Бобаль Андріана Юріївна

Постать Петра Сагайдачного в історії України

Бобаль Андріана

 

Як  писав Вольтер: «Козаки – це найдивовижніша нація на світі». Дивлячись на звитяжні сторінки козацького народу, ми можемо з впевненістю сказати, що це найкращі визволителі нашої нації. В історії є  багато видатних гетьманів, яких дуже поважали козаки. Це насамперед такі, як: Самійло Кішка та Петро Сагайдачний – ватажки, хисники нашого народу, мудрі та хоробрі гетьмани України. Це вже є своєрідністтю нашого краю від інших.

 Тогочасний гетьман походив з дрібного православного шляхетського роду Галичини. Народився він у 1570 році в невеликому містечку поблизу Самбоора . Навчався, як і багато інших визначних українських постатей, у славетній  Острозькій академії. До речі, навчаючись в Острозі, він вивчав багато різних наук з-поміж яких найбільше його приваблювала військова справа. Не дарма його ж прозвали «Сагайдачний». Адже на думку істориків, це походить від слова сагайдак – футляр на лук і стріли, обтягнутий шкірою дикого козла.

Лицарські риси Сагайдачного допомогли привернути до нього запорожців, які 1606 року обрали його гетьманом. Уперше Сагайдачний став відомий після морського походу запоріжнів на турецьку фортецю Варну 1605 року. Через рік запорожці під керівництвом гетьмана здобули штурмом Кафу, спалили турецький флот та звільнили багатьох християнських бранців.

 1613 року Петро Конашевич здійснив ще один вдалий похід проти турків і татар. Славу непереможнього полководця гетьман здобув й у двох наступних походах: морському 1618 року й турецькому 1621 року.

1617 року, поляки здійснили похід на Московське царство, але він виявився невдалим. І тут звісно тільки  козацька допомога могла виправити становище. В обмін на це Петро висунув полякам умови, які передбачали розширення автономії України та надання свободи православній вірі. Що ж міг вдіяти польський король, як не погодитися з умовами? 20-тис.військо на чолі з Сагайдачним вирушили до Москви на визволення королевича з оточення. Але повернувшись в Україну, польський уряд не поспішав з обіцянками. Поступаючи насамперед мудро, Сагайдачний  розпочав таємні переговори з Москвою, які спричинили Хотинську війну.

 Сам Сагайдачний болісно пережив результати Хотинського миру. Тяжкий моральний стан погіршував його страждання віл поранення отруєною стрілою під час важкої війни між Польщею та Османською імперією. 

 Але крім цього гетьман залишив багото своїх слідів в історії України. Ним вперше було створено дисципліновану козацьку армію, озброєну до останнього козака вогнепальною зброєю і тогочасною артилерією. Домігся зростання кількості складу запорозьких флотилій, у яких чисельність чайок – головних бойових одиниць – досягла кілька сотень. Ініціатор відновлення 1620 року вищої ієрархії православної церкви, фактично втраченої після Берестейської унії. Ця акція здійснювалася спільними зусиллями Київського братства й запорозьких козаків, стосунки між якими стали особливо тісними після вступу всього Війська Запорозького до братства.

 Сагайдачний  - це та людина, яка змалку привчилася натягати лук, зброї та коня з рук не випускати..., легко терпіти всяку тяготу, голод, труд;не боятися ворога і в безпецці виявляти мужність.

 І взвгалі то був чоловік великого духа, що шукав небезпеки, легковажив життям, у бій ішов перший. Відходив останнім...

Коментарі -
Зачекайте...