Блог Золтана Ленд'єла

Добробут і краще життя залежать від кожного з нас

Ленд'єл Золтан Мукачівський міський голова

Україна обрала нового Президента – Віктора Федоровича Януковича. У спадок він отримав державу з вкрай важким економічним і фінансовим становищем, викликаним як світовою кризою, так і недолугою, не побоюся цього слова, політикою всіх центральних гілок влади України протягом останніх років. На всі наші проблеми накладаються серйозні загрози та виклики світового масштабу – обмеження доступу до природних ресурсів, природні і техногенні катастрофи, збудники нових небезпечних інфекційних захворювань, військові конфлікти тощо. Над рецептами, за якими можна протидіяти або мінімізувати ці виклики, повинні працювати не тільки політики високого рангу, але і всі ми.

І тому хотів би поділитися своїми думками щодо ролі і місця кожного члена суспільства у вирішенні названих та багатьох інших проблем, у знаходженні компенсаторів цих загроз. Адже, якщо ми і далі будемо сподіватися, що все владнає «цар-батюшка», що новий Президент сам все зробить за нас, то очікуваного багато років покращення життя, без нашої особистої участі в цьому процесі, позитивного результату однозначно не буде.

Кожен з нас має замислитись над тим, яка його особиста роль в цьому процесі. І це стосується насамперед тих, хто культивує приховування своїх прибутків від держави, хто виплачує заробітну плату найманим працівникам у «конвертах». Адже сьогодні половина української економіки перебуває в «тіні», до державного бюджету не надходять мільярди гривень. Є комерційні структури, підприємці, які взяли кредити в банках і не повертають їх, що зумовило торік ще й банківську кризу в державі.

Чому ми не бачимо себе і в малих здавалося б вчинках, коли один посадить дерево, а інший його ламає, коли один прибирає територію довкола свого будинку чи фірми, а інший цього не робить і засмічує все довкола. Борг населення за воду, газ, тепло, електрику – налічує на сьогодні по країні мільярди гривень. Чому, купуючи продукти харчування, промтовари сплачуєте їх вартість, а за надані комунальні послуги – вважаєте необов’язковим? Хтось дотримується правил руху, а хтось почувається «героєм», порушуючи їх, не кажучи вже про злочинні дії окремих громадян, які багато хто воліє «не бачити»? Можна продовжувати і далі. І як результат, Україна посідає останні місця в світі і Європі по інвестиційній привабливості, за рівнем і тривалістю життя, перші – з корупції, смертності, туберкульозу і Сніду, екології…

Так що, новий Президент прийде наводити порядок, чи це маємо зробити власними силами, порядністю і розумом? Не змінивши свого особистого ставлення до всього, що нас оточує, до ближніх, ми не змінимо нашу Україну, не станемо жити краще. Це нереально!

Коментарі -
Зачекайте...