Блог Степана Сікори

Перестало битися серце Ольги Прокоп. Добило сердце Ольгы Прокоп

Сікора Степан

Русинська культура зазнала великої втрати. 3 вересня, в ночі, перестало битися серце визначної культурної й громадської діячки Закарпаття і всіх русинів світу Ольги Кирилівни Прокоп. До цієї сумної події радник президента Словаччини, русинський журналіст та громадський діяч Петро Медвідь написав некролог, який ми подаємо в оригіналі та в перекладі на українську мову:

«3-го септембра 2020-го року в ночі у віці 79 років добило сердце Ольгы Прокоп, вызначной културно-общественной діятелькы серед Русинів Підкарпатя, але і цілой Карпатьской Руси. Ольгу Прокоп мож было знати наприклад із ґрупы Тріо Червена Ружа, котре записало албум Русь Пудкарпатська Сята.

Так само вела дітячій ансамбель Бабчина співаночка, співала і в ансамблі Чинадіївка. Была знаменитов орґанізаторков културных подій.

3 вересня 2020 року в ночі, у віці 79 років, зупинилося серце Ольги Прокоп, визначної культурно-суспільної діячки серед русинів Закарпаття і всієї Карпатської Русі. Ольга Прокоп отримала велику популярність, коли її фольклорна група Тріо Червена Ружа записала аудіоальбом «Русь Пудкарпатська Сята»

Вона вела також дитячий ансамбль «Бабчина співаночка», співала у самодіяльному ансамблі «Чинадіївка»

Ольга Прокоп - Підкарпатска Русь Свята | lem.fm - Радийо Руской Бурсы

Ольга Прокоп народила ся 6-го септембра 1940-го року в селі Крива, недалеко Хусту, до родины Кіріла Прокопа, русиньского діятеля і політіка, котрый быв і в депутації, яка пришла за презідентом Томашом Ґаріком Масаріком зо жадостьов о приєднаня русиньскых теріторій до складу Чехословакії. Кіріл Прокоп быв одсудженый в Другім мараморошско-сіґетьскім процесі, в ктотрім судили православных Русинів. Почас 1-ой Чехословацькой републікы быв членом чехословацького парламенту. По анексії Підкарпатьской Руси Совітськым союзом быв знова судженый і арештованый. І вдяка тому Ольга Прокоп пережыла тяжке дітинство, коли зістала родина лем з мамов і не мали право мати властне обыстя. Но тоты склады часы єй не зломили.

Ольга Прокоп народилася 6 вересня 1940 року в селі Крива, недалеко від Хусту. Її батько Кирило Прокоп, русинський громадський діяч і політик, був членом делегації, яка прийшла до президента Томаша Гаріка Масарика з проханням про приєднання русинської території до складу Чехословаччини. Кирило Прокоп був засуджений Другим мараморошсько -сігетським трибуналом, в якому судили православних русинів. При Першій Чехословацькій республіці був членом чехословацького парламенту. Після анексії Підкарпатської Русі Радянським Союзом був знову засуджений і арештований. Тому Ольга Прокоп прожила важке дитинство, залишилася тільки з мамою, родина не мала право мати власне господарство. Але ті складні часи її не зламали.

Ольга Прокоп у Чинадієві поділилася своїм пасхальним рецептом (ВІДЕО)

Ольга Прокоп была професіоналнов културнов і довгорічнов общественнов діятельков. Роками учіла і русиньскый язык а културу в русиньскых недільных школах на Підкарпатю, котры орґанізовав русиньскый меценат з Канады Штефан Чепа. Прямо діяла або співпрацовала в многых музичных тілесах. Акцентовала нелем артістічны, но і патріотічны а выховлюючі аспекты у своїй творчости.

Ольга Прокоп була професійною культурною і громадською діячкою. Багато років навчала русинської мови й культури в русинських школах на Закарпатті, які організував русинський меценат з Канади Штефан Чепа. Працювала або співпрацювала з багатьма музичними колективами. У своїй творчості використовувала не тільки артистичні, але й патріотичні та виховні аспекти.

Пісенний марафон закарпатки Ольги Прокоп (ФОТО) Reporter UA

27-го мая 2016-го року почас ІХ. Бієнале лемківской/русиньской културы в Криниці была выголошена за лавреатку Премії імени Василя Турока-Гетеша, котру передавать Світова рада Русинів. Як втогды інформовав председа Світовой рады Штефан Лявинець, оцінена была за досягнены вызначны резултаты при розвитку, популарізації і презентації русиньской културы у вшыткых їй аспектах. Ольга Прокоп жыла в Чинадієві. Вічная память!

Русинська культура в закарпатських піснях (відео, фото) » Новини Закарпаття

27 травня 2016 року під час 9 Бієнале лемківської/русинської культури в Криниці стала лауреаткою Премії імені Василя Турока_Гетеша, першого голови Світової ради русинів. Як тоді інформував голова Світової ради русинів Штефан Лявинець, вона була нагороджена за визначні досягнення в розвитку, популяризації та презентації русинської культури й всіх її аспектах. Ольга Прокоп жила в Чинадійові. Вічна память!

ТЕКСТ НАПИСАНЫЙ В ПРЯШІВСКЫМ СТАНДАРДІ РУСИНЬСКОГО ЯЗЫКА

ТЕКСТ НАПИСАНИЙ В ПРЯШІВСЬКОМУ СТАНДАРТІ РУСИНСЬКОЇ МОВИ»

Некролог опублікований в www.lem.fm

Медіа

Коментарі -
Зачекайте...