Блог редакції порталу "Мукачево.нет"

Світова преса про катастрофу "Боїнга" та війну в Україні: "Зупиніть це безумство!"

� едакція Мукачево.net

Найвпливовіші видання світу – про трагедію в Україні, загибель літака «Боїнг 777», в результаті якої загинуло  майже 300 чоловік, та бачення виходу з ситуації, що зачепила тепер все світове співтовариство. 

New York Times (США): "Український конфлікт зайшов надто далеко".

"Зростання кількості жертв у наземних операціях, посилення американських санкцій проти Росії, збитий військовий літак і жахливе знищення малайзійського літака з 298 людьми на борту, що був уражений ракетою з землі. Український конфлікт надто затягнувся і став надто небезпечним", - констатує New York Times у редакційній колонці.

Однак Путін не підтримав перемир'я і уникає серйозних переговорів за міжнародного посередництва, пише видання.

"Його єдиним цинічним інтересом зараз є, очевидно, завдати шкоди і покарати Україну. Путін і ті, хто його підтримують, виглядають нездатними сприйняти той факт, що їхня модель управління, побудована на зв’язках, корупції та залякуванні, - не та, яку хочуть багато з колишніх країн СРСР", - доходить висновку New York Times.

"Для Путіна це гра, - розповів журналістам видання на умовах анонімності колишній високопоставлений чиновник в російському уряді. - Він із задоволенням, з одного боку, називає себе миротворцем, в той час як з іншого - посилає повстанцям зброю. Це типово для КДБ".

Wall Street Journal (США): "Ниточки тягнуться до Москви"

За словами анонімного американського чиновника, розвідслужби США відстежили запуск ракети "земля-повітря" і вибух літака. "Це підтверджує, найімовірніше, що літак був збитий. Чиновник сказав, що попередньої розшифрування даних, зібраних США, недостатньо, щоб в точності встановити місцезнаходження ракетної установки, з якої стріляли, так що з приводу відповідальності зберігаються деякі сумніви", - повідомляє журналіст Джуліан Е. Барнс.

У заголовку іншої статті газета повідомляє: "Офіційні особи США кажуть, що малайзійський авіалайнер був збитий ракетою" земля-повітря ". "Американські відомства поки не мають єдиної думки про те, чи була запущена ракета російською армією або проросійськими повстанцями-сепаратистами, у яких, за словами чиновників, немає своїх фахівців для того, щоб збити літак комерційної авіакомпанії у польоті. Україна, яка теж має спеціальне протиповітряне озброєння, стверджує, що не випускала жодних подібних ракет упродовж конфлікту", - пише видання.

Wall Street Journal цитує одного з американських високопосадовців, який заявив, що "у тій чи іншій мірі усі ниточки тягнуться до Москви".

Monde (Франція): "Тепер це глобальна проблема"

Газета наводить слова радника українського міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, який підтвердив, що ракета була випущена з системи Бук російського виробництва.

"Міжнародна спільнота має тиснути на нього, аби Росія співпрацювала з незалежним розслідуванням, і надіслати чіткий сигнал про те, що це більше не ізольована суперечка за територію між давніми ворогами, тепер це глобальна проблема", - пише видання.

Sydney Morning Herald (Австралія): "Путін зробив регіон одним з найнебезпечніших на планеті"

"29 червня сепаратисти написали у Twitter, що заволоділи зенітно-ракетними комплексами класу земля-повітря Бук на українській військовій базі у Донецькій області. Цю інформацію поширили одразу декілька російських новинних веб-сайтів", - пише газета.

Sydney Morning Herald пише у редакційній статті, що за катастрофою літака стоїть постать Володимира Путіна. "Його підтримка сепаратистів, які воюють з українською владою, зробила регіон одним з найбільш небезпечних на планеті", - зазначає видання.

Time (США): "Сепаратисти швидко пустили ракети у справу"

У ексклюзивному матеріалі Time "лідер сепаратистів заявляє, що повстанці не збивав борт MH17". "У нас немає зброї, яке могло б збити літак на такій висоті", - сказав Олег Царьов в інтерв'ю виданню через кілька хвилин після того, як стало відомо про катастрофу.

"Але лише три тижні тому у них було повно такої зброї. Наприкінці червня російські державні ЗМІ привітали повстанців з їх найсвіжішими військовим придбанням - партією ракетних установок "Бук" російського виробництва, захоплених на базі українських ВПС", - пише видання.

"Схоже, повстанці швидко пустили свої нові ракети в справу. Останніми днями збиті українські військові літаки стали майже звичайним явищем", - пише автор. У четвер вдень російські ЗМІ "стверджували, що у міста Торез впав український "Ан-24"."Це було всього за кілька годин до перших повідомлень в російських ЗМІ, що над Торезом збитий борт MH17 Malaysia Airlines", - йдеться в статті.

Коли журналісти поставили Царьову питання про долю "Буків", він сказав: "У мене для вас більше немає інформації" і повісив трубку, стверджує видання.

Tagesanzeiger (Швейцарія): "Зупиніть це безумство!"

