Блог Православне Закарпаття

Псевдоцілителі бувають і в рясах

Православне Закарпаття Блог для тих, хто вірить та хоче вірити. Інтернет-видання "Православне Закарпаття"

Людині погано. Людині потрібна допомога. Допомога нібито є, а тому людина закриває очі на те, що ця допомога іноді буває трохи дивакувата. Люди закривають очі і… «у вир з головою» просто до «цілителів». Хтось їде до них з цікавості, хтось – щиро вірить сусідці чи сусідові, яким «помогло», а хтось – про всяк випадок , тому що на їх думку, їм це не зашкодить. Люди довіряють шахраям своє здоров’я та не шкодують сил на далекі поїздки. Останнім часом активували свою діяльність псевдоцілителі, які іноді вдягають навіть ряси, виставляючи себе священиком чи монахом, щоб обманом затягнути до себе і віруючу людину.

Як впізнати шахрая у рясі

Він може знати епізоди із Святого Письма та святих отців і маневрувати ними. Він, навіть, скаже, що зцілює на він сам, а Бог, що є незаперечною правдою. Але, дивлячись на його поведінку під час «сеансу зцілення», у його діях ви неодмінно побачите , що вони не співпадають з його такими правильними словами. Якщо він називає себе священиком чи монахом і розповсюджує через своїх «агентів» свої рекламні візитки, організовує тури до свого храму чи місця перебування (капличка, хата), а також використовує методи гадалок віщунів і мольфарів, будьте обережні: у кращому випадку ви потрапили до шарлатана, а у гіршому – до служителя князя тьми.

За допомогою сучасних технологій (Інтернет, телефон), можна довідатися про цілителя в рясі багато інформації. Потрібно прослідкувати, до якої Церкви така людина себе відносить. У Інтернеті можна знайти сторінку з контактами тієї чи іншої єпархії та обов’язково дізнатися (через електронну пошту чи по телефону), чи насправді такий священик є їхнім кліриком і чи не заборонений у священнослужінні. «Забороненому» священикові не можна священнодійствувати!

Методи «зцілення» псевдо цілителями суперечать вченню Православної Церкви. Вони «відкривають Псалтир» чи Євангеліє, тобто гадають на цих книгах із Святого Письма, що заборонено Церквою. Вони колють тіло «підопічного» копієм (ніж у вигляді наконечника списа), яке використовується для розрізування просфори (хліба) під час приготування Святих Дарів на Літургії на згадку списа, яким були пробиті ребра Іісуса Христа під час Його Хресних страждань (це дійство зараз особливо популярне!). Вони цілують свої жертви в губи перед причастям під час так званої служби. Вони прикладають свої «зцілюючи» руки до частин тіла, які кожна нормальна людина завжди тримає прикритими. Вони місять людей ногами, заставляючи останніх розпластатися перед вівтарем (із розповідей очевидців). Вони «передбачують» майбутнє та страхають людей смертю у разі відмови слухатися їхніх команд (це стандартний прийом, якщо людина виходить з під їхнього контролю). Вони ображаються, якщо ви їм заперечуєте, та кажете, що вони не вгадали ваше минуле. Вони не бояться Бога, а прикривають свої дії Його святим Ім’ям та священицьким саном. Їх за це забороняють у священнослужінні (при чому не залежно від юрисдикції), з них знімають священицький сан, проте вони не перестають заманювати людей через сітку своїх «агентів». Вони є практично у кожній конфесії. Вони це витворяють з людьми просто зараз. Хочеться попередити, що цей перелік «справ» псевдо цілителів є далеко не повним.

Із зрозумілих причин, ми не подаємо ані імен, ані адреси відомих нам псевдо цілителів. Їх можна пізнати за їхніми ділами. Не можна втрачати розважливості, адже страждатиме душа! Деякі з аферистів, які досяжні для нашого народу, діють на Прикарпатті, але і Закарпаття – не виняток! І у нас аферисти водять корову довкола хати, читають перед нею якісь «тихі» молитви і «зцілюють» православних. І у нашому краї використовують хитрі психологічні ходи «вам пороблено», «вам підсипали», «я бачу когось, хто живе неподалік від вас». І у нас «відкривають» священні книги для гадання та колють тіло копієм! Будьмо уважні!

