Васько Наталия Ивановна

Time management Частина перша

Васько Наталія

 

 

     У мене так багато прекрасних задумів, але немає часу їх реалізувати. Мене переповнює так багато прекрасних почуттів, зрілих і цікавих думок, але я не знайду часу, щоб дати їм жити в написаному. Моє тіло потихеньку накопичує втому від стресів і перевантажень і вимагає бодай якоїсь моєї уваги, але я зараз просто не маю на це часу. Мій розум виснажується від рутинного щоденного «думання» він потребує свіжих думок, свіжих вражень, інформації іншого порядку, але в мене немає часу, щоб давати розуму кращу поживу, думати високі думки… В мене ні на що немає часу, окрім рутинної щоденної роботи, невеселих думок, пов’язаних з щоденним героїчним виживанням і мріями, що настануть вихідні і я нарешті відпочину, нарешті займуся своїм тілом, дам цікавішу поживу своєму мозку, наповнюся позитивними враженнями. Понеділок приходить як холодний і жорстокий присуд – не сталося. І знову мої рутинні щоденні обов’язки накривають мене «дев’ятим валом» і знову в мене ні на що немає часу…

      Знайома, чи не так, картина? Справді, нам завжди бракує часу. З роками найбільше часу нам бракує для самих себе. Де знайти час, щоб його вистачало в повній мірі і для справ, і для відпочинку, і для особистого розвитку?

        Додатковий час знайти неможливо, бо кожному з нас відведено лише певну мірку . Зате часом можна розумно розпорядитися. За останні десятиріччя потреба розумно розпоряджатися своїм часом стала настільки нагальною, що виникла навіть нова наука, яка вчить ефективно управляти своїм часом.

        Наука – це так складно, та й де знайти час, щоб її опанувати. Давайте спробуємо просто розібратися в складних речах.

         Я пропоную зробити перший простий крок. Заглянути в свою голову і виписати на аркуші паперу всі до однієї справи, які чекають свого вирішення і які ви давно складуєте в своїй голові. Запевняю - одразу полегшає. Це дуже простий, але надзвичайно ефективний крок, що допоможе вивільнити голову від кількості інформації, яка забиває її і просто гнітить. Чим більший список, тим ефективніше ви попрацювали і це вже реальний крок до успіху.                              

      Найперше, що треба зробити з цим списком, прискіпливо проаналізувати його і рішуче розпрощатися з тими справами, що стали непотрібними, або втратили свою актуальність. Наприклад, мені так хотілося колись освоїти техніку вишивання хрестиком. Мені так хотілося самостійно вишити весільний рушник. Я накупила різних журналів і вони роками лежать,  німим докором отруюючи мені життя. Уже й потреби немає у весільному рушнику і зір уже не той, а я все ще тримаюся за цю ідею і вона постійно муляє мені мозок. Смішний приклад, а скільки таких «завислих» справ  засіли у наших мізках і не дають спокійно жити. Ви думали над цим?

      Наступний крок – структурування списку, тобто розподіл списку за групами. Які можуть бути групи? Найперше, що варто зробити, це поділити весь список справ за терміномїх  виконання.

      Нагальні справи, які потребують моментального виконання, виконуємо зразу, «швидкі» справи розподіляємо і виконуємо  протягом десяти днів, ті, що можуть зачекати, записуємо, проставляємо можливу дату виконання і до часу забуваємо про них.

      Продовжуємо структурувати список, ділимо його далі на групи. Наприклад, список щоденних справ, список справ, що стосуються роботи, навчання, особистого життя, планування майбутнього. Я наприклад розподілила всі свої справи на такі групи: особисті справи, навчання, робота(хоч ніколи не називаю те, чим займаюся із задоволенням, роботою), домашні справи, майбутні плани.

      Поділ усіх своїх справ на групи – це прекрасна основа для ефективного планування. Так, саме планування, бо розумне і виважене планування здатне зробити чудо – позбавити наше життя стресів, пов’язаних із вічним поспішанням і браком часу.

    Як планувати? Наука каже, що треба планувати свою діяльність мінімум на 10 років наперед. Краще на 30, 20 років. Погодьтеся, що непогано мати такий маяк попереду, який не дає життєвим бурям збити нас із запланованого курсу. Як часто буває, що яскраві мрії юності, але не заплановані в чітку і конкретну життєву програму, приводять у сіре і буденне життя, смислом якого є щоденне виживання.

     Потім  ще треба мати план на п’ять років, на три, на один.

     Я обіцяла говорити просто про складні речі… добре, берімося за прості речі. Навчімося планувати нашу діяльність хоча б на рік. Вибудуймо собі маяк, що буде вести нас  протягом року.

     Але про це в наступному пості. Даймо собі трохи часу осмислити прочитане і перевірити його практикою. Для бажаючих попрактикуватися - простий план дій:

 

  1. Виписати всі справи, що носимо в голові на папір.
  2. Рішуче розпрощатися із тими, що втратили актуальність.
  3. Скласти список справ за терміном виконання: нагальні – виконуємо не відкладаючи; швидкі – виконуємо протягом 10 днів; ті, що можуть почекати – відкладаємо до запланованого терміну.
  4. Ділимо список на групи за напрямком діяльності.

 

 

Бажаю усім нам успіху і наполегливості в осмисленому управлінні своїм часом!

 

 

Коментарі -
Зачекайте...