Бабічин Юрій

Спровокувати думати

Бабічин Юрій

Роль еколого-освітньої роботи в установах природно-заповідного фонду набуває дедалі більшого значення. Це пов’язане з тим, що екологічні проблеми значною мірою стосуються людської діяльності, яка нерідко завдає шкоди довкіллю.  Сприяти гармонійним стосункам людини і природи – основне завдання екологічної освіти. Тобто, це комунікаційний процес з визначеною місією, спрямований на емоційний і інтелектуальний вплив на людину задля усвідомлення важливості збереження довкілля. Як це грамотно робити, які методи застосовувати і як досягнути мети – про це, а також про багато іншого йшла мова на науково-практичному семінарі «Інтерпретація природи в установах природно-заповідного фонду», у якому недавно мав честь брати участь.

 

Захід проведено у курортному місті Яремче (Прикарпаття) за ініціативи громадського об’єднання  «Український екологічний клуб «Зелена  Хвиля» і формування Мережі викладачів і практиків зі збереження біорізноманіття в Україні та фінансової підтримки фонду MAVA  FOUNTATION  POUR LA  NATURE  і сприяння Міністерства екології та природних ресурсів України.

 

         На семінар зібралися представники національних парків і заповідників з усієї України. Для проведення даного заходу зі Сполучених Штатів Америки спеціально приїхала досвідчений інтерпретатор природи Джейн Беаті. Вона має 20-річний досвід інтерпретатора природи, розробника екоосвітніх програм та тренера.

 

         Джейн оригінальним способом поділилася своїм досвідом, який неодмінно стане в нагоді українським фахівцям з екологічної освіти. Протягом кількох днів вона влаштовувала не лише теоретичні, але й практичні заняття, дискусії. Немалу роль у обміні досвідом відіграло й  неформальне спілкування між учасниками семінару.

 

– Проводити еколого-освітні заходи треба так, щоб у людей не було враження, що їх чомусь вчать, а щоб їх спровокувати думати, – каже Джейн Беаті.

 

– Ми послуговуємося ресурсами однієї планети. В даний момент ми такими темпами експлуатуємо Землю, ніби у нас є півтора планети,  – резюмує Барбара Таумер, керівник програми «Освіта та сталий розвиток» Всесвітнього фонду дикої природи.

 

         Вона приїхала на науково-практичний семінар з Австрії і ознайомила учасників з міжнародним досвідом еколого-освітніх заходів на заповідних територіях, поділилась підходами та перспективами цього важливого напрямку. Барбара впевнена, що діти вже зараз відповідальні  за свої дії, вони вже зараз приймають рішення. А це означає, що саме цю категорію людей потрібно якомога активніше залучати до еколого-освітніх заходів.

 

– Жодного разу за останнє десятиліття в Україні такого семінару з екологічної освіти із залученням іноземних фахівців, ще не було. Багато чого тут ми почули вперше – каже Олеся Петрович, представник Міністерства екології та природних ресурсів України.

 

 

Кількаденна робота науково-практичного семінару «Інтерпретація природи в установах природно-заповідного фонду» сприяла знайомству українських фахівців з новими підходами у організації і веденні еколого-освітніх заходів. Попереду копітка праця поширення екологічних знань, формування природоохоронного світогляду і культури, що є запорукою бережливого ставлення людей до довкілля.

Коментарі -
Зачекайте...