"Зупиніть це безумство! Негайно!"- Закликає оглядач швейцарського видання Tagesanzeiger.
Інцидент зі збитим лайнером, підкреслює Аффентрангер, "наочно показує, наскільки далеко зайшло безумство на сході України: Москва безсовісно підігріває напруженість з метою шантажувати Україну, Київ фактично підозрює мільйони своїх громадян у тероризмі і намагається повернути контроль над східною частиною країни, не рахуючись з будь-якими втратами, а багаті і впливові українці заради порятунку своїх доходів сприяють продовженню конфлікту". Автор упевнений, що "міжнародному співтовариству необхідно жорстко відреагувати на те, що трапилося і ясно дати зрозуміти всім сторонам, що ніякої іншої можливості, крім як почати переговори в самий найближчий час, у них немає".

The New Republic (США): "Конфлікт вийшов з-під контролю"

На думку старшого редактора The New Republic Юлії Іоффе, "крах малайзійського літака змінює правила гри". "Те, що, здавалося, перетворюється на локальний" заморожений "конфлікт, тепер перейшло в нову стадію, яка створює пряму загрозу безпеці в Європі".

На думку автора, Росія "втратила контроль над повстанцями": "схоже на те, що повстанці допустили помилку, внаслідок якої Путін виявився загнаним у кут..."

Як пише Іоффе, "складно передбачити, які можуть бути наслідки". "Навіть якщо (і коли) будуть зібрані докази, що вказують на вину повстанців, як Захід зможе їх покарати? Як він зможе покарати Росію за те, що вона дала їм такі можливості? Що він зможе зробити для завершення цього конфлікту?"
"Єдине, що ми знаємо напевно, це що конфлікт тепер в повному розумінні слова вийшов з-під контролю", - підсумовує Іоффе.

La Stampa (Італія): ""На Україні вже йде справжня війна"

"На Україні вже йде справжня війна: від гвинтівок і "калашникових" сторони перейшли до реактивних снарядів і бронетранспортерів, а тепер і до ракет. На тлі ескалації останніх днів протистояння між проросійськими сепаратистами і армією Києва на сході України перемістилося в небо. У попередні тижні конфлікту повстанці збили на малій висоті кілька вертольотів і вантажних літаків, мова завжди йшла про удари з землі. Але транспортний літак "Антонов" два дні тому був збитий на висоті 6 тисяч метрів, і Київ заявляє про те, що сепаратисти отримали від Росії ЗРК "Бук". Український уряд звинувачує росіян в безпосередній участі в конфлікті: неодноразове порушення повітряного простору літаками і безпілотниками. Джерело в Києві не виключає, що винищувач Су-25, збитий за кілька годин до малайзійського Boeing, був вражений російським літаком", - пише Анна Аванесова, автор статті.

"Сепаратисти заперечують наявність у них ракет, здатних збивати літаки на великій висоті. Тим часом установки залпового вогню "Град", які навряд чи можна купити у контрабандистів, не припиняють атакувати українські позиції", - йдеться у статті.

"Путін не має наміру знижувати напруга протистояння. Навпаки, він покладає відповідальність за аварію літака "Малайзійських авіаліній" на Київ", - пише автор статті.

"Гібридна війна", що почалася на сході України, про яку так багато говорили військові експерти, перетворюється на звичайну війну з застосуванням важких видів озброєнь, які використовуються не повстанцями, а професійними військовими. "Мова йде не про нову, а про дуже стару війну, яка ведеться методами, що викладені в радянських підручниках і були застосовані від Кореї до Афганістану ", - підсумовує видання.

The Times (Великобританія): "Трагедія - результат провокацій  з боку Москви"

"Трагедія на Україні" - таку назву має стаття в The Times. Загибель малайзійського лайнера - "результат конфлікту, який тягнеться з квітня від того, що Москва підтримує проросійських сепаратистів".

Видання закликає президента Путіна "негайно і категорично відректися від так званої ДНР", відвести від українського кордону російську важку техніку, "відмовитися від залякування, характерного для його відносин до урядів України з 2005 року", а також "щиро підтримати адміністрацію Порошенко, перекривши приплив воєнізованих формувань ".

Газета відзначає, що і українська сторона, і сепаратисти мають доступ до сучасних систем ППО, а також використовують погано навчених бійців. І все ж найбільш правдоподібне пояснення аварії "Боїнгу" - "ракета, випущена помилково підрозділом повстанців, яке сподівалося знову завдати шкоди українським ВПС", вважає газета.

The Washington Post (США): "Уряди західних країн мають відкинути боягузтво"

"Світ повинен дізнатися, чия зброя знищило пасажирський літак" - такий заголовок в The Washington Post. Якщо підтвердиться версія, що малайзійський літак збила ракета, отримана сепаратистами з Росії, то "США і їхні союзники повинні наполягати на залученні винних до відповідальності, в тому числі тих, хто знаходиться в Кремлі", пише видання.

Уряди західних країн також не повинні допускати, щоб власні інтереси і боягузтво перешкоджали посилення санкцій. На думку газети, Білий дім все ще уникає заходів, здатних "заподіяти нищівного шкоди російській фінансовій системі і примусити Путіна і його навколишню еліту вибирати між агресією на Україні та економічним майбутнім Росії".

Коментарі -
Зачекайте...