Блог Олександра Гавроша

Блог Олександра Гавроша

Гаврош Олександр Журналіст, Письменник, Член Асоціації українських письменників

Чому Мукачево не любить Закарпаття?

Саме такий висновок напрошується після інформації, що єдиний мукачівський кінотеатр «Перемога» не буде транслювати художній фільм про відомого закарпатського  силового атлета Івана Фірцака (Кротона).

Словацький зв’язковий

Кілька штрихів до життєвого ювілею голови спілки українських письменників Словаччини Івана Яцканина

Озброєний лис із мукачівського виноградника

Декілька разів протягом читання книжки Мирослава Дочинця «Лис у винограднику» хотілося її відкласти і більше до рук не брати. Але цікавість через деякий час врешті-решт пересилювала, поки остання сторінка не була перегорнута. Завершується книжка тим, чим і повинна: зізнанням у любові до Мукачева. «Ні люди (за винятком Лиса і письменника), ні установи, ні події, описані в романі – не є реальними. Реальним є тільки Мукачево – місто нашого серця» – такими є останні слова автора. Безперечно, роман «Лис у винограднику» є однією з найцікавіших книжкових подій 2010 року на Закарпатті, тому хочеться поговорити про нього докладніше.

Незакінчена війна

Мій прадід, закарпатський селянин Юрко Гаврош загинув у 1915 році на російському фронті, так і не побачивши свого єдиного сина. Цілком можливо, що поліг він від кулі такого ж українця, з тією різницею, що служили вони в арміях ворожих імперій. Його синові, а моєму дідові – теж Юркові Гаврошу – випала батьківська доля: знову воювати на російському фронті й знову в шинелі чужого війська. Мого другого діда Юрка Пецу також насильно мобілізували, й він перебував в угорському трудовому таборі.

Харківська програма про закарпатського розбійника

Сюжет про "Пригоди тричі славного розбійника Пинтю"

Українська демократія в небезпеці

На www.zaxid.net опубліковано цікаву статтю з дуже впливової європейські газети «The Wall Street Journal Europe». Пропоную її вашій увазі.

«ДАЄШ БАБУ»!

Уряд Азарова почали критикувати вже навіть феміністки. А й справді, як так сталося, що в країні, де більшість населення складають жінки, серед 47 міністрів, не виявилося жодної (!) жінки.

Чи долучиться Закарпаття до «АНТИТАБАЧНОЇ» України?

Україна молода присвятила постаті одіозному міністрові освіти цікаву статтю, яку рекомендую усім прочитати. Ось вона.