Блог Клубу любителів лазні

Догляд за водою. Керівництво з водопідготовки купальних басейнів

Клуб любителів лазні Про лазню треба знати все

 

Контроль за водою,
як схід сонця, процес регулярний

 

Вода в басейні - ідеальний засіб для розслаблення й зняття стресу, фітнесу й релаксації, заряду позитивною енергією на весь день. Але тільки в тому випадку, якщо якість води відповідає твердим гігієнічним вимогам і безпечна для тих, хто купається. Адже вода ще й ідеальне середовище для розвитку мікроорганізмів, вірусів і водоростей, у тому числі й патогенних. Кожен, хто купається, залишає після себе у воді тисячі бактерій, органічних сполук, часточки епітелію, жири, косметику.

Якщо басейн відкритий, то мікроспори, що передаються  повітрям, водоростями і віруси легко можуть попадати у воду. І хоча в реальному житті ми щохвилини зазнаємо атаки мікроорганізмів, з якими прекрасно справляється наша імунна система, зустріч із подібними небезпеками у воді може представляти певний ризик для здоров'я. Безумовно, небезпека забруднення води в домашньому басейні,що використовується в межах однієї родини, набагато менша, але навіть тут знезараженню води необхідно приділяти особливу увагу.

Хімічна обробка води

Хімічна обробка води переслідує кілька цілей:

- знищення хвороботворних мікроорганізмів,
- корекція рівня кислотності й ступеня твердості води,
- видалення водоростей.

Мікрофлору й бактерії фільтри не затримують, тому їх знищують за допомогою дезінфекції. Найбільш ефективна й економічна дезінфекція - використання хлоровмісних препаратів. Використання органічних хлористих препаратів у вигляді таблеток і гранул абсолютно безпечне для тих, що купаються (у відмінності від традиційних неорганічних сполук), але смертельне для шкідливих мікроорганізмів. Поряд зі швидкорозчинними ці препарати містять так само фракції, що розчиняються дуже повільно ( протягом 3-10 днів). Саме вони забезпечують безперервність процесу хлорування. Завдяки точному дозуванню органічних хлорних препаратів ( а їх додавання у воду не міняє значень рН) і підтримці рівня кислотності вдається уникнути багатьох побічних ефектів, що виникають при традиційному хлоруванні води. Споживання хлору змінюється в залежності від температури, сонячного світла, кількості відвідувачів басейну і ступеня забруднення.

Дезінфекція та фільтрація води

Навіть якщо вода чиста і прозора, вона може містити віруси і бактерії, що викликають захворювання і різноманітні інфекції. Саме по цій причині вода мусить обов’язково проходити дезінфекційну обробку з метою ліквідації всіх присутніх організмів.

Повітря, навколишнє середовище, люди, які купаються в басейні – всі безперервно вносять бруд у воду басейна. Цей бруд визиває помутніння води, що є їжею для росту бактерій та водоростей. Щоб запобігти це неприємне явище, необхідно усувати його з допомогою фільтрувального обладнання (фільтр видаляє частки бруду з води, зберігаючи її прозорою та чистою), альгіциду проти росту водоростей, який не дозволяє грибкам та бактеріям розвиватися.

Догляд за басейном

Важливо неухильно дотримуватися нижче описаній процедурі, щоб уникнути проблем під час купання:

1. Переконайтеся, що обладнання у вашому басейні (насос, фільтр..) працює справно.

2.  Почистіть чашу басейна. Перед його наповненням рекомендуємо нанести засіб проти водоростей  на стіни, підлогу, особливо шви і кути басейна для знищення ще збережених і вже виниклих спор грибків та водоростей.

3. Якщо чаша чиста, наповніть басейн водою.

4. На сьогоднішній день існує велика кількість дезінфікуючих препаратів, але найбільш простим і доступним у використанні залишається хлор. Проведіть шокову обробку хлором.

5.  Перевірте рівень рН води (кислотність) з допомогою тестера і, якщо необхідно, відкоректуйте  його до ідеального рівня.

6. Перевірте рівень Хлора (Сl).

7. Добавляйте хлорні таблетки для тривалої дезінфекції води.

Програма обробки басейну

Щоденна обробка:

1. Перевірте рівень РН і якщо потрібно, відкоригуйте його до рівня норми.

2. Перевірте рівень СІ

3. Очищуйте воду від комах і опалого листя.

Щотижнева обробка:

1. Очищуйте скімери та чашу басейну.

2. Очущуйте  предфільтр та корзину. Додавайте таблетки хлору для тривалої дезінфекції.

3. Додавайте необхідну кількість засобу проти водоростей.

Необхідно:

1. Тримайте правильний рівень води.

2. Коли ви добавляєте нову воду в басейн, провіряйте рівень Хлора і рН, при необхідності, відкоректовуйте його.

3. При загрозі дощу – збільшіть рівень хлора та противодорослевого засобу.

4. Очищайте систематично воду від опалого листя та комах.

Запобіжні заходи при використанні хімічних продуктів

1. При використанні хімічних продуктів уважно прочитайте інформацію на етикетці і дотримуйтесь інструкцій.

2. Зберігайте препарат щільно закритим, у сухому, прохолодному місці, зберігайте подалі від дітей.

3. У випадку потрапляння засобу в очі, негайно промийте їх великою кількістю чистої води. При необхідності зверніться до лікаря.

Бажаємо Вам приємного купального сезону

Коментарі -
Зачекайте...