Чому це іноді діє

Віра – великий дар. У що людина вірить – те на неї і має вплив. Віддаючи свою волю в руки темних, демонічних сил, вони (ці сили) не зупиняться перед можливістю нібито допомогти. Ось і збуваються на якийсь час «пророцтва» віщунів, хоча, з часом, воно все рівно вийде людині боком. Темні сили правди не кажуть. Обманюють стільки, скільки потрібно, а на додачу ще й насміхаються над людиною. Те, що, можливо, подіяло чи збулося завдяки чиєїсь вірі в їхні можливості, здійснилося тільки завдячуючи полону душі того, хто звернувся до псевдоцілителів.

Церква пропонує потрудитися

Зараз практично немає родини, якій би не була потрібна та чи інша допомога (матеріальна чи духовна). Важко дати загальну рекомендацію, адже кожен випадок – по своєму важкий і дуже індивідуальний. Щоб обговорити ваш конкретний випадок чи проблему, дуже важливо звернутися до духівника чи до вашого священика. У храмі священик вам скаже, що потрібно довірити себе Богу та співпрацювати з Господом, а також приймати волю Божу та підносити щирі прохальні молитви наповнені любов’ю до Творця та до ближнього. Звичайно, для такого особистого духовного перетворення потрібно добре попрацювати, починаючи із особистої сповіді (покаяння означає переміну життя). Процес духовного одужання – не легкий і довготривалий. Але ж хочеться стати «нормальним» миттєво, щоб встигнути ще й різні справи доробити і відпочити десь із друзями і т.д.. Через бажання отримати цю саму «допомогу» зразу , тут, на місці і «щоб на довго», люди їдуть далеко і дуже далеко тільки для того, щоб потрапити до рук псевдоцілителя, який, можливо, одягає рясу та водить людину навколо пальця.

Постфактум

Швидкоплинна гадана «допомога» псевдоцілителя дуже скоро дасть про себе знати. Виходячи із розмов з обманутими людьми, їм, зазвичай, стає важко на душі, після чого людина розуміє, що такі «відвідини» були помилкою. Людина жаліє за втраченим часом, який можна було провести з користю для душі; за тим, що рекомендувала цього афериста іншим; за тим, що час не можна повернути назад. У такий момент важливо пам’ятати, що Господь все ще чекає на наше повернення! Ми відійшли від Нього, але Він не закриває перед нами двері Своєї любові!

Якщо вийшло так, що ви відвідали псевдоцілителя, можливо, навіть, і псевдоцілителя у рясі і зрозуміли це, варто підійти до вашого священика-духівника та попросити вислухати вашу сповідь. Справжнє покаяння робить нас знову синами та дочками Божими не залежно від того, як далеко ми від Нього відійшли. Він приймає наш намір бути з Ним. Його любов безмежна.

Куди звертатися

Якщо ви стали жертвою афериста у рясі, повідомте про це ваше єпархіальне управління, щоб там розглянули цю справу, при умові, що священнослужитель є їхнім кліриком. На території Закарпатської області зараз є дві канонічні Православні Єпархії – Мукачівська та Хустська. До Мукачівської Єпархії належать райони: Ужгородський, Мукачівський, Берегівський, Перечинський, Великоберезнянський, Свалявський і Воловецький. До Хустської – Хустський, Виноградівський, Міжгірський, Тячівський і Рахівський.

Православні Єпархії Закарпаття (канонічні)

Мукачівська Єпархія УПЦ
вул. Єпархіальна, 12 (колишня вул. 8 Березня)
м. Мукачево
Закарпатської області
89600
електронна адреса: info@m-eparchy.org.ua
веб-сайт: http://www.m-eparchy.org.ua/

Хустська Єпархія УПЦ
пл. Незалежності, 12
м. Хуст
Закарпатської області
90400
електронна адреса: eparhiahust@gmail.com
веб-сайт: http://orthodoxkhust.org.ua/

© прот. Іоанн Шандра, Газета Православне Закарпаття, №9, 2013

Коментарі -
Зачекайте...