді. Виникають вони внаслідок порушення герметичності або деформації технічного вузла.

Якщо засмітився канал подачі повітря або зливний маслопровід, вали турбіни закоксовавшіеся, то виникають перепади тиску. Через це датчик повітря видає неправильні показання, провокуючи перевищення допустимої частоти обертання ротора. Звідси беруть початок проблеми з турбіною. У такій ситуації потрібно заміна технічного вузла.

Темно-сірий вихлоп

Коли масло через циліндри потрапляє в компресор, з вихлопної труби з'являється дим темно-сірого відтінку. На холостому ходу його не видно, а ось на повних обертах сизий вихлоп складно не помітити.

Якщо з'являється чорний вихлоп то проблема може бути пов'язана з зносом поршневих кілець або витоком наддувочного повітря з охолоджувача або нагнітають магістралей.

Якщо ви помітили хоча б одна ознака, який вказує на несправність турбіни, не варто зволікати зі зверненням до фахівців сервісних автоцентрів. Вони проведуть діагностику і, в залежності від результатів огляду, або відремонтують пошкоджену деталь, або проведуть її заміну. Чим раніше буде виявлена і усунена поломка, тим дешевше обійдеться ремонт автомобіля.

Коментарі

Читайте також