Блог Олександра Гавроша

Чому Мукачево не любить Закарпаття?

Гаврош Олександр Журналіст, Письменник, Член Асоціації українських письменників

Саме такий висновок напрошується після інформації, що єдиний мукачівський кінотеатр «Перемога» не буде транслювати художній фільм про відомого закарпатського  силового атлета Івана Фірцака (Кротона).

Це попри те, що всеукраїнська прем’єра стрічки «Іван Сила» стартує з 3 жовтня у понад півсотні кінотеатрів України.

Фільм про закарпатця вважають однією з найочікуваніших кінопрем’єр року. Кіно про уродженця Білок дивитимуться в Одесі, Донецьку, Луганську, ба навіть у Сімферополі та Севастополі, але не в Мукачеві – у найближчому кінотеатрі  до малої батьківщини Івана Фірцака. Кінотеатр «Перемога» замість першої художньої стрічки про реального закарпатця натомість рекламує  «Мінливу хмарність, часом фрикадельки-2».

Виникає питання: що це? Повна неспроможність дирекції кінотеатру, відсутність найменшого уявлення, що робиться у світі кіно чи злісна закарпатофобія?

Навіть, якби фільм «Іван Сила» взагалі нікого в Україні не зацікавив (а це далеко не так), то закарпатські кінотеатри мали би його показати, аби закарпатці ознайомилися зі своєю історію та славою. Мовчимо вже, що Мукачево, яке славиться не бідними людьми, могли би організувати перегляд цього фільму школярами. 

Але, як у нас заведено, закарпатський патріотизм – поняття виключно словесне. Що ще раз яскраво демонструє і ситуація з «Іваном Силою» в Мукачеві.  

Коментарі -
Зачекайте...