Блог Володимира Тарасюка

Настільний теніс: до проблеми розвитку виду на Закарпатті

Тарасюк Володимир Кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики Ужгородського національного університету, член Асоціації спортивних журналістів України, член Національної спілки журналістів України.

 

Як стверджує літописець закарпатського спорту Василь Федак, на території Закарпаття настільний теніс почав культивуватися ще з 1912 року. Перші ж змагання проводилися із середини 20-х років минулого сторіччя. По-справжньому масовим пінг-понг, як колись називали цю гру, став у 1940 – 1950-х роках. Відтоді зазначений вид спорту в розвитку набирав темпів, даруючи раз-по-раз усе нових і нових переможців різноманітних усевкраїнських і всесоюзних змагань, майстрів спорту. Таких, як Людвіг Ференчик, Олексій Симонов, Микола Яковлєв, Ельвіра Малетич, Яна Демидова та інші.

Дух перемог намагається викувати в собі й сучасне покоління спортсменів. Серед них – багаторазова чемпіонка області Валентина Сиза з Ужгорода. Як зазначила тенісистка, вона вже звикла до виграшів, а щоб перемоги постійно приходили до спортсменів, просто потрібно ставити перед собою мету й неухильно працювати над її втіленням. Такий підхід може тільки втішати, але, на жаль, не все так безхмарно в настільному тенісі Закарпаття. Більше того, за останні роки під тиском загальнокризових тенденцій в українському спорті головного болю прихильникам малої ракетки додалося. Особливо дошкуляють фінансові труднощі. Приміром, учитель фізкультури села Попово Берегівського району, тренер районної ДЮСШ Шандор Пацюк зазначив, що місцева влада допомагає з придбанням ракеток, тенісних м’ячів, а ось набувають майстерності гравці практично на столах свого наставника. До того ж постійно потрібно шукати спонсорів, серед яких переважно друзі, котрі допомагають із придбанням якісного інвентаря лідерам. Адже „совковими” ракетками чемпіонат області вже не виграєш. І в цьому в черговий раз можна було переконатися на обласних спортивних іграх молоді краю, що пройшли не так давно в Ужгороді за програмою настільного тенісу.

Вистачає й інших проблем для представників настільного тенісу, на розвиток якого відбиток накладають і внутрішні протиріччя, і тенденції розвитку сучасного суспільства. Так, тренер ОДЮСШ із настільного тенісу Яна Демидова (Ужгород) справедливо вважає, що в сучасних дітей багато спокус. Відповідно вони швидше гаятимуть час за комп’ютером, ніж наполегливо пітнітимуть у спортивних залах під час тренувань. Тому, щоб виховати хороших гравців, потрібні ще й любов та ентузіазм наставників. Однак, як відомо, на одному ентузіазмі далеко не заїдеш. Чи ж буде увага до настільного тенісу такою, якими є його здобутки за всю історію розвитку, поки що прогнозувати важко. Особливо вистачає питань стосовно підготовки дівчат, яких із малою ракеткою дружить не так уже й багато. Дещо краща ситуація з юнаками. Наприклад, в Іршаві є чимало перспективних гравців 1997 – 2000 років народження включно. Намагається зберегти свої традиції в настільному тенісі Берегівщина, Ужгород, але вийти на серйозні висоти в найближчі роки буде вкрай важко.

Залишається, усе ж, бути оптимістами. Тільки, як зазначав свого часу польський поет і афорист Станіслав Лєц, витрачати оптимізм потрібно економно, щоб вистачило до кінця року.

Коментарі -
Зачекайте...