Блог Наталії Зотової

Запліднення фінансами.

Зотова Наталія Про все, що в кадрі і за кадром...

 

       Якщо ваша дитина не ходить до дитячого садка, держава щомісяця  платитиме вам за це понад тисячу гривень! Так, так. Саме таку пропозицію вніс нещодавно до Верховної ради народний депутат України пан Фельдман О.Б. Він запропонував ось такі зміни до Закону України «Про дошкільну освіту»:

     “У випадку нестачі місця у державному або комунальному дошкільному навчальному закладі (дитячому садку) за місцем проживання дитини, її батькам або особам, які їх замінюють, виплачується компенсація у розмірі однієї мінімальної заробітної плати на місяць на одну дитину. Указана компенсація виплачується за рахунок коштів місцевого бюджету відповідним фінансовим органом. Порядок виплати такої компенсації встановлюється Кабінетом Міністрів України.”

      Благородний порив, що тут скажеш! Не забезпечила держава твоїй дитині місце у дитсадку- на тобі за це грошову компенсацію. Скеровуй її на няню ( якщо знайдеш за цю суму), на приватний дитсадок, на дорогу до садка, де вистачає місця……. або ж на горілку, на загули, на веселу особисту житуху, як це частенько буває нині з «дитячими грошима». Знову нам пропонують гроші, а механізму їх витрат не дають. А це  ж державний бюджет і за його нецільове використання мало би бути покарання. Он чиновники не можуть навіть папір туалетний купити без узгоджень цілої низки контролюючих органів, бо інакше то буде вже ледь не кримінальна справа. (Виняток- автопарки, квартири і т.д. :) )  А деякі «матусі» чомусь можуть роками задовільняти свої збочені потреби за рахунок власних дітей і грошей, які виплачує на них держава. Уявляю собі, як зраділи би цим поправкам «асоціали». Вони й і так не поспішають дітей до дитсадків влаштовувати, щоб ті мали дошкільну освіту! А тут така лафа!  І дитячих грошей хоч греблю гати (діти ж одне за одним), і підтримка матріальна за те, що незаміжня, а тут ще штука на кожне дошкільня з неба паде. П»ять дошкільнят без дитсадка – п»ять штук! І ніякої звітності. Дивуюся, чому іще жоден нардеп не здогадався платити батькам державні гроші за те, що їхні діти не ходять до школи. Ну так, а що слабо? Тисяч по десять. Щоб на приватних вчителів вистачало. Адже шкіл у нас також бракує.

      Ну що ж, емоцій досить. Тепер звернуся до математичних розрахунків. Дитячий садок у Горонді. Гарний дуже. Збудований у 1985 році, він проіснував всього кілька років і був закритий за часів незалежності. Будівля зруйнувалася. Її змогли відбудувати лише у 2005-му. Садок розрахований всього на 140 малюків. Але нині тут 180. Ще двісті дошкільнят стоять у черзі. Торік, каже сільський голова, на цей дитячий садок пішло півтора мільйона гривень. Окрім зарплати, енергоносіїв та інших потреб, за ці гроші зробили капітальний ремонт, поміняли вікна, водогін, закупили нові меблі, оргтехніку та інше.  Якщо зміни до Закону «Про дошкільну освіту» затвердять,  сільраді доведеться виплачувати тим двомстам дошкільнятам з черги понад тисячу гривень щомісяця. Рахуємо загальну суму. Виходить понад два з половиною мільйона гривень щороку. Тобто на мільйон більше, ніж обходиться діючий дитсадок! Я вже не кажу, що таких грошей у села нема! Але навіть, якби й були, то хіба не краще одного разу збудувати новий садок, а потім утримувати його? Це ж і робочі місця, і податки, і дітки зі справжньою дошкільною освітою. Але хіба тому народному депутатові це зрозуміти? Якщо то не недалекість у мисленні, то вже точно навмисний підрив держави. Адже легше тупо плодити утриманців, аніж дати робочі місця й зарплату і мати справу з самодостатніми особистостями.

      Чому вирішила про це написати? Бо зранку прочитала на сайті статтю про податок на бездітність. Ще одна геніальна ідея від нардепів. Дайош дітей, поки тобі не стукнуло тридцять років! А якщо до тридцяти ти пахав, щоб ті діти мали що їсти й де жити? Цікаво, а якщо ти взагалі не можеш мати дітей. Витрачаєш кожну копійчину на лікування, операції. Оббиваєш пороги клінік, бо Бог не дав тобі щастя народити, а ти хочеш дітей, ти мариш дітьми. Твій материнський, батьківський інстинкт аж зашкалює! Тебе що, теж тоді зобов»яжуть платити податок, щоб потім ці твої гроші віддати тим самцям і самкам, які народжують щороку лиш би було за що бухнути?!

Прикро...

 

Коментарі -
Зачекайте...