Блог Лампа Аладдіна

«Cвітильник Джека» своїми руками (фото)

Лампа Аладдіна

Чи знаєте ви звідки взявся Хелловін? І чого у ніч на 1 листопада у темряві трапляються ці страшні-престрашні гарбузові голови, з моторошним мерехкотінням свічки всередині? Цікаво? Отже, все почалося дуже і дуже давно…

У до християнську епоху землі сучасної Англії, Ірландії та захід Франції населяли кельтські племена. Рік у них складався з двохчастин - літа і зими. Вони були язичниками і як верховного богавважали бога Cонця, який, за легендою, упродовж кожної зими
знаходився  у полоні  в Самхейна - володаря царства мертвих, князя темряви.

31 жовтня стародавні кельти святкували своє головне свято – Самхейн(Samhain). Воно означало закінчення збору врожаю і символізувало кінецьстарого и початок нового року.

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада друїди збирались у дубових лісах на верхівках пагорбів (кельти вважали дуби священними деревами), запалюваливогнища і приносили злим духам жертви, щоб задобрити їх. А  ранкамидруїди дарували людям вугілля  від своїх вогнищ, щоб ті розпалювали вогнищав своїх  домівках. Вогонь друїдів зігрівав домівки впродовж довгих зим іоберігав дім від нечистої сили.

Древні язичники вірили, що 31 жовтня літо змінювалось зимою, день - ніччю, життя - смертю, і всі кордони між матеріальним і надприроднім світами знімались, ворота між ними відчинялись на одну нічь. Це був день, коли потревожені духи, демони, гобліни та інші містичні створіння могли з найбільшою легкістю прийти в матеріальний світ: домові стукають у вікна і двері, відьми літають на мітлі по небу, чорти всіх лякають. Саме тому люди одягались так само, як ці створіння, вигадували собі маски, костюми і ходили по домівках, просячи їжу для заспокоєння нечистої сили.

Вже у IXстолітті, коли християнство розповсюдилось на території Великобританії, ці давні традиції змішались з ще одним святом - католицьким Днем усіх святых - AllHallowsEven. Пізніше його стали називати Hallowe`en, і в кінці кінців - Halloween.

Одним з основних атрибутів свята став «світильник Джека» (англ. jack-o’-lantern) у вигляді голови вирізаної з гарбуза з підсвічуванням. Появу цього символу найчастіше пов'язують з ірландською легендою про людину на ім'я Джек, старого фермера, шанувальника азартних ігор і міцних напоїв. Він двічі обманював диявола, а після смерті не попав ні в рай — із-за свого порочного життя, ні в пекло — оскільки диявол ще за життя Джека присягнувся не забирати його душу. Він був приречений поневірятися по світу з гарбузовою головою і тліючою вуглинкою усередині неї.

А як вирізати грабуз на Хеловін? Здається, тут немає нічого складного. Але це зовсім не так, виявляється є справжнє мистецтво вирізання гарбузів.Спробуємо коротко описати, як треба правильно вирізати гарбуз на Хелловін.

Для початку, потрібно намалювати (або роздрукувати) зображення, яке бажаєте вирізати на гарбузі. Відразу попередимо, якщо ви вирізаєте вперше і не маєте спеціальних інструментів, краще уникати складнихмалюнків.

Перш ніж вирізати зображення, гарбуз потрібно “відкрити” та почистити. Для цього обрізаємо верх і  руками або ложкою ретельно вичищаємо мякоть.

Надрукувавши зображення на звичайному папері кріпимо його до гарбуза за допомогою скотчу.

 

 

Після цього, за допомогою шила або “циганської” голки “намічуємо” зображення – по лініях на відстані 2-3мм проколюємо дірочки.

 

Знявши папір із зображенням починаємо вирізати. Різати краще маленьким тонким ножем, можна канцелярським.


 

Вирізавши, виймаємо вирізану частину, в середину ставимо маленьку свічку, запалюємо, закриваємо гарбуз та насолоджуємося нашим витвором мистецтва


Якщо «світильник Джека» не виходить, або обмаль часу для його виготовлення - не засмучуйтесь. Адже є «Лампа Аладіна»!  Ми приготували для вас багато різних прикрас, масок та костюмів на Хелловін. Від помірно-невинних «рожків» до моторошних облич всякої нечисті. Головне… самим не налякатись ще до того, як спробуєте лякати друзів! )

 

 

 

 

Коментарі -
Зачекайте...