Блог Володимира Тарасюка

З надією на безвалідольну весну

Тарасюк Володимир Кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики Ужгородського національного університету, член Асоціації спортивних журналістів України, член Національної спілки журналістів України.

ФК „Закарпаття” завершив цьогорічну частину чемпіонату 2010/2011 і до 20 січня перебуватиме на відпочинку. Із чим же пішла на вакації ужгородська команда майстрів?

 

Початок сезону ужгородці відверто провалили, оскільки в двох стартових іграх поступилися своїм конкурентам на підвищення в класі – олександрійцям та одеситам. Потім начебто все налагодилося, і підопічні Ігоря Гамули здобули чотири поспіль перемоги – над прикарпатцями, „Феніксом”, „Арсеналом” і „Титаном”. Далі в плані результату провальні виступи – у 4 наступних матчах із 12 набрано тільки 5 очок. Потім у команди наче знову все налагоджується, але „десь береться” далеко не обов’язкова поразка в Бурштині і „підводять” зустрічі з основними конкурентами й географічними сусідами. Мова про зустрічі із львів’янами та буковинцями, коли було досягнуто нічийного результату.

Ось таким рваним темпом команда й дісталася проміжного фінішу. З одного боку, ніби високе третє місце, з іншого, перші два, які гарантують підвищення в класі, були віддані суперникам. Від них відрив і невеликий (2 очки від ФК „Львів” та 5 – від ПФК „Олександрія”), приємно згадати й виграші над „Феніксом”, „Титаном” та особливо лідером першої ліги „Олександрією”, проте, усе ж, стати чемпіоном ліги поки не виходить, стільки ж, 38 очок, має ще й одеський „Чорноморець”. Був ще й провал у Кубку України.

Воднораз ніби „Закарпаття” серед тих команд, які найбільше забивали й найменше пропускали. Так, в окремих зустрічах були красені-голи. Так, Матвій Бобаль – кращий бомбардир ліги, але все сказане тут же перекреслюється загалом невиразним почерком гри навіть у доволі впевнено виграних зустрічах.

Звичайно, пояснення цьому певною мірою є: далися взнаки травми провідних футболістів (конче не вистачало, наприклад,  Мірко Райчевіча), тяжіло завдання підвищитися в класі з першого місця тощо. Але ж і з прем’єр-ліги в першу повернулися не „салаги”. Отже, багато хто або себе переоцінив, або завважав великою зіркою. Ось і пролетіли мимо другого й першого місць.

Як буде далі, побачимо. У футбольних колах подейкують, що в міжсезоння команду може поповнити з десяток нових виконавців. І справді, дуже важливо, щоб їх пошук здійснювався. Причому важливо, щоб здійснювався професіонально, адже правила на помилку весною може вже не бути. У контексті сказаного слід сміливіше використовувати резерви з області. Можливо, вони не такі вже й великі, але, принаймні, у вирішальних матчах могли б більше зіграти на „морально-вольових”, чим не особливо відзначалися окремі гравці основи.

Словом, на другу частину змагань зберігається чимала інтрига. Ставлячи все на шальки терезів, наче запасу оптимізму вистачає. Хай же весна буде безвалідольною!

 

Коментарі -
Зачекайте...