Блог Антюховича Сергія

Зарубіжні фірми вибирають Польщу

Антюхович Сергій

Останні опитування показують , що Польща належить до тих країн Центральної і Східної Європи , в яких найбільш охоче інвестують зарубіжні фірми . Євродепутати відкинули заборону виробництва і продажу тонких сигарет , а ментолові сигарети будуть продаватися легально до 2022 року. Сербія бореться з дефіцитом , Україна його ігнорує.

Зарубіжні фірми вибирають Польщу - інформує економічний щоденник «Puls Biznesu». Останні опитування показують , що Польща належить до тих країн Центральної і Східної Європи , в яких найбільш охоче інвестують зарубіжні фірми .

« Наша перевага - не тільки в передбачуваності економічної політики , висококваліфікованих кадрах або доступі до глобальних ринків , а й у тому , що Польща - найбільша у своєму регіоні країна» , - пояснює економіст Вітольд Орловський.

У Польщі діє більше 400 фірм з іноземним капіталом , в яких працює понад 110 тисяч осіб - це становить 40 % загального працевлаштування в цьому секторі в Центральній Європі.

« Серед курців - задиміло » - сьогоднішня « Gazeta Wyborcza » пише про рішення Європейського парламенту у справі тютюнової директиви . « Євродепутати відкинули заборону виробництва і продажу тонких сигарет (так званих Сліма) , але ментолові сигарети будуть продаватися легально до 2022 року». Спірним пунктом залишається продаж е - сигарет.

ЄП схильний дозволити їх продаж на таких принципах , як звичайних сигарет. Рада ЄС , зате хоче , щоб електронні сигарети продавалися лише в аптеках . Прихильники обмеженою дистрибуції пояснюють , що е- сигарети часто бувають першим кроком до тютюнової залежності, і такі сигарети курить переважно молодь (е -сигарети є модними серед молодих європейців) .

На « карті куріння» , надрукованій польською газетою , бачимо , що більше курців (майже 40 %) проживає в Греції , менше ( 18%) - в Ірландії. У Польщі курить майже 29 % дорослих громадян (середня статистична ЄС). Щорічно з приводу куріння в Європейському союзі помирає 700 тисяч людей.

Проблеми периферії. Сербія бореться з дефіцитом , Україна його ігнорує. Про фінансові проблеми країн з євросоюзного прикордоння пише сьогоднішній « Dziennik . Gazeta Prawna ». Уряд Сербії оголосив план заощаджень - протягом найближчих трьох років Сербія планує заощадити 1,6 мільярда євро (завдяки цьому державний дефіцит , який досягає рівня 6,5 % , має зменшитися на 2%).

Щоб знайти додаткові гроші , сербський уряд збільшує ПДВ зокрема на продукти , і зменшує зарплату працівників бюджетної сфери. Але цього вистачить , щоб країна впоралася з фінансовими проблемами?

Польська газета пише про скрутну ситуацію Сербії .... і про ще гіршому становищі України . Нещодавно Світовий банк знизив прогноз економічного зростання на цей рік з одного відсотка до нуля , і застеріг , що - у разі затягування економічних реформ , ситуація в Україні може вийти з-під контролю .

Коментарі -
Зачекайте...