Блог Степана Сікори

Пражани на реставрацію згорілої русинської дерев’яної церкви за місяць зібрали мільйон крон

Сікора Степан

Понад місяць тому ми отримали сумну звістку про те, що в Празі згоріла дерев’яна церква Святого Архангела Михайла, яка мешканцями села Медведівці, що біля Мукачева, була передана на 10 річницю входження нашого краю (Підкарпатської Русі) в склад Першої Чехословацької республіки (в 1929 році). Ми про дану трагічну подію писали на сайті fenix.com (Карпатський храм Святого Архангела Михаїла – дерев’яна церква русинів з Мукачівщини в центрі Праги та Жахлива новина: В Празі згорів русинський греко-католицький храм Архангела Михаїла).

В сборник на реставрацию сгоревшей деревянной церкви за месяц был собран миллион крон.

І ось, переглядаючи недавно чеську пресу, натрапив на цікаве повідомлення про те що пражани збирають гроші на реставрацію русинського храму в Празі (https://www.prazskypatriot.cz/ve-sbirce-na-obnovu-vyhoreleho-dreveneho-kostela-se-behem-mesice-vybral-uz-milion-korun/), яку я переклав і подаю на розсуд читачам:

«Мерія столиці Чехії Праги на початку листопада оголосила публічні збори коштів на реставрацію дерев’яної церкви Святого Михайла, яка була побудована в 17 столітті. За місяць було зібрано мільйон крон. Збори коштів триватимуть до 4 листопада 2021 року.

Залишки церкви в Кінському саду (Прага 5) зараз інвентаризуються, і буде побудовано споруду для захисту збережених частин. Основна частина дерев’яної церкви згоріла 28 жовтня цього року.

«До збору залучаються дрібні жертводавці, а також ті, хто вносить десятки тисяч крон. Через наслідки кризи з коронавірусів у всіх нас, ймовірно не дуже повна кишеня, тим більше я ціную людей, які вже беруть участь в реставрації дерев’яної церкви Святого Михайла, і я всім дуже вдячна», – сказала Хана Трештікова, радник мерії Праги по культурі, туризму та охорони пам’ятників.

Зараз в церкві проходить так звана паспортизація всієї будівлі, робляться знімки того, що залишилося від церкви, і 3D-сканування поточного стану також буде виконано у співпраці з Національним інститутом пам’ятників (NPU), який підготує його для міста безкоштовно.

Потім буде ще один етап, на якому має бути створено захисна споруда, мета якого полягатиме в збереженні решти частин церкви, щоб погода не викликала подальшого руйнування.

У найближчі тижні також відбудеться координаційна зустріч представників столиці з духовенством церкви, на якій буде розглянуто питання про співпрацю та допомогу в паспортизації та ремонті інтер’єру. Зараз неможливо оцінити, скільки в цілому коштуватиме реконструкція.

Церква св. Архангела Михайла, або Карпатська церква св. Михайла, дерев’яний православний храм другої половини 17 століття, перенесений в 1929 році з Підкарпатської Русі в сад Кінскі-під-Петршин в Празі.

Церква побудована в стилі так званої бойківської забудови з елементами народного бароко. Вона була близько 14 метрів в довжину і 8 метрів в ширину, висота вежі досягала близько 17 метрів. Церква була покрита гонтовою покрівлею.

Це був подарунок русинів Празі, як їх типова народна споруда. Церква увійшла до складу колекцій етнографічного відділу Національного музею в Празі.

На відновлення церкви Прага теж внесе до мільйона крон. Таке рішення було прийняте через кілька днів за пропозицією радника по культурі Лукаша Герольда (ODS).

Радники міського округу Прага 5 також вирішили на реставрацію церкви пожертвувати 50 тис. крон.

«Пожежа, яка знищила церкву, заподіяла історично неоціненний збиток. Пам’ятник був однією з найважливіших пам’яток Праги 5 протягом десятиліть, тому ми зобов’язані не тільки підписатися на збір пожертв, оголошеною Прагою, а й брати участь в подальшій реставрації пам’ятника», – сказав Герольд.

«Закликаю всіх співгромадян приєднатися до нас і підтримати знамениту колекцію міста навіть в ці непрості часи. Спасибі всім за вашу підтримку “, – додав він.»

Постскриптум. Коли згоріла церкві в Празі український посол теж виразив «співчуття»:

У Празі нещодавно згоріла православна дерев’яна церква святого Михаїла, яку перевезли з України. Пожежу ліквідували шість пожежних розрахунків. Ніхто не постраждав, але сама церква фактично зруйнована. Вогонь охопив нижню частину дерев’яної конструкції церкви.
Всередині знайшли кілька балонів з пропан-бутаном під тиском. Зараз на місці працюють слідчі для з’ясування причин пожежі. Я шокований від звістки про пожежу в церкві св. Михаїла», — заявив Євген Перебійніс, Посол України в Чехії.
«Ми вважаємо реставрацію цього унікального пам’ятника справою честі для всіх нас», — зазначив дипломат (У Празі згоріла церква, перевезена з України)

Залишимо слова дипломата, що «православна дерев’яна церква святого Михаїла, яку перевезли з України» без уваги, хоча, якби чехи були менш делікатними, то ці слова могли б викликати міжнародний скандал. Виявляється, що, виходячи зі слів Євгена Перебійніса, наш край в 1929 році був частиною України, не дивлячись на те, що тоді Підкарпатська Русь (нинішнє Закарпаття) була частиною Чехословацької республіки. Звернім увагу на інші слова посла: «Ми вважаємо реставрацію цього унікального пам’ятника справою честі для всіх нас». Так де «честь» України?

Пражани збирають кошти на реставрацію унікальної історичної пам’ятки нашого краю, а Україна? Нічого. Хіба що внесла ще один штрих у фальшування історії нашого краю.

Коментарі -
Зачекайте...