Блог Православне Закарпаття

Як підготуватися до святок

Православне Закарпаття Блог для тих, хто вірить та хоче вірити. Інтернет-видання "Православне Закарпаття"

Як підготуватися до святок - pravsvit.orgСвятки, тобто святі дні, які продовжуються від 7 до 17 січня, освячуються не тільки Божою благодаттю та Його перебуванням з нами, але й нашим благоговійним ставленням до справи Спасіння. Співаючи духовні піснеспіви про Різдво Христове ми підносимо подяку Богу за Його милість. Народження Сина Божого – є тим моментом у історії людства, коли нам знову відкрилися небеса, а шлях до них показує Сам Господь.

Радість народження Спасителя світу надихає кожного християнина на святе життя з Богом, адже Він Сам прийшов до нас. Важливість цього моменту вимагає особливого приготування. Мова зараз, звичайно, буде не про новий одяг та не про те, де можна дешевше придбати продукти до святкового столу. Перш за все, підготовка до такого важливого дня повинна бути цілісною, повною, яка обов’язково включає в себе підготовку нашого внутрішнього стану.

Стан нашої душі міняється дуже швидко: сьогодні ми знаходимося у мирі з усіма, а завтра – ми можемо зовсім засмутитися, навіть через якісь маловажливі речі чи слова. Церква мудро встановила перед святом Різдва Христового піст, щоб ми мали можливість потрудитися задля користі наших душ та «вирівняти» свій душевний стан для того, щоб якомога повніше взяти участь у святкуванні народження Спасителя з усіма християнами.

Самооцінка духовного стану

Як підготуватися до святок? Необхідно тверезо оцінити свій душевний стан. Що з нами «так», а що «не так» допоможе прояснити Святе Письмо. Починати виправляти все, що з нами «не так», рекомендується із щирої сповіді. Сповідь є Церковним Таїнством, у якому Господь прощає нам гріхи, про здійснення яких ми шкодуємо, та які бажаємо виправити за допомогою Божої благодаті. Попросити пробачення у всіх, кого ми образили, тільки допоможе у справі виправлення свого внутрішнього стану.

Стати добрим самарянином

Як підготуватися до святок? Обов’язково потрібно творити діла милосердя. Розпочати цю благу справу можна з прощення всім нашим кривдникам. Ми, можливо, не зможемо забути сам факт того, що хтось нас чимось образив, але не тримати на них зла та молитися за них – ми, звичайно, зможемо. Допомога ближнім може бути різнобічною. Головне, щоб ми творили добро не для «показовості», а заради нашої любові до Христа. Пам’ятаймо також, що діти-сироти, інваліди та просто покинуті напризволяще люди сподіваються у цей час на особливу від нас увагу. Простираючи свою руку до нас, вони очікують, що і наша рука допомоги простягнеться до них. У цьому ми стаємо подібними Христу.

Храм – наш дім

Як підготуватися до святок? Важливим у підготовці до зустрічі свята Різдва Христового є частіше відвідування храму та участь у загальних богослужіннях, щоб разом з іншими піднести подяку нашому Спасителю.

Звичайно, святкування не обходиться без святкового столу. Важливо під час святкування не перейти від святкового обіду до святкового застілля з п’янкою та гріховними діями. При неправильному святкуванні справжнє значення святок – радість про народження Спасителя світу – підмінюється надоїдливою практикою «офіційних» візитів своїх родичів, під час яких про младенця Іісуса згадують все менше.

© прот. Іоанн Шандра, газета “Православне Закарпаття”

Коментарі -
Зачекайте...