Блог Володимира Тарасюка

«Говерла-Закарпаття»: чи в назві справа?

Тарасюк Володимир Кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики Ужгородського національного університету, член Асоціації спортивних журналістів України, член Національної спілки журналістів України.

Ужгородська футбольна команда майстрів в першій лізі сезону 2011/2012 стартувала під новою назвою.

Здавалося б, нічого в цьому немає надзвичайного. Керівництво клубу має право на зміну назви. Та й чимало команд вдаються до таких кроків чи то на фарт, чи для популяризації імені спонсора чи з якихось інших міркувань. Але випадок з ужгородцями – особливий. Адже на Закарпатті футбол – це більше ніж гра. Виступаючи в чемпіонаті під старою назвою, єдина команда майстрів краю в такий спосіб репрезентувала на всеукраїнській арені не просто область, а цілий регіон. А це особлива філософія, особливий ментальний фактор. Тому й існують на футбольній карті такі клуби, як «Баварія», «Прикарпаття», «Волинь». Вони репрезентують собою історичні землі. Відтак саме «Закарпаття» є найбільш виправданою назвою для ужгородського клубу. Сказане підтвердило й опитування  на офіційному сайті ФК, якщо не рахувати ще пропонованого варіанту «Верховина». Назва «Говерла» не знайшла серйозної підтримки.  До того ж асоціюється з однойменним івано-франківським баскетбольним клубом. До речі, із цих міркувань і «Верховина» не зовсім вдала назва, адже стосується не лише нашої області. Навіть селище з такою назвою є на Івано-Франківщині – адміністративний центр Верховинського району.

Урешті-решт проблему назви потрібно обговорити в широких уболівальницьких колах (якщо ужгородська команда хоче претендувати на звання народної), а не вирішувати кулуарно, одноосібно, хай і на рівні керівництва клубу. Адже від частих змін назви команда не фіксується в пам’яті, не відображає сповна історичний поступ клубу. «Динамо» й «Шахтар» та деякі інші вітчизняні ФК в тому числі, можливо, стали брендами, що їхня назва не мінялася або десятиліттями, або від самого початку. І в Європі є маса прикладів клубів, вік яких вимірюється десятиліттями й десятиліттями, а назва не змінювалася від самого початку. Тут слушно нагадати слова відомого українського поета й філософа ХІХ сторіччя Василя Довговича: «Той має щастя, у кого ім’я переходить у вічність». А ім’я, а з ним і дух футбольного клубу, переходитиме від покоління до покоління, коли його не змінювати.

Дивно звучить назва «Говерла-Закарпаття» й із інших міркувань. Клуб назвиється ФК «Закарпаття», а команда так, як називається. Це може вносити плутанину в подальшому. Невдала подвійна назва й для запису в турнірній таблиці.

Є зауваги й до нової емблеми. Власне, оцінювати її з геральдичної дзвіниці не беруся, оскільки не вважаю себе в цій галузі фахівцем. А ось дата під ведмедем «1925» викликає знову ж сумніви. Бажання зробити клуб якомога старішим зрозуміле. Але такий хід повинен підкріплюватися вагомими аргументами. Основне пояснення, чому 1946 рік  змінено на 1925, у клубу таке: більшість гравців ужгородського СК «Русь», який заснований саме 1925 р., перейшли в «Спартак» (Ужгород). Але даруйте: разом із русистами основу «Спартака» склали й гравці Ужгородського атлетичного клубу, а він узагалі заснований 1906 року! До того ж поповнили перші ряди спартаківців і гравці з Мукачева, Хуста, Виноградова… Зрештою, уявіть собі, що 8 гравців «Мілана» перейшли в «Барселону». Це  ж не означає, що каталонський клуб перейменують на італійський. «Спартак» заснований був на зовсім інших засадах, ніж СК «Русь», тому спартаківців не можна вважати прямими правонаступниками русистів. Переконаний, повинна лишитися дата заснування клубу «Закарпаття» як 1946 рік (рік заснування «Спартака» Ужгород, яки і дав життя нинішньому ФК), як це й було зазначено на попередній емблемі клубу. Утім автор цих рядків не бере на себе виняткових повноважень історика або юриста, вважає, що й питання дати заснування клубу, як і емблеми, слід публічно обговорити.

Хтось на подібні міркування зауважить: яка різниця, головне, щоб команда грала! У другій частині цього висловлювання повністю погоджуюся.

У суботу в ужгородців чергове випробування: після виїзного виграшу в Кіровограді в 2 турі доведеться вдома приймати вчорашнього учасника прем’єр-ліги – ФК «Севастополь». Початок зустрічі на ужгородському стадіоні «Авангард» о 18.00. Підтримаймо команду!

 

Коментарі -
Зачекайте...