Блог редакції порталу "Мукачево.нет"

Лист із школи)

� едакція Мукачево.net

З MediaNext та Інтерньюз ми знайомі ще з 2009 року. Щоправда, не як члени команди Мукачево.net. Тоді порталом займалися інші люди.

Однак, динамічність розвитку проекту за останні півтора роки та лідерство в медіапросторі Закарпаття – це багато в чому результат застосування знань, отриманих на публічних лекціях, медіа-кемпах, семінарах, організованих саме командою з Ризької 15. Хоча, до прикладу, на школу MediaNext, в якій останній тиждень стажується наш редактор Аліса, свого часу не взяли нинішнього керівника проект Мукачево.net Дмитра) 

Відмова компенсувалася трьома роками якісного та дружнього спілкування. Сьогодні координатор проекту MediaNext Віталій Мороз є читачем Мукачево.net у Facebook. Дуже приємно нам було його та інших «медіанекстерів» побачити на Uzhtwevent.

Що ж таке школа MediaNext та в чому тепер Аліса крутіша за Дмитра – читайте нижче. Слово…. Алісі)

«Частину цьогорічних канікул я вирішила провести на «2 Літній школі журналістики» від MediaNext. Вирішила – і відправила заявку на участь. Таких як я по всій Україні виявилось трохи більше 60. До участі відібрали 30 журналістів. 

Взимку бажаючих приїхати на навчання більше, – розповіла менеджер проектів Ольга Сушицька. – А влітку всі «нормальні люди» відпочивають. Щось вчити – бажають одиниці.

Цікава тенденція – багато з нас не мають освіти журналіста . Тут і філософи, і фінансисти, і філологи. Але, як справедливо зазначив координатор проекту Віталій Мороз, сучасний світ дає нам можливість займатись тим, чим захочемо. На Літній школі я це побачила наочно.

До речі, на MediaNext вважають, що університети дуже слабо готують спеціалістів з нових медіа. Як наголосив нам Віталій Портніков: найгірше для журналіста – пройти радянську школу. З журналісті часто роблять філологів, а це не тотожні порфесії.

Друга тенденція – у цьому році чоловіки-журналісти більш активно вчаться. «Минулорічна школа налічувала всього трьох хлопців. Сьогодні ж їх приїхало порівну з дівчатами», – розповів Віталій. Журналістика знов, як у старі добрі часи, стає чоловічою професією? 

Можливо, мені було простіше, ніж комусь із учасників. Ще до приїзду в столицю я познайомилась з кількома учасниками через соцмережі. Вони активно допомагали мені в пошуках житла. Кидали контакти тих, хто також шукає де б спинитися, посилання на хостели і «малобюджетні» зйомні квартири. Мої нові знайомі й самі не усвідомлювали, що виконують заповідь, яку лише на 6 день школи озвучив Слава Баранський з «Комерсанту»: якщо можете – допомагайте один-одному. Діліться окремими контактами і, при можливості, відгукуйтесь на прохання. Потім і вам допоможуть – якщо і не ця конкретна людина, то хтось інший. 

Мушу визнати – закарпатська журналістика також має в цьому сенсі високий бал.

 
В руках у Віталія Мороза мавпа. Вона – головний спонсор вечірок MediaNext. Стоїть собі при вході до школи. У неї кидаємо гроші за спізнення. Непоганий спосіб мотивувати пунктуальність, чи не так? Це при тому, що мінімум п'ятеро з учасників школи зізнались в тому, що анітрохи не пунктуальні. А от за креатив, активність, ініціативу учасників розплачуються лектори – заохочують аудиторію солодкими «Бджілками». Як не дивно, а дорослих журналістів це неабияк стимулює.
 
Найщедріший викладач літа – Максим Пуговський з Microsoft. Говорив про формування персонального бренду і взаємодію з аудиторією. За правильні відповіді чи представлення команди на групових завданнях дарував книжки, USB-ліхтарики, флешки та «вертокрути». В моїх очах його персональний бренд збудовано на відмінно. 
 
Що прикро, в перший же день тест на журналістику ми, виявляється, провалили. «Бутерброди в першій половині дня залишалися на столі – це так не по-журналістськи», – іронічно дорікнув нам тренер Андрій Маштаков. Під час наступного ж брейку журналісти виправились: все найсмачніше зміталось з столів швидко. 
 
У другий день школи ми вчились малювати емоції. Все, що в роботі й житті турбує – треба малювати. Малювати, як відчуваєш, базуючись на асоціаціях і відчуттях. Намальовані позитивні емоції, радить тренер школи Іван Пірков, залишаємо собі, а негативні – безжально рвемо і викидаємо. 
 
 
Гордість одного з днів школи – лектор Артур Оруджаліє декілька разів посилався на блог http://inspired.com.ua/ ,що курується закарпатцем Сергієм Пішковцієм.   Гордість неймовірної сили.  
 
Запис у щоденнику учасника школи Ярослава Кобзара
 
 
 
А ще, я задумалась, щоб купити собі одразу 2 домени Kvich.com.ua kvich.com».
 
 
 
Що ж, як бачимо – жваво і весело там)
 
Ми в редакції вже з нетерпіння чекаємо на повернення Аліси, аби вона поділилася здобутими знаннями не тільки з нами, а, перш за все, з нашими читачами – у вигляді якісних та цікавих матеріалів)
Коментарі -
Зачекайте...