Блог Олексія Філіппова

Міфи про Мукачево та Закарпаття (Частина ІІ)

Філіппов Олексій Історик, газети «Старий Замок «Паланок»

Представляю на суд читачів наступний запис із серії роз’яснень міфів про Закарпатський край.

Міф ІІ

Свого часу один дослідник українського походження, що жив у Словаччині, висунув досить контроверсійний термін-концепцію «історичне Закарпаття» для позначення Закарпатської області і прилеглі до неї з заходу (у Словаччині) і півдня (в Угорщині) краї, які на його думку становлять явну культурно-історичну цілісність. Він був підхоплений в Ужгороді і вже досить міцно там укоренився.

- Насправді територія, позначена цим дослідником, майже цілком збігається з обрисами, які займали приходи Мукачівської греко-католицької єпархії в XVIII-ХІХ ст. на території Угорщини.

Міф ІІІ

У жилах безстрашної володарки Мукачівського замку княгині Ілони Зріні текла кров поколінь легендарних володарів цієї фортеці – білих хорватів, яким із VII ст. до приходу угрів належали всі землі від Далмації до Галичини.

- На території Паннонії, яка розташована між Далмацією та Галичиною, у 565 р. – на початку ІХ ст. знаходився Аварський каганат. У 803 році він був розгромлений на Дунаї Карлом Великим, імператором франків. Комусь вигідно це не помічати, а створювати міф про Велику Хорватію від Далмації до Галичини. Деякі автори, правда, пишуть, що Велика Хорватія простиралася тільки від Галича через Малопольщу до Баварії.

До 812 року Хорватія знаходилася у складі Візантійської імперії. Потім перейшла під владу франків. Із 879-го країна була незалежною, а з 1102 року вона увійшла до складу Угорщини.
А Ілона (у документах – Хелена) Зріні справді була донькою хорватського бана Петра Зріні.

003-_.jpg

Портрет Ілони Зріні (копія).

Коментарі -
Зачекайте...