Блог Володимира Тарасюка

Cумний фініш із проблисками надії

Тарасюк Володимир Кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики Ужгородського національного університету, член Асоціації спортивних журналістів України, член Національної спілки журналістів України.

Цьогорічний чемпіонат України з гандболу серед жіночих команд суперліги проходив, як і раніше, за участі 8 команд і вдалими його підсумки аж ніяк не назвеш. Негативні явища, які роками накопичувалися у вітчизняному ігровому спорті, сповна передалися й ручному м’ячу, а із появою світової економічної кризи тільки поглибилися. Уже сам факт, що досі не працює офіційний сайт Федерації гандболу України, про чимало говорить. Показовим є інші негативні реалії. Наприклад, прикро, але за нагороди ось уже який час змагається менше 10 колективів. А чим не промовиста констатація  зникнення з гандбольної карти країни запорізького „Мотора”? А де поділися традиції і міць колись легендарного столичного „Спартака”? Гнітюче враження справляє й суперництво команд, особливо якщо поглянути на турнірну таблицю. Так, в окремих турах були несподівані результати. Однак це мала втіха, якщо подивитися, що перший призер випередив другого на 15 очок, а той у свою чергу залишив позаду бронзового тріумфатора ще на 10 пунктів.

Не краща ситуація й серед аутсайдерів. Різниця між першими трьома командами другої четвірки менш відчутна, але все ж помітна, а про харківську „Панацею” і говорити нічого. Та що там дебютант-„Панацея”, якщо в розпал сезону через брак коштів узагалі половина команд могла зникнути! Чи не найілюстративнішим є приклад зі львівською „Галичанкою”. Тривалий час географічні сусідки Закарпаття йшли другими, а в підсумку через брак коштів фінішували в нижній частині турнірної таблиці.

Не пощастило цього сезону й „Карпатам”. Спочатку взагалі здавалося, що ужгородки боротимуться за виживання в лізі, але в підсумку за рахунок досвіду зуміли відірватися на безпечну відстань. І хоч фінішували на принизливому для себе 7 місці, але завершували змагання без побоювань залишити клас найсильніших. В окремих же матчах знекровлена відходом і травмами ряду провідних гравців команда все ж спромоглася показати ще й непоганий гандбол. Будемо сподіватися, що в новому сезоні ужгородкам пощастить більше. Підстави для цього є. Зокрема позитивний той факт, що президент клубу Олександр Ледида очолив облдержадміністрацію й матиме більше можливостей підтримувати рідний колектив.  

А взагалі в державі потрібно більше уваги приділяти розвиткові дитячих спортивних шкіл і стимулювати бізнес вкладати гроші в спорт, зокрема в гандбол. Інакше в найближчі роки в командах просто нікому буде грати.

М

Команда

Ігри

Очки

1

Смарт (Кривий Ріг)

35

70

2

ЗДІА (Запоріжжя)

35

55

3

Податковий університет” (Ірпінь)

35

45

4

Спартак Київ

35

36

5

Галичанка Львів

35

29

6

Дніпрянка Херсон

35

23

7

Карпати Ужгород

35

18

8

Панацея Харків

35

4

 

Коментарі -
Зачекайте...