Блог Алекса Брута

МИРОМЕН із Берегсасу. Презентація альбому «Коннект»

Алекс Брут

МИРОМЕН (Мирослав Гопак)

День народження: 23 листопада 1988 року

Дислокація: місто Берегово, Закарпатська область.

Стиль: чесний український хіп-хоп

За фахом - радіоелектронщик. Пише музику і тексти, займається графічним дизайном, в тому числі створює сайти. А працює у Будинку школяра у Берегові, за комп'ютером. Не вживає алкоголь та інші стимулятори.

Саме на свій день народження, 23 листопада 2012 року, Миромен презентував для друзів свій перший "фізичний" альбом "Коннект", який записав разом з колегою та другом, біт-мейкером Зероном (музика). Вийшло всього 50 примірників, які подарували близьким, родичам і навіть колишнім вчителям.

Миромен пише тексти, які є зрозумілими кожному. Хвилює його те, що відбувається навколо. В першу чергу - несправедливість. Звісно є і ліричні пісні. Творить вдома, за допомоги друзів. Мріє про власну студію, де б записувалися всі небайдужі до творчих пошуків.

Альбом справив чудове враження. По-перше, це перша такого роду досить якісна музична продукція у Берегові і можливо у Закарпатті. По-друге, Миромен - співає свої пісні виключно на українській мові у місті, яке вважається "маленькою Угорщиною в Україні".  

Отже, однозначно - це музична подія року на Закарпатті. Приємний, м’який саунд, мелодії, які запам'ятовуються і тексти - часом гостро-соціальні, актуальні, що чіпляють за душу (якби не пафосно це звучало).

Миромен - не новачок у світі хіп-хопу. Адже вже шість років творить. За цей час накопичилося чимало цікавого матеріалу, в тому числі з іншими вихованцями. Єдиний мінус - потрібно виходити на ширшу аудиторію. Потрібен поштовх. Щиро сподіваємося, що наступний рік стане для нього справжнім вибухом. Тому бажаємо успіхів на всіх фронтах!

Це уривки з інтерв'ю (до речі, перше для молодого виконавця). Такий собі ексклюзив під Новий рік.

- Розкажи як все почалося?

- Вчився в Мукачеві. Щодня у дорозі. Це і спонукало до творчості. Писав вірші. Ще старший брат вплинув - він слухав музику, в тому числі хіп-хоп (наприклад, Public Enemy). Я варився у цьому...

Спочатку це були просто спроби. Брали інструментальні композиції вже відомих команд, і на
мікрофон від навушників записували голос. Про жодний мастеринг та зведення мови не йшло. Були поруч друзі, однокласники, які допомагали.

У 2007 році записав свій перший інтернет-альбом "Західний стиль", 23 пісні. Це був спільний проект з багатьма людьми, з різних міст України. Однак альбом зник, розчинився десь - просто згорів у мене вінчестер. Але це була перша спроба, не жалкую.

- В тебе вийшов досить гарний кліп.

- Так, перший кліп називався "Техніка із ЗК". ЗК - це Закарпаття, скорочено. Знімав мій друг Роберт Нодь. Але тепер на це відео дивимося по-іншому. Багато можна доробити, змінити. Хоча на той час звісно - він нам дуже сподобався. Як і нашим друзям. Роберт вклав в нього свою душу.

- Далі в тебе був час "мовчання"...

- Так, навалився містер Депресняк. Але у 2010 році я почав записувати новий альбом, де б були мої тексти і моя музика. Робоча назва - "Погляд зі Сторони". Він досі формується, є деякі пісні у мене на сторінці у мережі.

Тоді ж паралельно знайомлюся з Василем "Зероном" Яцканичем. Він біт-мейкер (пише музику). Зокрема робив ремікси для вже відомої команди з Мукачева «Рокаш». Згодом в нас зав’язалася співпраця і, як результат, - вийшов оцей диск, міні-реліз під назвою "Коннект" EP, 9 пісень.

- Ти пишеш дуже цікаві тексти, досить глибокі...

- Пишу про те, що турбує. Надихають люди, друзі, кохана дівчина. А хвилюють теми, які ми обговорюємо, які на даний момент у голові. Часто пишу під конкретну музику, мелодію. Все спочатку відбувається в голові, часто рядочки, які приходять, записую у мобільний, це може бути навіть пару слів, вони потім нанизуються, чіпляються одне за одного... Хоча буває і таке, що пісня пишеться цілий рік. Коли приходить її логічне завершення.

Наприклад, пісня "Сліпо" народилася під впливом аварії, в якій загинув мій друг Микола. Це резонансне ДТП, про нього всі знають і здається досі не покарали винних... Ми часом сліпо віримо, що нам кажуть політики, що говорять у телевізорі, що пишуть у газетах... Це була перша пісня для нового альбому. 

Інша пісня - про те, що забуваємо історію. Мене сколихнули події, коли у Львові почали нищити і палити червоні прапори. Вважаю, що цього робити неможна - це призводить до конфронтації у суспільстві. 

Або коли жорстоко побили мого друга, який заступився за дівчину. Не свою. Так часом вирішуються конфлікти... на жаль. Тому у мене все виливається у піснях. Можливо це такий мій власний тихий протест проти несправедливості у суспільстві.

 

- Що ще цікавого у новому альбому?

- Цей диск вийшов у стилі класичного хіп-хопу. Ми відмовились від різних штучних ефектів - які забруднюють ефір і "ламають" голос. В цьому не бачили потреби - в цих різних штуках, вони властиві для комерційної музики, яку потрібно чим скоріш сплавити натовпу. Вважаю, що в ній немає душі. Це не для нас.

У вівторок ми записали 50 дисків, в середу я поніс їх та обкладинки на друк, в четвер вирізав конверти, а потім разом з Зероном клеїли. Отже, цей диск є справжнім "хенд мейд". До речі, обкладинку нам малювали у львівській арт-студії Kick-it, з якою я співпрацюю.

- Чув, що у вас вже запланований виступ у Львові?

- Так, 4 січня нас запросили до Львова, де відбудеться новорічна вечірка, яку організовує творче об'єднання Kick-it. Ми виконаємо декілька пісень. Практично це буде перша наша поїздка за межі Закарпаття з власним репертуаром.

Далі ми б хотіли виступити в Ужгороді, і можливо це здійсниться. Хоча ми нікуди не поспішаємо. Думаю, що все повинно йти своїм шляхом ... 

Також думаємо про випуск другого альбому "Коннект ІІ". Але це все залежить від багатьох обставин.

 

- З якими проблемами стикаєшся?

- Серед проблем - проблема якісного запису. Лише пару років тому я купив більш-менш якісну апаратуру для себе: пульт, мікрофон, звукову карту. І практично записував весь альбом у себе в кімнаті, вдома. Моя студія має назву «В підвалі Рекордз» :).

Звісно хотілося б записатися у професійних стінах. Чув, що є гарна студія у Геннадія Донецького, в Ужгороді. Хотілося б з ним особисто познайомитись. Бо його гурт "Числа" мене добре знайомий і мені подобається його репертуар, бо у піснях також багато того чого хвилює мене особисто...

Для мене дуже важливо, аби у пісні був "посил" - важлива думка, яку хочеш донести до слухача.

- Чи плануєш рухатись далі, їхати із Закарпаття до більшої аудиторії - скажімо у Львів, Київ?

- Чи планую я їхати із Закарпаття? Мені на даний час це не цікаво. Я хочу "піднімати" своє рідне місто, хочу аби навколо нас згуртувалися однодумці. Мені не цікаві великі міста. 

Вірю, що все відбувається не просто так. Тому бажаю собі та всім іншим у Новому році здоров’я та вдачі. А собі - більше вільного часу на творчі проекти! І велика подяка моїм друзям, адже все що в мене є – це їхня велика частка. Все робимо за власні гроші, витрачаючи свій час – і сподіваємося, що не дарма...

Також пропонуємо переглянути відео з презентації нового альбому Миромен і Зерон «Коннект». Зйомка, монтаж – Михайло Лемеш та Роберт Надь.


 
 

Коментарі -
Зачекайте...